Vârful valului 5 al coronavirusului se suprapune în această perioadă cu o scădere vizibilă a circulației în oraș. Străzi care altădată erau foarte aglomerate la ore de vârf, precum Calea Cisnădiei, Maramureșului sau Calea Gușteriței, au zilele acestea un trafic lejer.
”În mod normal, dimineața îmi lua cam 15-20 de minute să traversez strada Maramureșului, până în șoseaua Alba Iulia, apoi încă vreun sfert de oră până în Zona Industrială, la muncă. Săptămâna aceasta am ajuns să înjumătățesc timpul, se vede cu ochiul liber că nu este aceeași aglomerație. Chiar și parcările la serviciu sunt mai goale, altădată nu găseai unde să lași mașina, acum ai de unde alege” spune Mihai G., angajat la una dintre cele mai mari companii din oraș.
Datele pentru Sibiu ale Google Mobility arată pentru ultima săptămână o scădere a circulației în oraș cu peste 30%. Spre exemplu, a scăzut cu 33% numărul sibienilor care merg în magazine sau zone de recreere și cu 45% la sută numărul celor care ies în parcuri.
O scădere majoră, de 36%, se vede și în ceea ce privește transportul în comun. Contactați de reporterul Turnul Sfatului reprezentanții Tursib spun că au observat la rândul lor o scădere a numărului de călători, încă nu o pot cuantifica procentual, deocamdată. Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică a anunțat joi că inclusiv Tursib este catalogat focar de Covid, cel puțin 18 cazuri fiind active în companie.
Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă și cu un curier, angajat la o mare firmă de transport colete. ”E atât de gol orașul în perioada aceasta încât am ajuns să termin de împărțit coletele înainte de finalul programului, practic am timp liber. Niciodată nu mi s-a întâmplat asta. Toate distanțele în oraș practic s-au înjumătățit, nu mai stai în coloană, la semafoare, ajungi mult mai repede oriunde ai nevoie”, spune bărbatul, care nu a dorit să-i fie publicat numele.
Reversul medaliei este că o parte fără precedent din populația Sibiului este bolnavă, sau obligată să stea acasă ca măsură de precauție după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu Omicron. Conform Prefecturii Sibiu, incidența în municipiul Sibiu este astăzi de 30,52 la mia de locuitori, orașul fiind primul din județ care trece pragul de 30 la mie. Din păcate, rata de infectare crește încă accelerat.
5.177 de cazuri active de Covid erau înregistrate joi oficial în Municipiul Sibiu la o populație de 169.647 de locuitori, asta însemnând că 3% din populația orașului este infectată cu noul coronavirus. Pentru fiecare persoană declarată oficial ca infectată și înregistrată la DSP există numeroși colegi de serviciu care trebuie obligatoriu să stea acasă, la care se mai adaugă membrii familiilor celor infectați. În plus, pentru a evita îmbolnăvirile, foarte multe companii din Sibiu oferă din start posibilitatea angajaților de a lucra de acasă.
Pe lângă toate cele descrise mai sus, există și situația infectărilor cu varianta Omicron în școli. Datele Inspectoratului Școlar Județean Sibiu arată că de la debutul semestrului II al anului școlar 2021 – 2022 (17.01.2022), un număr de 347 cadre didactice și 1.267 elevi au fost confirmaţi pozitiv la virusul SARS-CoV-2.
Asta înseamnă că joi, 03 februarie, în județul Sibiu un număr de 9.673 elevi (15,74%), din cei existenți în unitățile de învățământ, desfășoară orele în sistem online. În trafic rezultă aproape 10.000 de copii care nu mai sunt transportați de părinți cu mașinile persoane, ori care nu mai apelează la transportul în comun sau nu mai merg pe jos la școală.
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Alex
Acum 5 ore
Jean de la Selimbar
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Mda
Acum 7 ore
Veneticii n-au interes pt sb!