Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

9.000 de vizitatori au experimentat tehnologia VR la Muzeul Astra: Ne-a ajutat să-i apropiem pe tineri de viața de la sat

9.000 de vizitatori au experimentat tehnologia VR la Muzeul Astra: Ne-a ajutat să-i apropiem pe tineri de viața de la sat

Proiectul prin care realitatea virtuală a fost adusă în trei dintre gospodăriile aflate în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului a ajuns la final. Reprezentanții muzeului spun că acesta i-a ajutat să aducă un public diversificat, un public mai tânăr, care a reușit să trăiască o altfel de experiență a cunoașterii obiceiurilor satului tradițional. 9.000 de persoane au vizitat expoziția bazată pe tehnologie VR și au reușit să-și creeze o altfel de imagine asupra satului tradițional.

În cadrul proiectului, cei din muzeu au restaurat 13 obiecte cu specific gastronomic, cu care au organizat o expoziție multimedia,  prima expoziție dintr-un muzeu în aer liber în cadrul căreia s-a folosit tehnologia realității virtuale. Obiectele au fost expune în trei dintre gospodării, două din Rășinari și una din Sebeșul de Jos. Unul dintre scopurile principale ale muzeului a fost acela de a atrage publicul cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.

„Proiectul a reușit să atragă un public mai divers, mai tânăr și a reușit să-l angajeze, de fapt, în cunoașterea unui trecut care nu este neapărat la modă în rândul adolescenților, nu este la modă să experimentezi viața la țară, dimpotrivă, iar aceste gadget-uri ne-a ajutat să-i apropiem pe tineri de patrimoniul muzeului și de poveștile care sunt în spatele fiecărui obiect”, arată Mirela Iancu, coordonatorul expoziției.

Pe lângă acestea, proiectul a mai cuprins secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit sau prepararea oțetului de mere. Partea de concept a circuitului expozițional și utilizarea noilor tehnologii, în special realitatea virtuală, într-un muzeu în aer liber, a fost o premieră pentru România. Vizitatorii au avut  acces la 20 de ochelari VR prin care au putut vedea povestea exponatului spusă chiar de oamenii din zona de proveniență a obiectului.

„Pentru noi, provocarea a fost, de fapt, să căutăm cât mai multe lucruri pe care personajele-obiecte ar fi trebuit să le spună prin intermediul acestei tehnologii. De cele mai multe ori, vizitatorii nu au cum să ajungă la lucrurile pe care generații întregi de cercetători, muzeografi, au colecționat detalii, impresii, povești, de la cei care le-au făurit, de la cei care le-au deținut și utilizat de-a lungul vieții până când au ajuns în muzeu. Noi am încercat să folosim această tehnologie ca pe un canal de comunicare a acestor povești”, mai arată Mirela Iancu.

Deși expoziția a fost vizitată de 9.000 de persoane, cei mai mulți au fost temători la ideea de nou, dar personalul muzeului i-a încurajat să încerce această experiență și i-au asistat în permanență. „Colegii au asistat vizitatorii și au reușit să îi convingă că nu este un lucru de speriat. Majoritatea oamenilor ezită să folosească un aparat  cu care nu se simt confortabil, pe care îl folosesc pentru prima dată pentru că nu vor să se facă de râs în fața altui om. La partea de VR nu sunt lucruri complicate, doar trebuie să selectezi limba în care dorești să ai experiența. Colegii au reușit să convingă cât mai mulți oameni că nu este ceva de speriat”.

Investiția în cadrul proiectului a fost de aproximativ 127.000 de euro.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus