Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Aeroportul Sibiu: „Anul 2021 a fost încă un an al provocărilor apărute în contextul pandemiei COVID-19”

Aeroportul Sibiu: „Anul 2021 a fost încă un an al provocărilor apărute în contextul pandemiei COVID-19”

Traficul aerian la Aeroportul Internațional Sibiu a înregistrat în 2021 o „redresare parțială”, spun reprezentanții AIS. Evoluția s-a datorat și rutelor nou lansate anul trecut. 

284.365 de pasageri a avut aeroportul sibian anul trecut. Dintre aceștia, 277.629 pasageri au fost îmbarcați – debarcați pe cursele de transport aerian comercial, cu o creștere de 24,81%, față de anul 2020. Numărul total de zboruri a fost de 4.796, din care 3.432 curse comerciale, înregistrându-se o creștere de 39,66%.

„În primele luni al anului 2022, tendința generală a operatorilor aerieni este în continuare una de adaptare a rețelei de rute și a frecvențelor de operare, considerând gradul scăzut al rezervărilor în contextul pandemiei COVID-19 ale cărei efecte se resimt în continuare. Condițiile și restricțiile de călătorie în vigoare se reflectă în tendințele actuale de călătorie, având un impact negativ asupra gradului de utilizare a serviciilor de călătorie pe calea aerului de către pasageri”, spun reprezentanții aeroportului din Sibiu.

În anul 2021, la Aeroportul Internațional Sibiu și-a lansat operațiunile un nou operator aerian low-cost – Ryanair. Operarea primelor sale zboruri de la Sibiu a început în luna iunie 2021. Ryanair a lansat curse directe spre opt noi destinații: Veneția Treviso, Corfu, Bologna, Billund, Milano Malpensa, Bruxelles Charleroi, Dublin și Liverpool, conectând astfel Sibiul de importante orașe europene. 

„Anul 2021 a fost încă un an al provocărilor apărute în contextul pandemiei COVID-19, în special în industria aviatică. Cifrele anului 2021 indică o ușoară redresare a traficului de pasageri, însă prognozele și starea de fapt ilustrează că și în perioada următoare ne vom confrunta cu oscilații din punct de vedere al nivelului de trafic din cauza evoluției pandemiei. Măsurile și restricțiile impuse la nivel global determină reacții din partea operatorilor aerieni în ceea ce privește optimizarea operațiunilor și a serviciilor de călătorie oferite pe calea aerului. În continuare, va fi necesară susținerea activității operatorilor aerieni și, implicit, a aeroporturilor, prin intermediul instrumentelor viabile de sprijin financiar, care să relanseze traficul aerian și să dezvolte operațiunile de transport aerian disponibile de la Sibiu, de care să beneficieze atât comunitatea din județul nostru și zonele limitrofe, cât și turismul local, alături de întreg mediul de afaceri”, spune Marius Ioan GÎRDEA, Directorul General al Aeroportului Internațional Sibiu.

Fonduri pentru susținerea activității aeroportului

Pe parcursul anului 2021, Consiliul Județean, autoritatea tutelară a Regiei Autonome Aeroportul Internațional Sibiu, a încheiat contracte de acordare de ajutor financiar în baza Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, finanțată de Consiliul Județean Sibiu și aprobată prin Hotărârea nr. 258 din 17 decembrie 2020, susținând astfel operatorii aerieni afectați de pandemia de COVID-19 și, totodată, activitatea aeroportului. 

Tot anul trecut, prin proiectul „Echipamente necesare pentru creșterea nivelului de securitate și siguranţă al pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Sibiu – activităţi non-economice”, cofinanțat 2% din bugetul Consiliului Județean Sibiu, 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională și 13% din bugetul național, în valoare totală de 37.460.285 lei, au fost achiziționate echipamente ultra-performante care contribuie la creșterea siguranței și securității pasagerilor, creșterea calității serviciilor prestate, precum și la reducerea amprentei de carbon în ceea ce privește activitatea aeroportului.

De asemenea, în luna decembrie, Guvernul României a adoptat schema de ajutor de stat pentru sprijinirea aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3.000.000 pasageri/an, în vederea depășirii dificultăților financiare cu care se confruntă din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19. Astfel, pentru Aeroportul Internațional Sibiu a fost alocată suma de 6.655.000 lei sprijin financiar, în vederea susținerii și asigurării activității aeroportului. Sprijinul financiar acordat aeroportului din Sibiu este rezultatul demersurilor reprezentanților regiei întreprinse cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Tot la finalul anului a fost depusă cererea de finanțare pentru proiectul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” – Faza I, având ca obiect extinderea terminalului de pasageri și reconfigurarea drumurilor de acces, în valoare totală de 248.605.662,18 lei inclusiv TVA. Concomitent depuneriii cererii de finanțare a fost lansată procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și lucrările de execuție pentru acest obiectiv.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Poplacean

Acum 2 ani

ryan air a suspendat zborurile de pe sibiu-milano in ian si feb 2022(da subventii stiu sa ceara),la fel bologna nu-i nimic pentru milano,bologna merg sibienii si la cluj,ca-i mai aproape
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus