Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Proiectul Muzeului Astra de vizitare a catacombelor Sibiului ar putea fi făcut în parteneriat cu un investitor: ”Privatul, în România, după 30 de ani de capitalism, are bani!”

Proiectul Muzeului Astra de vizitare a catacombelor Sibiului ar putea fi făcut în parteneriat cu un investitor: ”Privatul, în România, după 30 de ani de capitalism, are bani!”

În primăvara anului trecut, conducerea Muzeului Astra anunța, în premieră, planurile pentru a redeschide vizitării turiștilor o parte dintre catacombele de sub centrul Sibiului. Proiectul este unul mai amplu, care vizează dezvoltarea ofertei educaționale a Sibiului, în completarea a ceea ce oferă Muzeul în aer liber Dumbrava Sibiului.

Din primăvara anului 2021 și până în prezent, Muzeul Astra a preluat în administrare suprafața de teren aflată la intersecția străzii Bastionului cu Șoseaua Alba Iulia, unde se află și Bastionul Soldisch. Sub acestea există mai multe tuneluri pe care conducerea Muzeului Astra intenționează să le facă vizitabile, în paralel cu dezvoltarea unor programe pentru tineri și copii. Totul ar putea să prindă viață în parteneriat cu un investitor privat.

”La noi vorba e faptă. Anul trecut am primit în administrare toată suprafața de teren. Dacă nu ai în administrare terenul tu nu poți să generezi nimic, nici măcar ca documente, studiu de fezabilitatea – ca să dau un exemplu. Anul acesta deja începem ușor, ușor, activitățile în zona de outdoor. Sperăm ca împreună cu primăria, deși ne aflăm în faza discuțiilor incipiente, să rezolvăm problema administrării interiorului Bastionului, care aparține de primărie. Noi, deja, sus pe Bastion și în curtea interioară, putem anul acesta să avem primele activități. În același timp, o să prezint propunerea noastră de realizare a unui centru educațional – care să deservească mii de elevi din Sibiu, dar și din țară – unei mari companii din România, în speranța că o să dăm un exemplu de bune practici în țară, de parteneriat public-privat. Privatul, în România, după 30 de ani de capitalism, are bani! Eu nu mă duc să le cer bani. Eu, ca instituție, nu Ciprian Ștefan, mă duc să le ofer o oportunitate. Mă duc să le spun: Eu asta pot să fac, pot să fac mai mult, dar am nevoie de ajutor. Doriți să dezvoltăm și mai mult România? Haideți s-o dezvoltăm în zona aceasta cultural-educațională”, a declarat directorul muzeului, Ciprian Ștefan Anghel, la Interviurile Turnul Sfatului.

Întrebat dacă un parteneriat public-privat nu va afecta prea mult proiectul, în sensul că ar putea deveni pe urmă prea comercial, în direcția a ceea ce vedem la Disneyland, directorul Muzeului Astra infirmă orice discuție în acest sens.

”În niciun caz nu va fi un nou Disneyland. Nu îmi doresc să fie așa ceva, dar trebuie să fie  o zonă care să atragă lumea, să atragă un public tânăr, să atragă copiii, în același timp acțiunile culturale să fie cumva mixate. Nu putem să mergem strict pe aspectul tradițional, trebuie să adaptăm, să aducem digitalul în activitățile educaționale. Am Dumbrava Sibiului cu tradiții și autenticitate, haideți să venim și cu altceva! Și o să venim cu altceva, va fi mai mult decât un muzeu”, a mai declarat pentru Turnul Sfatului Ciprian Ștefan Anghel.

Reamintim că Muzeul Astra, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, a renunțat în 2020 la sediul din Piața Mică, numărul 12, primind în schimb câteva imobile aflate într-o stare avansată de degradare, la intersecția străzii Bastionului cu Șoseaua Alba Iulia, unde se află și Bastionul Soldisch. Sub acestea terenuri se află o parte dintre catacombele care ar urma să devină vizitabile.

Conform portalului patromoniu.sibiu.ro, lansat chiar de primăria Sibiu, bastionul Soldisch a fost ridicat între 1622-1627 ca fortificaţie de apărare a Oraşului de sus. Pe bastion se poate ajunge din curtea orfelinatului trecând pe sub o porţiune de zid care-l unea cu Bastionul Porţii Cisnădiei. La baza bastionului există două porţi de acces spre subteran. Acestea ar urma să fie primele deschise sibienilor și turiștilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3431

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iosif

Acum 2 ani

Hmm.. !Parteneriat intre un bugetar cu mintea "hodinita" si un privat cu mintea in vigilenta maxima. Interesant!. Imi aduce aminte de intelegerea lupului cu iepurele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Domu

Acum 2 ani

Lasă că vine primarul Fodor și face blocuri, malluri și piste din beton suspendate pentru bicicliștii smart ca să pună în valoare urmele centrului istoric. Poate directorul bugetar are dreptate și deschide câteva uși la propriu. Privații puteau conduce orașul mai bine ca administrația actuală. Baftă Astra!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus