Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

O familie din Hosman așteaptă de 9 ani apa potabilă. Primarul: La proiectul din 2018 nu s-a lucrat nimic

O familie din Hosman așteaptă de 9 ani apa potabilă. Primarul: La proiectul din 2018 nu s-a lucrat nimic

Gabriel Sârbu are o proprietate chiar la intrarea în localitatea Hosman, pe strada Principală, înainte de podul de peste râul Hârtibaciu. Din 2013, printr-un proiect pe fonduri europene trebuia să fie branșat la rețeaua de apă și canalizare, însă nici în 2022 nu are aceste utilități deși a plătit primăriei 1.500 de lei în urmă cu 9 ani. Au fost două proiecte și o acțiune a primăriei cu scopul de a aduce apa la poarta familiei Sârbu, dar fără finalitate. Primarul Adrian Mușoaie cunoaște problema, dar spune că vinovați sunt proiectanții și constructorii. Promite că până în toamna acestui an familia Sârbu va avea apă potabilă.

Întreaga poveste la care Gabriel Sârbu, cel care are o proprietate în localitatea Hosman, comuna Nocrich, face referire, începe în anul 2013 cu un proiect pe fonduri europene prin care mai multe localități de pe Valea Hârtibaciului urmau să beneficieze de apă și canalizare. În acea perioadă primar al comunei era Ionel Vișa. Potrivit actualului primar din Nocrich, Adrian Mușoaie, care la acea vreme era viceprimar, lucrările au plecat din Ilimbav, au continuat în Marpod și Nocrich și s-au oprit în Hosman. După 33 de kilometri, însă, banii s-au terminat și lucrările s-au oprit lăsând câteva străzi din Hosman fără utilități. Primarul de la acea vreme, împreună cu cei care făceau parte din consiliul local au găsit o soluție.

Intrarea în localitatea Hosman

Oamenii trebuiau să dea suma de 1.500 de lei, primăria ar fi pus și ea bani și ar fi terminat lucrările, iar toate familiile urmau să beneficieze de apă și canalizare. Acesta a fost planul, însă realitatea este că în ianuarie 2022 după aproximativ 9 ani și două proiecte, cinci familii din Hosman nu au încă apă și canalizare, deși au plătit banii la primărie. Printre aceste familii se numără și cea a lui Gabriel Sârbu.   

În 2022 cară apă potabilă, în bidoane, de la Sibiu

Strada Principală, Nr. 344 A este adresa la care Gabriel Sârbu așteaptă de aproximativ 9 ani ca autoritățile locale să-l branșeze la apă și la canalizare, drepturi pe care le consideră fundamentale. În anul 2013 a dat suma de 1.500 de lei Primăriei din Nocrich pentru a putea beneficia de apă potabilă.

„Vorbim de master planul din 2013, acum nu știu exact dacă este un proiect cofinanțat sau finanțat din fonduri europene. În acel an cetățenilor care aveau nevoie de apă li s-a cerut suma de 1.500 de lei, noi am achitat în 2013, eram cea de-a doua familie din Hosman care achita suma, dar nici în ziua de astăzi nu avem apă. Lucrarea a fost finalizată până la celălalt cap de pod, după pod, la proprietatea noastră nu au mai ajuns”, povestește Gabriel Sârbu.

Bărbatul povestește că abia după doi ani de zile, din întâmplare și nu că ar fi fost anunțat, pentru că avea nevoie de o autorizație de la primărie, a aflat că proprietatea sa nu a fost inclusă în master planul din 2013 și că s-a încercat apoi terminarea proiectului cu banii strânși de la oameni, dar conducta nu mai ajuns și la familia Sârbu dintr-o eroare de proiectare.

„Explicația la momentul acesta este că proiectantul nu a găsit soluția tehnică pentru a branșa această stradă în sensul în care trebuia traversat râul și noi am rămas fără. 90% dintre oamenii din sat au apă potabilă și noi nu”, mai spune Gabriel Sârbu.

Bărbatul depune nenumărate solicitări și plângeri la primărie, iar în anul 2018, autoritatea locală găsește o nouă soluție. Un nou proiect, de data aceasta prin PNDL 2, din bani publici, „Extindere rețea de apă și canalizare în localitățile Nocrich și Hosman, comuna Nocrich”, un proiect în care este inclusă și proprietatea lui Gabriel Sârbu, însă, lucrările începute în vara anului 2019 s-au oprit în ianuarie 2020, iar de atunci nu a mai fost mutată nici măcar o piatră.   

A dat primăria în judecată

Gabriel Sârbu spune că, la un moment dat, Ionel Vișa a refuzat să mai comunice cu el, dar nici cu noul primar nu are mai mult noroc.

„Panoul informativ care anunța proiectul stă acum în bălării. Este de un an de zile dărmat. Când și-a început mandatul Adrian Mușoaie, actualul primar, am încercat să vorbesc cu el, dar mi-a tăiat-o scurt spunând că a preluat primăria de puțin timp și nu știe despre ce proiect vorbesc. El a fost viceprimar din 2012, cum să nu știe? A fost când s-a scris proiectul master și când s-a scris proiectul PNDL 2. Am tot făcut adrese la primărie prin care am cerut să văd stadiul lucrărilor, iar într-una dintre ele mi-a răspuns că proiectul este finalizat. Cum să fie finalizat dacă eu nu am apă și canal?”, mai spune bărbatul.

Acesta a decis să dea Primăria în judecată, în primul rând pentru nefinalizarea lucrărilor și în al doilea rând pentru refuzul de a transmite informații legate de stadiul lucrărilor, acestea fiind informații de interes public, potrivit tipului de finanțare.

Satul Hosman

„Ne-am decis să-i dăm în judecată pentru că este o bătaie de joc la adresa noastră. I-am dat în judecată pentru că nu au executat lucrarea, apoi, recent, am mai deschis o acțiune pentru că primăria nu ne-a înștiințat, deși am făcut solicitare, care este stadiul real al lucrărilor. Anul trecut am început să cerem informații strict legate de acest proiect. Nu poți spune că ai finalizat ceva ce, fizic, la fața locului, nu există. Am primit de la toate instituțiile care sunt implicate în acest proiect, punctual, răspunsuri, iar cei de la Construcții au răspuns exact ce lucrări sunt și ce nu sunt finalizate. De un an de zile de când domnul primar a fost înștiințat de toate problemele nu a venit niciodată să discute la fața locului, cu noi. Niciodată. Noi nu vrem decât ca autoritățile locale să-și respecte obligația, conform legii, și să asigure apa potabilă tuturor familiilor de pe această stradă. Sunt aproximativ cinci familii”, spune Gabriel Sârbu.

Cară apa potabilă în bidoane de la Sibiu sau din mijlocul comunei

Proprietatea de pe Strada Principală a fost cumpărată în anul 2012, iar Gabriel spune că era o ruină.

„Am investit foarte mulți bani, am mutat o firmă aici, care funcționa foarte bine, am plătit taxe la nivel local și taxele nu sunt mici și nu am primit nimic în schimb. De-a lungul anilor, am făcut alte investiții pentru deschiderea unei noi afaceri care ar fi trebuit să creeze câteva locuri de muncă în comunitate, dar fără apă nu avem ce face.

De ani de zile unii dintre noi aduc apa cu bidoanele de la cișmeaua aflată în mijlocul satului, undeva la 400, 500 de metri, iar alții o aduc de la Sibiu, în cantitate mai mare, în rezervoare de 1.000 de litri în condițiile în care din punct de vedere legal, autoritățile ar trebui să asigura apa potabilă până la finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului”, povestește bărbatul.

Cum se colectează apa de ploaie

În ceea ce privește apa care este folosită la spălat, este apă de ploaie colectată în bazine prin streșini, însă în anii cu secetă este o adevărată provocare. Bărbatul spune că nu dorește decât să i se ofere un drept pe care îl are legal, încă din 2013.

Proiectul din 2018

Potrivit răspunsului dat lui Gabriel Sârbu de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației proiectul din anul 2018 făcut de primărie prin PNDL II, „Extindere rețea de apă și canalizare în localitățile Nocrich și Hosman, comuna Nocrich” are alocată suma de aproximativ 160.000 de euro. Pentru acest proiect există o decontare de aproximativ 44.000 de euro. De asemenea, ordinul de începere al lucrărilor a fot dat în data de 17.10. 2018. Potrivit răspunsului făcut, de asemenea lui Gabriel Sârbu de cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, în luna decembrie a anului 2021 erau finalizate doar 35% din lucrări și numai în localitatea Nocrich. În Hosman nu s-a lucrat nimic.

Zona de proprietăți fără apă și canalizare din Hosman

Ca să ducă conducta, primarul trebuie să strice asfaltul și nu vrea

Reporterul Turnul Sfatului a ajuns la Primăria din Nocrich pentru a afla de la Adrian Mușoaie care este situația cu cele aproximativ cinci proprietăți de pe strada Principală care în anul 2022, după două proiecte implementate, plus o acțiune a primăriei, nu s-a reușit branșarea la rețeaua de apă și canalizarea comunei.

Actualul primar al comunei Nocrich cunoaște în întregime situația și trecutul proiectelor implementate și nefinalizate acolo. A spus povestea proiectului din 2013 când banii europeni s-au terminat la familiile de la intrarea în localitatea Hosman care nu au mai fost cuprinse în master plan și cum s-au luat banii oamenilor fără a se ști cum vine proiectul.

Adrian Musoaie, primarul din Nocrich

„Când s-au lut banii oamenilor nu se știa cum urmează să vină proiectul. Ei sunt singurii care nu au apă în Hosman. Proiectul a fost pe 30 de kilometri atunci, când s-au terminat acești 30 de kilometri nu au prins multe străzi. A fost de la Ilimbav, Marpod, a venit la Nocrich și s-a dus la Hosman. Apoi s-a făcut un credit. Primarul și consilierii au fost de acord, au socotit și au cerut de la oameni câte 1.500 de lei, apoi și primăria a contribuit cu această sumă ca să aibă toată lumea apă și canal. De acolo au pornit toate treburile și s-a ajuns în situația asta, pentru că n-au putut să treacă râul din cauza unei erori făcute în proiectare. Acum mie îmi pare rău ca i-a încasat banii domnului Sârbu, dar nici casierița nu știa atunci că nu-i va trece conducta pe la poartă”, spune primarul.

Acesta povestește că acum există un nou proiect, cel din 2018 care cuprinde proprietatea lui Sârbu Gabriel, însă și acesta este cu mari probleme. Edilul spune că, pentru a duce conducta până la poarta omului trebuie să rupă asfaltul pus cu un an înainte, pe o distanță de aproximativ un kilometru.

Hosman

„Proiectantul a dat soluția, a făcut proiectul, dar firma când a venit în teren să se apuce de treabă a constatat că trebuie să rupă tot drumul pe o distanță de aproape un kilometru pentru a putea face lucrarea. Asfaltul era pus cu un an înainte. Nu vreau să rupă asfaltul. Din 2005 până în 2016 au suferit oamenii că nu l-au avut făcut și nu bagi patru miliarde într-un drum ca după un an să-l rupi că nu găsești soluții”, spune Adrian Mușoaie.

Mai mult, constructorul nu a mai lucrat nimic la proiect de mai bine de un an de zile, mai exact din luna ianuarie a anului 2020. Primarul spune că cei de la firma care au câștigat licitația au invocat ba pandemia, ba vremea rea și nu au mai mutat nicio piatră.

Primarul se va face luntre și punte ca în toamna acestui an să încheie proiectul

După ce a bâjbâit asupra numărului de proprietăți aflate în acea parte de sat sau a investitorilor care se află acolo, despre care primarul nu știe prea multe, acesta vine cu o nouă soluție. Va tăia asfaltul aflat lângă calea ferată și va duce conducta de apă pe lângă cea de gaz.

„Ca să înțelegeți: dacă aici e Marpod, conducta traversează drumul Fofeldii, apoi conducta prinde Hosmanul într-o parte de Hârtibaci, iar casa domnului este pe partea cealaltă, unde nu aveau cum să ajungă cu conducta, dar acum o vom trece pe lângă cea de gaz și așa vor putea fi alimentate cu apă potabilă și familiile de pe strada Principală”, mai spune primarul.

Cu privire la proiectul din 2018, după mai bine de doi ani primarul spune că toată documentația este gata, însă, lucrările nu au început nici acum.

„Toată documentația este făcută de proiectant. Am găsit soluția aceasta de a trece Hârtibaciul și apoi pe lângă conducta de gaz. I-am notificat și pe cei de gaz să fie și ei de acord și trebuie să înceapă lucrările. Demararea lucrărilor ține de firma TransAgapi. Ei sunt cei care au câștigat licitația. Ar trebui să existe un termen. Eu spun că în vara asta să o termine că nu este o lucrare chiar atât de complexă. Nu mai este un proiect atât de mare. Noi avem graficul, trebuie să sunăm la firmă să vină și să se ocupe”, spune Adrian Mușoaie.

Graficul lucrărilor nu mai poate fi respectat din moment ce din ianuarie 2020 nu s-a mai lucrat deloc la acest proiect, însă au tot fost făcute acte adiționale care au prelungit termenul final. În momentul de față proiectul trebuie finalizat în decembrie 2022. Primarul spune că a făcut notificări către firmă, dar, de mai bine de un an de când nu a reușit să urnească lucrările.

„La proiectul acesta nu s-a lucrat nimic. Soluția ne-a dat-o proiectantul, proiectantul dă vina pe consultant și tot așa. Acum noi am găsit soluția. Eu ca primar am găsit soluția, să vorbim cu cei de la gaz și să dăm drumul la treabă că dacă stăm după proiectant și după constructor nu mai termină. Dacă este cazul vom da constructorul în judecată”, mai spune primarul.

Adrian Moșoaie promite că va face tot posibilul ca firma care se ocupă de lucrări se apuce de treabă și s-o finalizeze până în toamna acestui an.

„Chestia este de vreo 200 de metri de conductă. Nu e o lucrare cine știe ce de mare. Eu sunt chiar să ajut oamenii. Cu d-l Sârbu n-am putut discuta în calitate de primar. Eram la casierie atunci când ne-am întâlnit, la început de mandat, dar sunt de acord cu el. I-am spus că nu cunosc detalii despre proiect, pentru că eu am plecat din funcție cu doi ani înainte de expirarea mandatului. Nu am fost la primărie când a fost început. Până acum i-am răspuns la solicitări. Este adevărat că la ultima solicitare pe care ne-a făcut-o nu i-am răspuns la termen, dar o vom face”, încheie primarul.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus