Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Creșterea taxei de salubritate, contestată la Prefectură. Primarul din Cisnădie: ”Cred că cei de la USR își doresc să se întâmple precum în Sectorul 1”

Creșterea taxei de salubritate, contestată la Prefectură. Primarul din Cisnădie: ”Cred că cei de la USR își doresc să se întâmple precum în Sectorul 1”

Consilierii locali din partea USR din Cisnădie au sesizat Instituția Prefectului Sibiu asupra hotărârii prin care a fost votată creșterea taxei de salubrizare din oraș. Primarul orașului Cisnădie arată că această creștere a fost calculată raportat la cantitățile de deșeuri generate.

”Majorarea la Cisnădie a taxei speciale de salubritate, la 28 lei de persoană pe lună pentru anul 2022, nu respectă Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Județul Sibiu, adoptat la nivelul județului de Consiliul Județean Sibiu, unde este specificat că o valoare maximală a facturii de salubrizare suportată de o persoană (inclusiv TVA) este de 18.3 lei pe lună. Totodată, locuitorii orașului Cisnădie nu beneficiază de aplicarea instrumentului economic «Plătește pentru cât arunci». Acest fapt nu stimulează reciclarea și în consecință duce la creșterea continuă a tarifelor”, sunt principalele critici pe care reprezentanții USR le aduc ca urmare a indexării taxei de salubrizare pentru locuitorii din Cisnădie.

În replică, primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, arată că această creștere s-a impus ca urmare unei analize a costurilor generate de aceste servicii. ”Cred că cei de la USR își doresc să se întâmple la Cisnădie precum în sectorul 1 din București, unde e primărița din partea lor, sau precum la Baia Mare ori în alte câteva locuri: să nu se mai ridice gunoiul. Pentru că dacă noi nu ne achităm datoriile pentru aceste servicii, oamenii nu mai ridică gunoiul. Cred că asta le-ar conveni cel mai mult acestor oameni care vor, parcă, să facă numai rău. Este dreptul lor să atace la Instituția Prefectului ce vor. Eu am venit în Consiliul local cu o hotărâre în urma unei analize la sânge despre cum trebuie să procedăm. Am prezentat și explicat în Consiliul local toate aceste date. Până la urmă s-a ajuns la o creștere de aproximativ 11 lei. Dar gândiți-vă că eu sunt prima persoană care este criticată pentru o astfel de măsură. Credeți că mie îmi convine să iau chiar și un leu în plus de la oameni? Dar dacă se aruncă noaptea cu nemiluita? De aceea am și pus camere, am pus iluminat, dar aceștia sunt unii dintre românii noștri. În Cisnădie se aruncă foarte, foarte mult gunoi”, răspunde primarul.

În ceea ce privește noi modificarea recipientelor de colectare pentru implementarea principului ”Plătește pentru cât arunci”, Huja spune că acest lucru nu este posibil, deocamdată, din punctul lui de vedere.  ”Deocamdată nu putem monitoriza cantitățile generate de fiecare persoană în parte, pentru a putea fi taxate în funcție de cât aruncă. Asta este situația, nu avem posibilități să modernizăm încă sistemul la nivelul unor țări din Occident”.

Discuții în repetiție

Discuțiile de la Cisnădie le repetă, în mare, pe cele care au aprins spiritele la Sibiu în urmă cu un an: și anume faptul că noul regulament de instituire a taxei de salubrizare avantajează familiile mai numeroase, prin faptul că erau taxate locurile de generare a deșeurilor și nu ”numărul de persoane care generează deșeurile”. ”Pentru o gospodărie în care trăiesc 3 persoane se plătește o taxă de 60 lei pe lună pentru două ridicări ale pubelei negre și două ridicări ale pubelei maro, în timp ce pentru o gospodărie unde locuiesc 4 persoane, pentru același număr de ridicări, taxa este de 64 lei pe lună. Aceste tarife au fost stabilite doar în funcție de numărul de persoane și nu pe baza principiului «Plătește pentru cât arunci»”, arată Alex Gheorghiu, consilier local USR Cisnădie. La Sibiu, anul trecut, în cele din urmă s-a decis ca pentru imobilele în care locuiesc una sau două persoane să fie prevăzute reduceri ale abonamentelor.

 

Nivelul taxei de salubrizare în Cisnădie

Abonament pentru o persoană = 28 lei/lună;

2 pers. = 54 lei/lună;

3 pers. = 60 lei/lună;

4 pers. = 64 lei/lună;

5 pers. = 68lei/lună;

6 pers. = 72 lei/lună.

Primarul Huja consideră că interpretările sunt exagerate. ”Chiar dacă aceste taxe pot părea complicate sau mari, trebuie să le comparăm și alte taxe și să avem în vedere că pentru o persoană care plătește 28 de lei pentru a-i fi ridicat gunoiul. Iar dacă 28 de lei pe lună e atât de mult să plătești pentru a-ți fi ridicat zilnic gunoiul și să ai curat în jurul casei ori a blocului mie mi se pare că un pic se exagerează. Dar, dacă cei de la USR vor să iasă tot timpul să arate că nu e bine ce fac alții, să continue pe această linie. Se și vede, de altfel, în sondaje”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 5847

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Popa

Acum 3 ani

Cred ca cei de la USR sunt neam cu Clotilde!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus