Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Cartofioru' sibian e mult mai bun decât cel american

Cartofioru' sibian e mult mai bun decât cel american

Deschis de câteva zile în Sibiu, „Cartofioru' sibian” îți trimite acasă cartofi copți la cuptor peste care pune toppinguri variate, precum brânză, smântână sau chiar bucățele crocante de pui. Este exact mâncarea pe care o făceau iarna bunicii noștri pe plită, doar transformată pentru mileniali.

De sâmbătă după-masă și până duminică s-a pus un strat frumos de zăpadă în Sibiu de ți-e mai mare dragul să-l admiri. Ca să nu mai spun de bucuria copilăriei de a ieși cu sania. Mai țineți minte iernile copilăriei, când ne întorceam de la săniuș cu obrajii roșii, fără să mai simțim vârfurile urechilor și cu degetele încleștate? În cazul meu cel puțin, bunica mă ajuta să pun hainele ude la uscat și, între timp, punea câțiva cartofi mari pe plită. Pe urmă îi spărgea în patru, punea două cubulețe de unt să se topească peste el și presăra sare grunjoasă. Încă îi simt mirosul. Cel mai mult îmi plăcea faptul că nu curăța coaja cartofilor, ci doar o spăla și aceasta devenea crocantă pe metalul încins.

Același sentiment l-am retrăit zilele acestea când am văzut că s-a deschis în oraș ”Cartofioru' sibian”, un mic restaurant online – ca mai toate în ultimii doi ani – care îți trimite acasă o mulțime de cartofi copți cu sosuri și umpluturi variate. De pofta vremurilor apuse mi-am comandat ca un hulpav: Cartofior cu șunculiță și telemea, altul cu ou și șunculiță, unul cu șunculiță și ciuperci, un cartofior țărănesc, încă unul cu pui crocant și, peste toate, un sos zdravăn de usturoi. Secretul la cartoful copt este sincronizarea. Adică trebuie să-l mănânci cald, fierbinte mai degrabă, altfel se răcește și nu mai are niciun farmec. Aici aș lăuda oamenii de la ”Cartofioru' sibian” pentru că au sunat înainte să plece comanda, astfel încât să se asigure că ajunge mâncarea caldă.

După cum puteți vedea în poze, ”Cartofioru' sibian” nu e chiar cartofior, ci mai degrabă ditai cartofu', fiecare porție având vreo 250 de grame. Prin urmare, orice ai alege cu siguranță este de ajuns să te saturi. Eu am vrut să le încerc pe toate și am regăsit gustul copilăriei. Inclusiv acea coajă puțin arsă care dă o aromă specială. Preferatul meu este cel cu telemea pentru că apucă să se topească puțin brânza și combinația ușor sărat cu dulcele cald al cartofului pare făcută în rai.

Ce nu mi-a plăcut însă la ”Cartofioru' sibian” este faptul că folosește pentru topping mezeluri la duzină luate din supermarket, ori produse de la conservă, cum par a fi ciupercile. Probabil așa se explică prețul.

Un cartofior costă, în medie, vreo 12-13 lei. Dar luați în calcul și ambalajul care este taxat separat, adică încă un leu pentru fiecare cartof în parte. Un sos de usturoi costă 3 lei 50.

Concluzia mea este că face toți banii ”Cartofioru' sibian”. Numai că e genul de mâncare de poftă, cam cum sunt și cartofii prăjiți, spre exemplu. Dar decât să mâncați prăjeli americane de la KFC ori McDonalds, mai bine încercați ”Cartofioru' sibian”. E mai sănătos și-ți aduce aminte de copilărie, indiferent că e sau nu zăpadă afară.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4856

Comentarii

5 comentarii

Neluțu O

Acum 3 luni

Acum 30 de ani am lucrat la un Mc Donald's în Germania. Mănînc și acum de cîte ori am ocazia,aproape săptămînal ,la KFC ori Mc. Nu e frumos să denigrezi un restaurant ,mai ales că ar trebui să fi imparțial. Totuși, dacă ai intra într-o bucătărie de la Mc. ai observa lipsa cuțitului, și aproape lipsa atingerii cu mîna a preparatelor,carnea este făcută pe plită nu în ulei, iar cartofii ...ce să mai spun. Nici acasă nu îi fac mai buni. Iar angajații, de 2 ori pe an controlați clinic. E bine și chiar indicat ca oamenii să aibă de unde alege unde să mănînce, ce le place și nu ce li se indică de unii,chiar dacă ai avut bună intenție. Apropo, să nu crezi, cartofii ori carnea sau salata nu vine din America! Și nici de la ,,market,, precum unele ingrediente mai sus menționate. Scuze dacă am supărat pe cineva, nu am avut și nu am intenția asta.

Raspunde

Marioara

Acum 3 luni

Mancare putin apetisanta! Ceva aruncat este altceva...
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Adevarat graiesti !
Raspunde

Dinu

Acum 3 luni

Acum cateva zile am comandat trei portii diferite (pentru fiecare membru al familiei cate una). Pret, vreo 13 lei portia. Am primit fiecare cate trei cartofi medii, bine copti, cu un topping excelent. Nu am reusit sa ne dam seama ai cui au fost mai buni, asa ca mai comandam saptamana viitoare. Pentru ca portiile au fost mari, n-am reusit sa mancam tot si am reincalzit la cina. La fel de buni!
Raspunde

Flavius

Acum 3 luni

termina
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus