Deschis de câteva zile în Sibiu, „Cartofioru' sibian” îți trimite acasă cartofi copți la cuptor peste care pune toppinguri variate, precum brânză, smântână sau chiar bucățele crocante de pui. Este exact mâncarea pe care o făceau iarna bunicii noștri pe plită, doar transformată pentru mileniali.
De sâmbătă după-masă și până duminică s-a pus un strat frumos de zăpadă în Sibiu de ți-e mai mare dragul să-l admiri. Ca să nu mai spun de bucuria copilăriei de a ieși cu sania. Mai țineți minte iernile copilăriei, când ne întorceam de la săniuș cu obrajii roșii, fără să mai simțim vârfurile urechilor și cu degetele încleștate? În cazul meu cel puțin, bunica mă ajuta să pun hainele ude la uscat și, între timp, punea câțiva cartofi mari pe plită. Pe urmă îi spărgea în patru, punea două cubulețe de unt să se topească peste el și presăra sare grunjoasă. Încă îi simt mirosul. Cel mai mult îmi plăcea faptul că nu curăța coaja cartofilor, ci doar o spăla și aceasta devenea crocantă pe metalul încins.
Același sentiment l-am retrăit zilele acestea când am văzut că s-a deschis în oraș ”Cartofioru' sibian”, un mic restaurant online – ca mai toate în ultimii doi ani – care îți trimite acasă o mulțime de cartofi copți cu sosuri și umpluturi variate. De pofta vremurilor apuse mi-am comandat ca un hulpav: Cartofior cu șunculiță și telemea, altul cu ou și șunculiță, unul cu șunculiță și ciuperci, un cartofior țărănesc, încă unul cu pui crocant și, peste toate, un sos zdravăn de usturoi. Secretul la cartoful copt este sincronizarea. Adică trebuie să-l mănânci cald, fierbinte mai degrabă, altfel se răcește și nu mai are niciun farmec. Aici aș lăuda oamenii de la ”Cartofioru' sibian” pentru că au sunat înainte să plece comanda, astfel încât să se asigure că ajunge mâncarea caldă.
După cum puteți vedea în poze, ”Cartofioru' sibian” nu e chiar cartofior, ci mai degrabă ditai cartofu', fiecare porție având vreo 250 de grame. Prin urmare, orice ai alege cu siguranță este de ajuns să te saturi. Eu am vrut să le încerc pe toate și am regăsit gustul copilăriei. Inclusiv acea coajă puțin arsă care dă o aromă specială. Preferatul meu este cel cu telemea pentru că apucă să se topească puțin brânza și combinația ușor sărat cu dulcele cald al cartofului pare făcută în rai.
Ce nu mi-a plăcut însă la ”Cartofioru' sibian” este faptul că folosește pentru topping mezeluri la duzină luate din supermarket, ori produse de la conservă, cum par a fi ciupercile. Probabil așa se explică prețul.
Un cartofior costă, în medie, vreo 12-13 lei. Dar luați în calcul și ambalajul care este taxat separat, adică încă un leu pentru fiecare cartof în parte. Un sos de usturoi costă 3 lei 50.
Concluzia mea este că face toți banii ”Cartofioru' sibian”. Numai că e genul de mâncare de poftă, cam cum sunt și cartofii prăjiți, spre exemplu. Dar decât să mâncați prăjeli americane de la KFC ori McDonalds, mai bine încercați ”Cartofioru' sibian”. E mai sănătos și-ți aduce aminte de copilărie, indiferent că e sau nu zăpadă afară.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Cartofioru' sibian , mâncare , Sibiu
Vizualizari: 4856
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Justin
Acum 1 oră
Apa Canal
Acum 1 oră
Birtu
Acum 1 oră
Birtu
Acum 1 oră
Tov.Escu