Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

La 1.500 de apeluri pe zi șeful DSP le transmite sibienilor: „să sune până când cineva reușește să răspundă”

La 1.500 de apeluri pe zi șeful DSP le transmite sibienilor: „să sune până când cineva reușește să răspundă”

La o medie de 1.500 de apeluri pe zi, cele zece numere de telefon puse la dispoziție de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică nu-i ajută pe sibieni pentru că sunt puțini oameni care să răspundă. Potrivit directorului DSP, Lucian Blăguțiu, instituția este depășită de volumul mare de apeluri și arată cu degetul către medicii de familie, care ar trebui „să rezolve problemele asiguraților de COVID”. În tot acest timp, sibienii care sună la oricare dintre numere dau de un robot care face trimitere la numărul de telefon 0214.144.469 pentru informații, precum și la alte departamente și atât. La celălalt capăt, de cele mai multe ori, nu răspunde nimeni. Sunt oameni care nici după o zi de încercări nu au reușit să vorbească cu cineva de la departamentele DSP pentru a le da lămuriri. 

Absolut toate cele zece numere de telefon puse la dispoziția cetățenilor din Sibiu de Direcția de Sănătate Publică îi redirecționează pe cei care sună către aceleași alte numere de telefon. Reporterul Turnul Sfatului a sunat la toate, pe rând. Robotul vorbește repede și-ți trebuie concentrare maximă ca să poți nota din prima toate cifrele. 0214.144.469 este primul număr spre care ești redirecționat dacă vrei informații, după care urmează interioarele pentru Epidemiologie, Avize, Administrativ, contabilitate, Igiena mediului, Alimentație, Muncă, Școlară și Laborator. Doar că, pentru a vorbi la telefon cu cineva trebuie să ai o răbdare de fier și un dram de noroc.

O sibiancă povestește că de câteva zile încearcă să ia legătura cu cei de la DSP pentru a afla în care dintre perioadele de carantină se încadrează copilul ei. La numerele de telefon făcute publice de instituție nu răspunde, însă, nimeni de câteva zile.

„Chiar astăzi am încercat de aproximativ opt, nouă ori să sun la ei. Am stat și câte 30 de minute în telefon și nu a răspuns nimeni. Eu am fost testată pozitiv și am primit din platformă perioada de izolare, dar aș vrea să știu pentru copilul meu care este contact direct cât va fi carantinat. Aștept de câteva zile bune să mă sune și n-au sunat. Înțeleg că nu este ușor, dar de ce au mai făcut publice acele numere dacă sunt degeaba”, spune femeia.  

Dr. Lucian Blăguțiu, directorul DSP, spune că instituția este depășită de numărul mare de apeluri. Acesta precizează faptul că telefonul sună întruna și reclamă faptul că unii medici de familie nu-și fac treaba cum trebuie.

„Am birouri care-s goale. Câți angajați sunt disponibili, toți se ocupă. Și compartimentele care mai sunt dirijează alte compartimente, dar volumul de apeluri este foarte mare, pentru că oamenii vor precizări privitoare la concedii sau alte treburi, câtă vreme este clar că medicii de familie, pe baza datelor din platformă, pot elibera aceste concedii și potrivit ultimelor precizări concediile se pot da și la 30 de zile de la perioada la care a fost confirmat testul. Toți medicii de familie trebuie să-și facă treaba! Sunt medici de familie, laboratoare de testare, inclusiv de la județean care spun oamenilor pozitivi la teste să sune la DSP, iar mie îmi pare foarte rău. Linia telefonică este foarte, foarte încărcată. Telefonul sună neîntrerupt”, spune directorul.

Sunt și angajați bolnavi, iar anchetele epidemiologice se recuperează greu

Pe de altă parte, șeful DSP spune că sunt și angajați aflați în izolare sau carantină, dar că face tot posibilul să-i suplinească prin rezidenți și voluntari.

„Avem și angajați izolați și carantinați. Am adus rezidenți de la farmacie și de la stomatologie, acum și rezidenți de medicină de familie care lucrează pentru noi. Unii sunt instruiți chiar astăzi să intre pe zona de anchete. Se vor întoarce de acasă și cei care au fost contacți, nu au fost pozitivi. Anchetele se recuperează și ele greu. Este perioadă de vârf și este tot mai complicat. Ne bucurăm însă, că formele nu sunt grave”, spune directorul DSP.

De asemenea, Lucian Blăguțiu le transmite oamenilor să aibă răbdare și să sune până le răspunde cineva.

„Oamenii să sune până când cineva reușește să răspundă. Solicitările sunt foarte multe, volumul de activitate este uriaș, folosim și voluntari, folosim și rezidenți pentru sprijin în realizarea anchetelor sociale, care sunt multe. Medicii de familie, conform Ministerului Sănătății, trebuie să rezolve problemele asiguraților de COVID, inclusiv problema concediilor medicale. Apoi toate informațiile legate de SARS CoV-2 și de tot ceea ce implică acest virus pot fi găsite și pe site-ul nostru. Mă asigur ca orice nouă informație să se regăsească și pe pagina web a instituției”, încheie acesta.

Numărul mediu de apeluri este de 1.500 pe zi

Potrivit datelor primite de la reprezentanții DSP Sibiu sunt 91 de persoane care lucrează în cadrul instituției pe situații care au legătură cu infectările SARS CoV-2. Din acest total 30 sunt angajați, 48 sunt asistenți comunitari care lucrează pe anchete epidemiologice și 13 sunt voluntari, rezidenți de anul I care sunt, de asemenea, pe anchete.

La momentul redactării acestui material de presă sunt nouă angajați DSP care se află în izolare și doi care se află în carantină.

În ceea ce privește volumul de apeluri, acesta este estimat la un număr mediu de 1.500 de apeluri pe zi.

„Estimativ, pentru că nu avem robot de contorizare, numărul mediu de apeluri este de circa 1500/zi (telefoane fixe și mobilele de anchete, inclusiv apelurile comunitarilor)”, transmite Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Wob

Acum 6 luni

O institutie plafonata si depasita moral. Sprijinul rezidentilor trebuia cerut din decembrie cand erau date din alte tari legat de nr urias de infectari. Nu te pregatesti de incediu cand deja a izbucnit. Nu mai au nicio treaba cu anchete epidemiologice oricum nu intreaba persoanle in contact direct, doar cele care locuiesc in acelasi domiciliu, te suna cand ai iesit din perioada de izolare sa primesti decizia deja expirata. Iti mai sunt utile doar la concediul medical, in rest un act inutil venit prea tarziu. Pandemia la nivel local nu este controlata de aceasta institutie asa cum ar trebui, a ramas doar la nivel individual in populatie pt cine mai doreste sa o faca.

Raspunde

Am sunat toata saptamana.

Acum 6 luni

In izolare, carantinare nu pot raspunde la telefon???? REDIRECTIONARE apel ???? Hai ca se poate, redirectionati din cele 10 nr. 9 nr. la salariatii in izolare. Daca sunt vaccinati nici nu stiu ca au covid, pot raspunde la telefon. Si degeaba trimiteti oameni la medicul de familie. Medicul de familie nu poate face ancheta ca sa emita deciziile de carantinare ptr memebri familiei. Platforma Coronaform le trimite daor decizia ptr membrul de familie testat pozitiv nu trimite din oficiu la parinti, etc.
Raspunde

Eu

Acum 6 luni

Cum o fac cum o sucesc tot în cei de jos dau: medicii de familie, care trebuie să facă o muncă imensă! Medicul de familie după terminarea programului de la cabinet este obligat sa consulte/monitorizeze telefonic toți pacienții infectați la domiciliu, zi/noapte, sâmbătă/duminică iar după cele spuse de șeful DSP reiese ca tot ei nu-și fac treaba!!!
Raspunde

Ion

Acum 6 luni

Onor medicul meu de familie consulta și acum din prag -adica eu in hol, el în cabinet. Și cred că nu e singurul care se dăruiește astfel muncii cu pacientul. Trimiterile la specialist, sfat de felul luați calmante, etc. Consultații la domiciliu ? Hai sa fim serioși ! Program încărcat de 4-5 ore/ zi. Și mai vorbim că românii nu fac prevenție ? Cu astfel de medici...
Raspunde

Elzorab

Acum 6 luni

Demisia! Agunge cu aceste fosile depasite si reșapate.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus