Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Dosarul Iordănescu: de la recompensa polițistului care nu l-a mai amendat, la milioanele ”Regiunii Gastronomice”

Dosarul Iordănescu: de la recompensa polițistului care nu l-a mai amendat, la milioanele ”Regiunii Gastronomice”

Reținerea și punerea sub control judiciar a lui Eugen Iordănescu într-un dosar cu mai multe indicii de fapte asimilate corupției, scoate la iveală, în sfârșit, câți bani s-au cheltuit pentru programul ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”. Totodată, scoate la iveală și cum Eugen Iordănescu,  numit în funcții de reprezentare a intereselor județului, își rezolva problemele personale. De la cele mai mărunte, cum ar fi recompensarea unui polițist care nu l-a amendat, la unele mai consistente, cum ar fi gestionarea unui buget public de peste 15 milioane de lei.

Deși a fost finanțat și din fonduri publice, în niciun moment autoritățile județului nu s-au simțit datoare să prezinte o dare de seamă a sumelor atrase și a cheltuielilor realizate în cadrul programului ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”. Iar tocmai aceste cheltuieli sunt acum verificate de procurorii sibieni în dosarul penal care îl vizează pe Eugen Iordănescu. Director executiv al Camerei de comerț, industrie și agricultură (CCIA) Sibiu, Iordănescu a fost cel susținut de autorități atât să coordoneze programul cu cheltuielile ținute la secret, cât și să selecteze – printre altele – persoanele care să administreze aeroportul în care sibienii au investit peste 70 de milioane de euro. În ambele situații, Iordănescu și-a văzut și de interesul propriu, încălcând chiar și legislația penală, după cum suspectează procurorii.

15.448.696,52 de lei...

... atâția bani au fost cheltuiți pentru programul a cărui coordonare a fost încredințată lui Eugen Iordănescu, în calitate de director al CCIA Sibiu. Suma apare într-un raport de audit întocmit la cererea Asociației județene de turism Sibiu, consultat acum de Turnul Sfatului.

Respectivul raport are, mai degrabă, aspectul unui document centralizator, fără să caute să identifice eventualele nereguli. Cum ar fi aceea că membrii consorțiului care și-a asumat gestionarea programului nu s-a mai înțeles la bani.

Asta rezultă din faptul că, potrivit protocolului inițial, banii pentru susținerea Sibiu RGE 2019 ar fi trebuit să vină în special din bugetele județului, Sibiului și Mediașului. Cu toate acestea, la finalul programului au mai rămas aproape 350.000 de lei, care apar ca fiind cheltuiți din conturile CCIA și pe care nici Primăria Sibiu, nici cea din Mediaș și nici Consiliul Județean nu i-a mai decontat. 

Turnul Sfatului a solicitat celor trei entități să explice care au fost motivele pentru care instituției condusă de Eugen Iordănescu nu i-au mai fost decontate aceste cheltuieli, însă până la publicarea acestui material nu a fost transmis niciun răspuns. Cu excepția celui al conducerii CJ Sibiu care a preferat să anunțe că ”nu face comentarii pe marginea unei cercetări în derulare”.

În comunicatul pe care procurorii sibieni l-au emis după cele 13 percheziții efectuate în cursul zilei de miercuri, aceștia arată că cei 338.589 de lei cheltuiți ”fără drept” au fost solicitați de Iordănescu a fi decontați, dar motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat nu mai sunt detaliate.

Raportul de audit efectuat în vara anului trecut mai arată că prin CCIA Sibiu controlată de Eugen Iordănescu au trecut și sponsorizările atrase pentru Sibiu RGE 2017: peste 700.000 de lei de la Lidl Discount și peste 235.000 de lei plătiți de Scandia Food.

Trebuie menționat că în suma de peste 15 milioane de lei calculată drept buget total al Sibiu RGE 2017 intră și cele 12,5 milioane de lei pe care primăriile din Sibiu și Mediaș și CJ Sibiu le-a alocat pentru diferite proiecte de pe Agendele comunității.

În cele din urmă, după cum arătau procurorii sibieni în comunicatul de săptămâna trecută, Iordănescu este bănuit că ”a dispus achitarea din conturile CCIA Sibiu a unor servicii în valoare totală de aproximativ 830.000 lei care nu au fost prestate în folosul acestei entități non-profit, existând o suspiciune rezonabilă că acestea au fost prestate în folosul personal al făptuitorului sau în beneficiul societății comerciale controlată de familia suspectului”.

