Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Facturi la gaz de peste 100.000 de lei la „Goga” și „Lazăr”. Directorii școlilor spun că aplicarea compensației le-a redus considerabil

Facturi la gaz de peste 100.000 de lei la „Goga” și „Lazăr”. Directorii școlilor spun că aplicarea compensației le-a redus considerabil

Problema facturilor mari la gaz afectează și școlile din Sibiu. O parte dintre acestea au primit facturi care depășesc 100.000 de lei, cum este și cazul celor două mari colegii Lazăr și Goga. Directorii acestor unități școlare, însă, au cerut furnizorului de gaz o recalculare, iar costul facturii a scăzut considerabil. Cu toate acestea, facturile rămân mari în comparație cu lunile de iarnă ale anului trecut. Chiar astăzi, 21 ianuarie, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică o nouă OUG privind schemele de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la gaze și energie electrică, cu beneficii atât pentru consumatorii fizici cât și pentru firme.

Colegiile „Gheorghe Lazăr” și „Octavian Goga” se numără printre unitățile școlare din Sibiu care s-au trezit cu facturi mari pentru consumul de gaz pe luna decembrie. La Colegiul Lazăr, de exemplu, prima factură a fost în valoare de 109.000 lei, potrivit directorului prof. Octavian Gabriel Negrea, dublu practic față de costul unei facturi din sezonul rece pentru această școală. Pus în fața acestui fapt, directorul a cerut o recalculare și aplicarea compensației, astfel, factura a ajuns să fie de 60.833,75 lei. Acesta mai precizează faptul că, în anii trecuți, factura la gaz în sezonul rece ajungea la 40, 50 de mii de lei.

Cei de la ISJ spun că o situație asemănătoare este și la Colegiul Național „Octavian Goga”. Aici, factura de gaz a ajuns la 115.000 lei pentru luna decembrie. Ca și în cazul celuilalt colegiu s-a cerut o recalculare, iar noua factură a ajuns la 16.000 de lei.

„Printre școlile cu facturi mai mari decât cele de până acum se numără și Radu Selejan, Liceul de Artă, Onisifor Ghibu sau Colegiul Pedagogic”, arată reprezentanții Inspectoratului Școlar.

La „Radu Selejan”, de exemplu, factura pe luna decembrie 2021 este în valoare de 11.938 de lei, cu un consum de 3.275 de metri cubi, față de decembrie 2020 când factura a fost de 5.455 de lei, cu un consum de 2.588 de metru cubi, prețul fiind aproape dublu anul acesta la o diferență de 687 de metri cubi. În luna noiembrie 2021 factura la gaz a fost de 7.282 de lei, cu un consum de 2.588 de metri cubi față de noiembrie 2020 când fractura a fost de 5.800 de lei la un consum de 2.755.

La Liceul de Artă, pe luna decembrie 2021 a venit o factură necompensată de 28.000 de lei, după recalculare ajungându-se la o factură de 17.979 de lei. Cei de la Școala Nr. 2 au de plată o factură de 20.000 de lei. La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a venit o factură necompensată de 65.000 de lei, potrivit reprezentanților liceului de trei ori mai mare decât până atunci, însă, după recalculare a ajuns la 38.000.

Utilitățile din unitățile școlare se plătesc din banii repartizați de Ministerul Educației pe cap de elev.

Pe subiectul facturilor mari venite la utilități, Florin Spătaru, ministrul economiei, îndruma românii care primesc facturi prea mari la energie și la gaze trebuie să facă imediat plângere la Protecția Consumatorului. Acesta a precizat că a propus amendarea cu 4% din cifra de afaceri a furnizorilor incorecți și dă asigurări că intenționează să blocheze debranșările și penalizările pentru facturile neplătite. Pe de altă parte, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică, chiar astăzi, 21 ianuarie, o nouă OUG privind schemele de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la gaze și energie electrică, cu beneficii atât pentru consumatorii fizici cât și pentru firme.

Foto ilustrativă Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1676

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Muresan

Acum 2 luni

Halal! Finantare per capitas! Ca la sectorul zootehnic! De-aia sunt tinuti in scoli toate loazele si toti repetentii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus