Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

VIDEO N-o fi moral, dar e legal: s-au desemnat șefii Aeroportului. ”Este o ușă pe care noi nu credem că ar trebui să o deschidem”

VIDEO N-o fi moral, dar e legal: s-au desemnat șefii Aeroportului. ”Este o ușă pe care noi nu credem că ar trebui să o deschidem”

Pentru a doua oară în ultimul an, opoziția FDGR, PSD, USR din Consiliul Județean Sibiu cataloghează drept imorale deciziile liberalilor care dețin majoritatea absolută la nivel județean. Subiectul este același: modul de desemnare a administratorilor Aeroportului internațional Sibiu.

De această dată, discuțiile au fost generate de către proiectul inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, pentru completarea Consiliului de administrație al Aeroportului cu două persoane: avocatul sibian Ștefan Nartea și omul de afaceri brașovean Marius Chiriac. Ambii au participat la o procedură de selecție la care a mai participat o persoană și în urma căreia doar Ștefan Nartea a fost notat peste pragul minim de 80 de puncte. Cu toate acestea, Daniela Cîmpean a propus ca și Marius Chiriac să devină administrator al Aeroportului, invocând presiunea timpului și faptul că punctajul obținut de acesta a fost apropiat de punctajul minim.

Sub presiunea timpului: aeroportul sibian va fi administrat și de un brașovean care n-a obținut punctajul minim

Reprezentanții FDGR și USR din Consiliul județean au cerut încă de la începutul ședinței de joi după-amiază modificarea ordinii de zi care includea și proiectul în discuție. Solicitare fără succes, având în vedere faptul că liberalii dețin majoritatea absolută în deliberativul județean.

Discuțiile care au urmat pe acest subiect au inclus solicitări către conducerea județului, de a nu crea precedentul în care un candidat care nu obține punctajul minim este, totuși, admis. ”Propunerea noastră ar fi fost să ne limităm la aprobarea domnului Nartea în Consiliul de administrație al Aeroportului. Să numim un candidat care nu a întrunit punctajul minim duce la un precedent care nu ar trebui creat. Ce se întâmplă dacă la un alt concurs, un candidat va contesta respingerea sa invocând situația de acum? Este o ușă pe care noi nu credem că ar trebui să o deschidem și să continuăm selecția pentru un al cincilea membru al Consiliului de administrație al Aeroportului”, a declarat Gabriel Tischer, fost membru al CA al Aeroportului, de unde a demisionat înainte de a candida pentru președinția CJ Sibiu.

Avocatul Laura Barac, liderul de grup al social-democraților din Consiliul Județean, a făcut apel la moralitatea unei astfel de decizii, pusă într-un context mai larg. ”Din punct de vedere al legalității, proiectul stă în picioare. Din punct de vedere al moralității, nu ni se pare corect. Să nu uităm că în septembrie (atunci când a fost organizată prima rundă de selecție pentru CA al AIS – n.r.) au fost selectați doar candidații care au obținut un punctaj peste cel minim. Nu avem nimic împotrivă cu persoana, dar nu cred că pot fi schimbate regulile jocului în timpul acestuia. Precedentul care există deja, cazul domnului Iordănescu, ar fi trebuit să ne ridice niște semnale de alarmă. Votul nostru va fi unul de abținere pentru că sancționăm moral faptul că nu a întrunit punctajul minim”, a spus Laura Barac.

La fel și Adrian Echert, liderul de grup al consilierilor județeni USR, s-a exprimat împotriva propunerii liberalilor (transmisiunea ședinței care s-a desfășurat on-line s-a întrerupt, însă, în cea mai mare parte a discursului său).

”Este o temere nejustificată pentru orice alt viitor concurs. Deoarece aceasta este o selecție, nu un concurs”, și-a început Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, pledoaria pentru proiectul în discuție. A amintit faptul că deciziile comisiei de selecție sunt doar consultative, majoritatea CJ Sibiu fiind cea care decide cine intră sau nu în consiliul de administrație al Aeroportului. ”Comisia putea să stabilească punctaj minim 50, 60, 70 sau 80 ca în acest caz. Prin urmare, revenind la motivație, proiectul este legal, legislația este respectată. Legal este, acum dacă este oportun... La acest moment, avem situația în care cu acest candidat care a obținut cu un punct și două sutimi mai puțin decât baremul stabilit de comisia de selecție, putem ajunge în situația de a închide această procedură și să intrăm în linie dreaptă în ceea ce privește activitatea Aeroportului Internațional Sibiu”, și-a continuat expunerea președinta CJ Sibiu. A amintit de faptul că este administrația Aeroportului este așteptată să declanșeze procedura de selecție a noilor directori ai instituției, iar acest lucru este de dorit a fi făcut cât mai repede având în vedere lucrările care urmează a fi demarate la Aeroport. ”Lucrurile trebuie să se miște contra-cronometru”, a cerut Cîmpean.

Gabriel Tischer a mai adus un argument din perioada în care era membru al CA al Aeroportului. ”Cu respect, vă contrazic în ceea ce privește urgența. Pe perioada mandatului meu am funcționat trei ani cu un administrator în minus, pentru că atât i-a fost necesar Ministerului Finanțelor să își desemneze un reprezentant în Consiliul de Administrație. Deci nici acum nu vedem un impediment prin care Aeroportul să funcționeze cu această echipă de patru administratori. Toate deciziile extrem de importante de până acum au fost luate cu trei administratori și conducere interimară”, a afirmat Tischer.

Replica Daniela Cîmpean a fost scurtă și nu a mai lăsat loc de alte discuții. ”Și am văzut care au fost rezultatele”.

La finalul ședinței, la numărarea voturilor, a rezultat că doar liberalii au fost cei care au votat ”pentru” proiectul inițiat de Daniela Cîmpean. Ceilalți 14 consilieri județeni din partea FDGR, PSD și USR s-au abținut de la vot.

Cu repetiție

Este pentru a doua oară când demersurile susținute de liberalii sibieni în ceea ce privește administrarea Aeroportului internațional Sibiu sunt catalogate a fi lipsite de moralitate, dar legale. Prima situație s-a consumat în primăvara anului trecut, când opoziția FDGR, PSD, USR a cerut ca liberalii să propună pe altcineva în comisia de selecție pentru administratorii Aeroportului. Asta în condițiile în care Eugen Iordănescu, cel propus, are verdict de colaborator al Securității emis de CNSAS și menținut în primă instanță. ”Mi se pare o palmă dată celor 30 de ani de democrație”, concluziona atunci consilierul județean Adrian Echert.

Vezi mai jos discuțiile purtate pe acest subiect în ședința CJ Sibiu de joi după-amiaza

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2891

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ciuma Galbena

Acum 2 ani

"N-o fi moral dar e legal..." ar trebui sa fie motto-ul PNL.
Raspunde

Poplacean

Acum 2 ani

termina brasovenii aeroportul si ne vor lua smintina prin brasoveanul ales de cimpan-turcan
Raspunde

Puterea corupe si se urca la cap

Acum 2 ani

ciuma galbena PNL=16% in sondaje, si scade in continuare vertiginos. Le uram drum bun si sedere placuta langa defunctul pntcd !
Raspunde

Aureola Sangiorzan

Acum 2 ani

Pe doamna Cimpean o vad viitorul prim ministru, iar pe doamna Turcan, viitorul presedinte! Sibiul alege PNL cat traim!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus