Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Cum fila Securitatea cetățenii străini. Studiu de caz: italieni, veniți că vadă un amical al naționalei la Sibiu

Cum fila Securitatea cetățenii străini. Studiu de caz: italieni, veniți că vadă un amical al naționalei la Sibiu

O notă informativă cu filajul lui Nuzzi Erico, cu numele conspirativ „Nicolae”, respectiv Areco Pier Luigi, cu numele conspirativ „Aron”, turişti italieni cazaţi la hotelul „Continental” din Sibiu, a fost desecretizată şi publicată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi (CNSAS), relatează ziarul Adevărul.

Detalii despre viața intimă a lor, dar și faptul că-și preparau cafeaua în mașină, fiind probabil nemulțumiți de cea servită în hotel nu au scăpat ochilor agenților Securității.

Cei doi italieni făceau parte din staff-ul echipei naţionale a Italiei, iar nota de filaj are ataşate şi fotografii realizate cu cetăţenii străini.

Aceştia au fost luaţi în flaj în seara zilei de 28 martie 1989, în timp ce staţionau cu un microbuz cu numere de Italia, în parcarea hotelului Continental.

”La ora 21,17 obiectivele au ieşit din hotel, au mers la microbuz şi cu acesta s-au deplasat pe Calea Dumbrăvii vis a vis de magazinul Dioda, au oprit au mai urcat doi indivizi, unul dintre ei primind numele conspirativ Nelu, şi au continuat până în strada Rahovei, unde au oprit în faţa blocului nr. 16.  Aici legătura Nelu şi individul au coborît întrebând de două individe ce lucrează la Mîrşa, în timp ce obiectivele au rămas în maşină. La ora 22,30, legătura Nelu şi individul au revenit la microbuz şi au discutat cu obiectivele timp de 5 minute, după care au coborît cu toţii şi au mers la Blocul 17, sc. C, ap. 36”, se precizează în nota de informare a Securităţii.

Aveau rolul de a pregăti cafea la microbuz pentru fotbalişti şi pentru alţi membri ai staff-ului echipei Italiei

Grupul a stat în acest apartament până la ora 2,35, ”fiind conduşi până la ieşirea din bloc de o individă, au mai discutat circa 1 minut, apoi s-au despărţit”. Prin modul de redactare, se lasă să se înţeleagă că italienii ar fi avut relaţii intime cu româncele, precizează ziarul Adevărul.

Italienii au revenit la hotel, filajul fiind reluat în 29 martie, dimineaţa. Securiştii au remarcat faptul că, după micul dejun, oficialii echipei italiene au mers la maşină unde şi-au preparat patru cafele, fiind probabil nemulţumiţi de calitatea cafelei din restaurant.  Relatarea programului de a doua zi este, în general, seacă cele două ”obiective” având, în principal, rolul de a pregăti cafea la microbuz pentru fotbalişti şi pentru alţi membri ai staff-ului echipei Italiei.

România – Italia 1-0. Gol Marcat de Sabău

În 29 martie 1989, România generaţiei de aur învingea cu 1-0 pe stadionul Municipal din Parcul Sub Arini, Italia lui Giuseppe Bergomi, Franco Baresi, Roberto Donadoni, Paolo Maldini sau Roberto Baggio, nume de legendă în fotbalul mondial. Golul victoriei a fost marcan de Ioan Ovidiu Sabău. Acesta avea să fie cea mai puternică întâlnire fotbalistică susţinută de echipa României înainte de cammpionatul mondial din Italia, din anul 1990. La meci au asistat 25.000 de suporteri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus