Pus sub control judiciar pentru o perioadă inițială de 60 de zile, lui Eugen Iordănescu, directorul executiv al Camerei de comerț și un apropiat al liberalilor care conduc județul, i-au fost impuse o serie de restricții de către Tribunalul Sibiu. Măsura controlului judiciar a fost contestată de către procurorii sibieni, care cer arestarea preventivă a celui suspectat de o serie de fapte asimilate celor de corupție. Conducerea Consiliului Județean Sibiu preferă să tacă, iar în cursul zilei de luni, conducerea interimară a Camerei va analiza statutul lui Iordănescu.
Judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Sibiu a respins cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă a lui Iordănescu pentru o serie de fapte asociate celor de corupție. Dar a decis punerea lui Iordănescu sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile (până pe 7 februarie 2022). Hotărârea Tribunalului a fost contestată de procurori, la Curtea de Apel Alba Iulia, în chiar ziua emiterii acesteia.
N-are voie să discute cu fiul său și alte 33 de persoane
Pe perioada stabilită inițial pentru controlul judiciar, lui Eugen Iordănescu îi este interzis să părăsească municipiul Sibiu, cu excepția situațiilor în care primește ”încuviinţarea prealabilă a procurorului, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei”.
Totodată, instanța a stabilit că Eugen Iordănescu ”să nu se apropie, să nu ia legătura şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale” cu ceilalți doi suspecți din dosar, alături de alți 33 de martori. Printre suspecți este și Ștefan Iordănescu, fiul lui Eugen Iordănescu, pe numele căruia acesta a mutat societatea care deține sala de nunți ”Symphony by the Lake”, ridicată în Parcul industrial Sibiu. Sală de nunți pentru a cărei construire, bănuiesc procurorii, Iordănescu a redirecționat în mod nelegal sume din conturile Camerei, dar și resurse de pe urma coordonării programului ”Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”.
Eugen Iordănescu nu mai are voie să ia legătura cu fiul său, pe numele căruia a transferat o societate
Cel de-al doilea suspect cu care lui Iordănescu îi este interzis să comunice este Maria Avrigeanu, fosta directoare economică a Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, pensionată în prezent.
Nu mai poate fi director al Camerei
”Să nu se deplaseze în incinta Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu şi să nu exercite funcţia de director executiv în cadrul acestei instituții”, a mai decis instanța sibiană în cursul zilei de vineri, referitor la Eugen Iordănescu.
Conform hotărârii instanței, personajul puternic susținut de liberalii sibieni pentru selecția administratorilor Aeroportului și a societății de construcții a județului trebuie să se prezinte în fața instanțelor sau organelor de urmărire penală ori de câte ori este chemat. Totodată, instanța l-a mai obliga pe Iordănescu ”să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei” și ”să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Poliţia mun. Sibiu, desemnat cu supraveghere lui, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat”.
Instanța îi atrage atenția lui Eugen Iordănescu asupra faptului că, în cazul în care va încălca aceste obligații cu rea-credință, ”măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”.
Președinta CJ Sibiu nu vrea să comenteze
Dosarul deschis pe numele lui Eugen Iordănescu face referire și la activitatea pe care acesta a derulat-o din postura în care l-a numit plenul Consiliului Județean Sibiu. Este vorba de cea membru al comisiilor de selecție a administratorilor Aeroportului Internațional Sibiu și a Drumuri și Poduri SA, societatea de construcții a județului Sibiu.
Propus de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, pentru această postură, Eugen Iordănescu a fost contestat încă de la bun început de reprezentanții USR Sibiu în forul deliberativ județean. Atât pentru trecutul său de colaborator al Securității, cât și pentru suspiciunile asupra probității morale a acestuia. Daniela Cîmpean și-a arătat, însă, sprijinul necondiționat pentru Eugen Iordănescu, iar cum liberalii controlează majoritatea absolută din plenul CJ Sibiu, opoziția USR n-a avut efect.
În dosarul penal deschis pe numele lui Iordănescu de către procurorii sibieni, aceștia au elemente care îi determină să creadă că personajul susținut de liberali să reprezinte interesele județului a urmărit, de fapt, cu totul alte interese. S-a erijat în persoana care coordonează procesul de selecție și, la Aeroport, de exemplu, a respins toți candidații, cu excepția unuia. Căruia, în prealabil, i-a transmis ”răspunsurile corecte”.
Cum un singur candidat a fost admis, ceilalți fiind respinși (și ”umiliți”, după cum aveau să se plângă o parte din aceștia) la Aeroport ar mai trebui organizată o sesiune de selecție pentru completarea consiliului de administrație. Acesta este contextul în care Turnul Sfatului a solicitat conducerii Consiliului Județean Sibiu câteva explicații: dacă va anula procedurile de selecție coordonate de cel urmărit acum penal pentru această activitate și dacă susținerea de care s-a bucurat Eugen Iordănescu până în prezent mai există. ”Vă comunicăm următoarele: Consiliul Județean Sibiu nu face comentarii pe marginea unei cercetări în derulare”, a fost răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.
Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu (foto dreapta) refuză să facă vreun comentariu referitor la activitatea pentru care l-a susținut pe Eugen Iordănescu
”Prejudiciul este foarte mare pentru imaginea Camerei de comerț”
Octavian Isăilă este cel care se prezintă în acest moment drept președinte interimar al CCIA Sibiu. El a ajuns în această poziție după înlăturarea lui Gheorghe Aldea, președintele Camerei care a atras atenția asupra sumelor care nu se mai regăsesc în conturi. Isăilă a devenit președinte interimar din funcția de vicepreședinte, pentru aceasta din urmă mandatul încheindu-se acum două luni. ”Statutul spune așa: vicepreședintele în exercițiu preia funcția de președinte interimar. Prin urmare, mandatul meu de președinte interimar va dura până se va rezolva situația”, spune Isăilă, arătând că instituția din care Iordănescu este suspectat că ar fi cheltuit 830.000 de lei pentru servicii care nu au mai fost prestate mai are conducere.
Conducere care urmează să ia o decizie în ceea ce îl privește pe Eugen Iordănescu în cursul zilei de luni. ”Nu știam (despre interdicțiile stabilite de Tribunal – n.r.). Probabil că luni dimineața voi lua o decizie după ce voi citi documentele. Restul Camerei funcționează normal, deocamdată. Probabil voi convoca o ședință a Colegiului de conducere, Adunarea generală, și să luăm niște decizii. Vă spun sincer, eu eram pregătit inclusiv să propun Colegiului să declanșăm o procedură de audit general, în urma a ceea ce s-a întâmplat. Eu încerc să fiu vertical, imparțial, și să duc Camera pe o direcție corectă, așa cum trebuia să fie. Îmi voi prezenta în ședința de Colegiu raportul meu de activitate pe ultimele luni, voi încerca să duc Camera de comerț așa cum trebuie, acolo unde trebuie. Prejudiciul este foarte mare pentru imaginea Camerei de comerț. O să fie foarte greu să refac toată povestea”, a mai arătat Octavian Isăilă pentru Turnul Sfatului.
Lista acuzațiilor
”Prin ordonanţa din data de 09.12.2021 a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) cu privire la săvârşirea infracțiunilor de delapidare, în formă continuată, folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată procurorii sibieni într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 11098
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Daca esti prost macar nu mai semnaliza de fiecare data !
Acum 7 ore
Kokos
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Iulian
Acum 8 ore
Xxx