Societatea la care fac aceștia referire se numește Lakeside Moments SRL și a fost înființată în 2018 de către Eugen Iordănescu și fiul său. În decembrie 2019, Eugen Iordănescu a ieșit din acționariat. Prin intermediul acestei societăți, Iordănescu a ridicat pe un teren de aproximativ 20.000 de mp sala de evenimente ”Symphony by the Lake”.

De la un polițist care nu dădea amenzi, la administratorul Aeroportului

În cursul lunii august anul acesta, Eugen Iordănescu a fost abordat de un agent de poliție, angajat în cadrul postului din Vurpăr. O cunoștință de-a lui Iodănescu, care – potrivit procurorilor sibieni – a beneficiat de ”«serviciile» anterior prestate de polițist”. Adică de ”neluarea unor măsuri legale în anumite situații constatate la localul Symphony by the Lake”.

Agentul de poliție avea interesul să se mute de la Vurpăr la Sibiu, motiv pentru care Iordănescu s-a oferit să îl ajute. Scenariul țesut de Iordănescu – care promitea în schimbul acestor servicii aranjarea unui concurs la Aeroportul din Sibiu – nu a mai apucat să fie dus la capăt, ca urmare a intervenției procurorilor.

Dar la capăt a fost dusă prima rundă de selecții pentru posturile de administratori ai Aeroportului internațional Sibiu. Pentru organizarea acestor selecții, Iordănescu a fost numit de către majoritatea PNL din Consiliul Județean Sibiu, în ciuda unor opoziții (detalii aici: Un colaborator al Securității a primit votul celor care conduc județul. ”Mi se pare o palmă dată celor 30 de ani de democrație”).

Iar această primă rundă de selecție pentru Aeroport nu s-a derulat tocmai corect. ”Se reține că în cursul lunii septembrie 2021, numitul Iordănescu Eugen, dată fiind calitatea sa de membru în comisia de selecție a membrilor consiliului de administrație, i-a transmis candidatului Bondar Radu soluțiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcția de administrator pe care urma a o ocupa. In concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deține astfel de date sau informații, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susține în data de 28 septembrie 2021”, se arată într-o ordonanță a procurorilor sibieni consultată de Turnul Sfatului. Sprijinul oferit de Iordănescu a continuat și la prezentarea proiectului managerial, mai susțin procurorii.

Eugen Iordănescu a fost pus sub control judiciar, la finele săptămânii trecute, de către Tribunalul Sibiu. Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici: Tribunalul: Iordănescu nu mai poate intra în sediul Camerei ori lua legătura cu fiul său și alte 33 de persoane. ”Vedem luni”

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

Ghita

Acum 5 luni

Nu imi place poza, se intelege ca e un grup acolo, ghiftuiala la greu, nu are cum sa fie asa la noi nu e Teleorman.

Raspunde

Contra

Acum 5 luni

Dl. Johannis ce nevinovat pare intre atatia... sifonari de fonduri...
Raspunde

Neluțu O

Acum 5 luni

Dacă vă uitați ,în urmă cu mult timp , comentam pe seama articolelor care anunțau spectacole, evenimente sponsorizate de primărie și C.J. și prin care spuneam că au ceva ,,necurat,, Mi-am atras numai ,,unlikuri,, dar acum... Totuși, ceva îmi spune că nu se va merge pînă la capăt . Sunt prea mulți bani și multe, multe persoane de anchetat ! Doar Curtea de Conturi poate face lumină ! Dacă se bagă alții ....va fi un vinovat și cu asta gata! Și încă ceva : acest scenariu se întîmplă de mult timp, în toate marile orașe ale țarii !!!
Raspunde

Muresan

Acum 5 luni

Acum 10 minute - rafuiala pe Str. Semaforului, zona Narcisa. 8 indivizi au fugarit un tip. S-au intors cu buza umflata ca nu l-au prins! Nu stiu ce le-o fi facut. Erau implicate 2 masini - un taxi 953 si o masina particulara.
Raspunde

Dinu Paturica

Acum 5 luni

CJ SIBIU”nu face comentarii pe marginea unei cercetări în derulare”. Depinde de PUIU, daca va ciripi sau nu. Daca va ciripi , sa vedeti ce comentarii "stufoase" pe text va face doamna arvocata.
Raspunde

Lost in Loft

Acum 5 luni

Oare unde sunt câinii de pază ai democrației ? aia cu #văvedem ?

Raspunde

Dracul liber

Acum 5 luni

Câinii ăia s-au dat la fund! Marele Poet Wank și-a făcut numărul, a stat în centrul atenției, atâta a dorit, altceva nu-l mai interesează... Și sigur n-a stat pe degeaba, nici el nici alți ong-iști și tineri întreprinzători, stat-uperi, hipsteri, tefeliști și ce alte specii mai sunt ei, care parazitează permanent proiecte publice...
Raspunde

Semper

Acum 5 luni

La aia cu #vavedem le-a intrat ceva lichid si galben in ochi. Din vezica PNL....
Raspunde

Ghita Pristanda

Acum 5 luni

Și cam ce-ai vrea mata' să facă ”ăia cu #vavedem”? V-ați învățat numai să vă rezolve societatea civilă problemele: să îi hulească pe PSD, apoi pe PNL, să facă un spital, să facă, să facă, să facă... Bine că de la statul care vă fură banii nu aveți pretenții, să vină ăia să rezolve: Mai bine am pune mâna pe treabă, toți, și am lăsa deoparte șpaga, furtul și hoția, pentru că altfel nu ne mai facem bine niciodată.
Raspunde

Lost in Loft

Acum 5 luni

Care poet? ala care s-a suparat foc si para ca trebuia sa vina zilnic, dimineata la serviciu, de bugetar bineinteles, si sa semneze condica ? Atat de tare s-a suparat si si-a dat demisia....
Raspunde

@ghita pristanda

Acum 5 luni

Sa facem ca tine, musiu Ghita? sa furam steagurile de la prefectura? Intai apuca-te tu de munca si-apoi da sfaturi! Caragiale e cu noi si Ghita Pristanda se face de cacao!
Raspunde

Pro adevăr

Acum 5 luni

Mafia este generalizată, în frunte cu capul rețelei care ”rânjește” sfidător! Stați liniștiți, magistrații de catifea vor menține măsura controlului judiciar!!! Sunt interese prea mari să nu ”transpire” unde s-au dus banii!
Raspunde

Sibian

Acum 5 luni

Se pare ca programul "Sibiu - Regiune gastronomica europeana" a devenit "Sibiu - Regiune infractionala europeana". Pentru spitale, zone verzi ... deocamdata nu sunt bani.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 5 luni

maca-maca, p*******, tocmai se plantează pomi, da pensionarii de partid nu văd pe alei, că ei se dă moca cu autobuzul. cre cine v-a dat moca, bă?

Raspunde

Birtu

Acum 5 luni

Poate ca va dati seama ce inseamna programele SMART facute de primaria si prefectura Sibiu. Inseamna sa puna mana pe cascaval din banii orasului si ai judetului,adica cumetrii iar orasul si judetul sa se dezvolte in reluare.
Raspunde

Dracul liber

Acum 5 luni

Masoneria ruinează România!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 5 luni

@Nelutu O, amice, scriam un comentariu acum cateva zile, legat printre altele si de treaba cu plusurile /minusurile care se dau la comentarii. Textul era ăsta de mai jos, baga la cap si nu te stresa ca vezi prea multe plus sau minus, pt ca ele sunt egal cu zero si sunt trucate acolo unde trebuie. "" Tot la jeguri cu caracter zero ii includ pe cei care isi schimba ip-ul (atenție redacția TS, poate totusi ii identificați si blocați), ca sa dea minusuri si sa isi dea plusuri (fara numar). Aici il banuiesc pe Elzorab si cei din gasca lui de la partid si de la instituția de stat unde lucrează, amice, fara supărare, dar tu garantat esti un trol (o Mazeta) plătit sau care obține beneficii directe in urma unor manipulări pe tot felu de teme, și eu si altii le-am dedus ca fiind pro psd, pro rusia totodată. Dar ma rog, pe planeta asta e loc pentru toti, mai ales ca dpmdv tendința societății moderne este spre mizerie umana, oamenii sunt tot mai slabi la caracter si principii, probabil educația tot mai slaba duce acolo."" Si iti mai adaug acum ca tot ei, grupări de smecheri - troli politici in general, au multe conturi si isi schimba numele atunci cand bate prea mult la ochi (elzorab, elrolking etc) Numele se schimba, sau in loc de nume isi pun acel @urmat de numele celui la care vor sa răspundă, dar comentariile sunt cam aceleași si cu aceleași ironii, după asta iti poti da seama ca sunt troli puși sa manipuleze. Asta e tara, asta e munca la stat si la partidele patriei. Niste neica nimeni fara caracter si personalitate care isi pupa șefii in dos ca sa fie vazuti repede si de încredere.. , fara nimic, dar care visează si ei la bani si bogatii diverse si se duc în politica sa dea repede tunul către îmbogățire. Succes.
Raspunde

@Sibian SB

Acum 5 luni

Mi-e rusine ca iti spui sibian cu S mare! Vezi de nu esti! Si apropo... ce mai stii de vaccinare?
Raspunde

Elzorab

Acum 5 luni

Te mai suporti mai neterminatule? Ce ai tu cu ip-urile comentatorilor? Ce-ai vrea sa faci? Ai văzut ca nu te baga nimeni in seama si te-ai gandit sa ce? Esti penibil, ai fost penibil si penibil vei fi si mai departe.
Raspunde

@Sibian SB

Acum 5 luni

Eu sunt un troll si lupt impotriva ta!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 5 luni

un troll cu foarte puțină minte, sau poate deloc
Raspunde

Ion @ Sibian SB

Acum 5 luni

suntem mai multi. si suntem oameni normali care nu ne gandim 24/7 la covid si la vaccin ca tine. vezi ca tu esti trollul aici. mai ia o pauza, ca esti tot cu aceeasi placa, si nu mai citeste nimeni cum te repeti. Ia o gura de aer si chill
Raspunde

Corbul

Acum 5 luni

Ce lobby face Lidl... Nu-i de mirare că le-a luat 4 încercări pentru magazinul din Trei Stejari dacă securistul tot sifona.
Raspunde

Elzorab

Acum 5 luni

Iordanescu e ala de-a intrat pe furis pe lista "speciala" de vaccinuri din lotul 1, nu-i asa? Asta cam spune totul despre caracterul lui.
Raspunde

No name

Acum 5 luni

Cum se face ca cel care apara astfel de "personalitati" e acelasi care stie cel mai bine cum sta treaba cu vaccinurile, ba mai grav, spune ca stie ce e mai bine pentru corpurile noastre?
Raspunde

Sibian SB

Acum 5 luni

@noname, Dovada ca eu am dreptate in ce va privește pe voi trolii psd si altor partide, atunci cand vorbim de fake news lansate de voi. Si dovada ca ai o doza de retard. Daca citești ce pareri am eu de smecherii astia de la stat (scrise la comentarii) , inclusiv ce am comentat la articolele de sapt trecuta cu acest iordanescu, o sa vezi ca e opusu la "apara astfel de personalități". Deci ori ai pb la neuroni ori lansezi intenționat fake news grosolane. Rog răspuns, care din ele?
Raspunde

Sibian SB

Acum 5 luni

Noname, ia citeste aici comentariile mele. Deci cum e, imi răspunzi la care situație te incadrezi? :)) https://www.turnulsfatului.ro/2021/11/17/procurorii-sibieni-despre-dosarul-lui-iordanescu-and-co-nu-comentam-politistii-se-ocupa-acum-de-dosar-186884
Raspunde

Sibian SB

Acum 5 luni

Ia și de aici https://www.turnulsfatului.ro/2021/12/10/tribunalul-iordanescu-nu-mai-poate-intra-in-sediul-camerei-ori-lua-legatura-cu-fiul-sau-si-alte-33-de-persoane-rdquo-vedem-luni-rdquo-187641
Raspunde

Sibian SB

Acum 5 luni

Stiu Noname, tie si echipei de troli va vine greu sa înghițiti ca eu nu sunt trol platit ca voi, angajat la stat - unde frecati menta 7 ore din 8 pe zi, bagati la partide politice pe funcție de trepăduși, la lipit afise, lingau la dosul șefului direct la instituția de stat unde lucrati, toate deodată :)). Uite ca se poate, mai e si cate unu ca mine care mai contrazice tâmpeniile pe care le debitati la comanda altora aici la comentarii si probabil prin alte părți. Legat de vaccinări si de pandemie, nu eu iti spun ce e mai bine, ti-a dovedit deja realitatea din sibiu, din România si de pe glob, asa ca pana la proba contrarie ar trebui sa ai gura mai mica as vedea normal. S-a petrecut ce ti-am zis eu ca se petrece, cu f mare exactitate. Cand realitatea ne va arata ca ai tu dreptate, antivaccinist cica (ma întreb cand ne zici ca te-ai vaccinat), abia atunci umfla mușchiu, da pan' atunci e deja penibil c-o faci, indiferent cate plusuri iti da elzorab si-ai tai cu aplicație de modificat ip si indiferent cate minusuri asezi tu la mine cu aceeasi aplicație, ti-am mai zis ca ma doare-n cot. Ca întrebare, care din voi lucrati chiar sub iordanescu de niste ani? :)
Raspunde

Sibian SB

Acum 5 luni

No name, te-ai dat la fund? Niciun răspuns cat de cat inteligent la întrebarea mea ? :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus