Reținerea și punerea sub control judiciar a lui Eugen Iordănescu într-un dosar cu mai multe indicii de fapte asimilate corupției, scoate la iveală, în sfârșit, câți bani s-au cheltuit pentru programul ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”. Totodată, scoate la iveală și cum Eugen Iordănescu, numit în funcții de reprezentare a intereselor județului, își rezolva problemele personale. De la cele mai mărunte, cum ar fi recompensarea unui polițist care nu l-a amendat, la unele mai consistente, cum ar fi gestionarea unui buget public de peste 15 milioane de lei.
Deși a fost finanțat și din fonduri publice, în niciun moment autoritățile județului nu s-au simțit datoare să prezinte o dare de seamă a sumelor atrase și a cheltuielilor realizate în cadrul programului ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”. Iar tocmai aceste cheltuieli sunt acum verificate de procurorii sibieni în dosarul penal care îl vizează pe Eugen Iordănescu. Director executiv al Camerei de comerț, industrie și agricultură (CCIA) Sibiu, Iordănescu a fost cel susținut de autorități atât să coordoneze programul cu cheltuielile ținute la secret, cât și să selecteze – printre altele – persoanele care să administreze aeroportul în care sibienii au investit peste 70 de milioane de euro. În ambele situații, Iordănescu și-a văzut și de interesul propriu, încălcând chiar și legislația penală, după cum suspectează procurorii.
15.448.696,52 de lei...
... atâția bani au fost cheltuiți pentru programul a cărui coordonare a fost încredințată lui Eugen Iordănescu, în calitate de director al CCIA Sibiu. Suma apare într-un raport de audit întocmit la cererea Asociației județene de turism Sibiu, consultat acum de Turnul Sfatului.
Respectivul raport are, mai degrabă, aspectul unui document centralizator, fără să caute să identifice eventualele nereguli. Cum ar fi aceea că membrii consorțiului care și-a asumat gestionarea programului nu s-a mai înțeles la bani.
Asta rezultă din faptul că, potrivit protocolului inițial, banii pentru susținerea Sibiu RGE 2019 ar fi trebuit să vină în special din bugetele județului, Sibiului și Mediașului. Cu toate acestea, la finalul programului au mai rămas aproape 350.000 de lei, care apar ca fiind cheltuiți din conturile CCIA și pe care nici Primăria Sibiu, nici cea din Mediaș și nici Consiliul Județean nu i-a mai decontat.
Turnul Sfatului a solicitat celor trei entități să explice care au fost motivele pentru care instituției condusă de Eugen Iordănescu nu i-au mai fost decontate aceste cheltuieli, însă până la publicarea acestui material nu a fost transmis niciun răspuns. Cu excepția celui al conducerii CJ Sibiu care a preferat să anunțe că ”nu face comentarii pe marginea unei cercetări în derulare”.
În comunicatul pe care procurorii sibieni l-au emis după cele 13 percheziții efectuate în cursul zilei de miercuri, aceștia arată că cei 338.589 de lei cheltuiți ”fără drept” au fost solicitați de Iordănescu a fi decontați, dar motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat nu mai sunt detaliate.
Raportul de audit efectuat în vara anului trecut mai arată că prin CCIA Sibiu controlată de Eugen Iordănescu au trecut și sponsorizările atrase pentru Sibiu RGE 2017: peste 700.000 de lei de la Lidl Discount și peste 235.000 de lei plătiți de Scandia Food.
Trebuie menționat că în suma de peste 15 milioane de lei calculată drept buget total al Sibiu RGE 2017 intră și cele 12,5 milioane de lei pe care primăriile din Sibiu și Mediaș și CJ Sibiu le-a alocat pentru diferite proiecte de pe Agendele comunității.
În cele din urmă, după cum arătau procurorii sibieni în comunicatul de săptămâna trecută, Iordănescu este bănuit că ”a dispus achitarea din conturile CCIA Sibiu a unor servicii în valoare totală de aproximativ 830.000 lei care nu au fost prestate în folosul acestei entități non-profit, existând o suspiciune rezonabilă că acestea au fost prestate în folosul personal al făptuitorului sau în beneficiul societății comerciale controlată de familia suspectului”.
Societatea la care fac aceștia referire se numește Lakeside Moments SRL și a fost înființată în 2018 de către Eugen Iordănescu și fiul său. În decembrie 2019, Eugen Iordănescu a ieșit din acționariat. Prin intermediul acestei societăți, Iordănescu a ridicat pe un teren de aproximativ 20.000 de mp sala de evenimente ”Symphony by the Lake”.
De la un polițist care nu dădea amenzi, la administratorul Aeroportului
În cursul lunii august anul acesta, Eugen Iordănescu a fost abordat de un agent de poliție, angajat în cadrul postului din Vurpăr. O cunoștință de-a lui Iodănescu, care – potrivit procurorilor sibieni – a beneficiat de ”«serviciile» anterior prestate de polițist”. Adică de ”neluarea unor măsuri legale în anumite situații constatate la localul Symphony by the Lake”.
Agentul de poliție avea interesul să se mute de la Vurpăr la Sibiu, motiv pentru care Iordănescu s-a oferit să îl ajute. Scenariul țesut de Iordănescu – care promitea în schimbul acestor servicii aranjarea unui concurs la Aeroportul din Sibiu – nu a mai apucat să fie dus la capăt, ca urmare a intervenției procurorilor.
Dar la capăt a fost dusă prima rundă de selecții pentru posturile de administratori ai Aeroportului internațional Sibiu. Pentru organizarea acestor selecții, Iordănescu a fost numit de către majoritatea PNL din Consiliul Județean Sibiu, în ciuda unor opoziții (detalii aici: Un colaborator al Securității a primit votul celor care conduc județul. ”Mi se pare o palmă dată celor 30 de ani de democrație”).
Iar această primă rundă de selecție pentru Aeroport nu s-a derulat tocmai corect. ”Se reține că în cursul lunii septembrie 2021, numitul Iordănescu Eugen, dată fiind calitatea sa de membru în comisia de selecție a membrilor consiliului de administrație, i-a transmis candidatului Bondar Radu soluțiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcția de administrator pe care urma a o ocupa. In concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deține astfel de date sau informații, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susține în data de 28 septembrie 2021”, se arată într-o ordonanță a procurorilor sibieni consultată de Turnul Sfatului. Sprijinul oferit de Iordănescu a continuat și la prezentarea proiectului managerial, mai susțin procurorii.
Eugen Iordănescu a fost pus sub control judiciar, la finele săptămânii trecute, de către Tribunalul Sibiu. Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici: Tribunalul: Iordănescu nu mai poate intra în sediul Camerei ori lua legătura cu fiul său și alte 33 de persoane. ”Vedem luni”
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 13358
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Interesant! T.S. tine cu ursul
Acum 1 oră
ID
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Gheo
Acum 1 oră
Kukuruku