Joi,
01.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Guvernul anunță un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Principalele schimbări

Guvernul anunță un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Principalele schimbări
Guvernul aprobă, în şedinţa de marţi, un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, a declarat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că, în februarie şi martie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum.


"Aprobăm în şedinţa de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţilor economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie", a explicat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei.El a prezentat şi măsurile care îi vizează pe consumatorii non-casnici.

"Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la 1 leu pe kW/oră, TVA inclus, şi 0,37 bani kW/oră la gaze naturale", a spus acesta.

Premierul a menţionat că pentru CET-uri este activă, deja, o schemă de ajutor de stat.

Şeful Guvernului s-a referit şi la măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie.

"După cum ştie, în decembrie anul trecut au fost alocaţi 130 de milioane de euro pentru susţinerea acestora. La nivelul Ministerului Energiei se discută, în prezent, cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin", a completat Ciucă.

Premierul a subliniat că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.

"Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient, cu soluţii în această criză economică. În acest sens, am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie", a arătat Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, din Comitetul interministerial în domeniul energiei vor face parte reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale "OPCOM" - S.A., Bursei Române de Mărfuri, precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai mediului academic.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 875

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus