Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Analiză: cine câștigă din facturile crescute la energie? Tot statul

Analiză: cine câștigă din facturile crescute la energie? Tot statul

În timp ce profitul operatorilor de pe piața gazelor naturale este așteptat să reprezinte 6% din totalul facturilor încasate în acest an (față de 4% în 2020), veniturile la bugetul de stat din aceste facturi vor ajunge să reprezinte 64% (față de 40%). Este concluzia unei analize a Asociației Energia Inteligentă.

”Românii condamnați să scoată oricum banii din buzunar, prin facturi mărite sau prin impozite mărite”, este titlul dat de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă rezumatului unei analize referitoare la circuitul banilor ceruți prin facturile la energie.

Analiză a cărei concluzie este faptul că în urma creșterii facturilor la energie tot bugetul de stat este principalul câștigător. ”Apreciem că statul a fost beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz. Acesta a  încasat în anul 2021 jumătate de milliard de euro, iar în anul 2022 urmează să încaseze 2,7 miliarde de euro. Această sumă echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean”, arată Dumitru Chisăliță.

Pas cu pas...

El descrie, pe scurt, și mecanismele pe urma cărora s-a ajuns în această situație. ”Modificarea legislație în iunie 2020, introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele, a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta și astfel a fost demarat în luna octombrie 2020 procesul de creștere a prețului gazelor naturale în România. Este important să vedem statisticile, care arată că în anul 2020 - când prețurile în Europa scădeau - în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de șase luni a început să crească pețul și în Europa, motiv ideal pentru autorități de a găsi din nou un vinovat – «creșterea prețurilor pe plan Mondial»”, descrie Dumitru Chisăliță, analist în domeniul energiei.

Al doilea moment identificat de Chisăliță în scenariul derulat de autorități pentru creșterea prețurilor la energie a fost generat de adoptarea Legii plafonării prețurilor. Potrivit lui Chisăliță, prețul de referință stabilit prin respectiva lege la 370 de lei/MWh este de 2,4 mai mare decât cel din 2020 și, respectiv, de 1,8 mai mare decât cel aferent toamnei lui 2021. ”Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după «permisiunea» dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns astăzi la 640 lei/MWh!”, descrie Chisăliță.

În procente

”Folosindu-ne de puținele date publice existente privind piața gazelor naturale și a componentelor de cost, am apreciat care sunt destinatarii banilor încasați de la consumatori pentru gazelle consummate în ultimii trei ani”, descrie analistul pieței de energie tabelul în care a rezumat destinațiile banilor de pe facturile ultimilor trei ani. Marele câștigător, conform acestei analize, este bugetul de stat. În timp ce proporția sumelor ajunse la buget a tot crescut, cea destinată costurilor efective ale operatorilor din domeniu a scăzut.

Gaze Naturale

2020

2021

2022

Costuri efective, operaționale și investiționale, producție, transport, înmagazinare, distribuție, burse etc.

57%

50%

30%

Profituri nete medii operatori economici de pe piața de gaze

3%

5%

6%

Venituri la bugetul de stat (dividende, supradividende, taxa, TVA, redevență, tarife etc.)

40%

45%

64%

Dumitru Chisăliță are în vedere și legislația adoptată din 2013 (OUG 7/2013) prin care statul suprataxează veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze naturale prin creșterea prețurilor. ”În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh, iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc.”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 945

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus