Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

PSD-iștii din Sibiu se plâng că primarilor li s-au luat banii de drumuri. Cîmpean: să își verifice mailul

PSD-iștii din Sibiu se plâng că primarilor li s-au luat banii de drumuri. Cîmpean: să își verifice mailul

Nemulțumiți de faptul că banii pentru întreținerea drumurilor comunale au rămas tot în administrarea Consiliului Județean, social-democrații sibieni au acuzat de lipsă de moralitate și au votat împotriva ”împotrivă” la adoptarea bugetului județean. Președinta CJ Sibiu le-a transmis social-democraților să discute cu ai lor primari pentru a-și verifica mai atent mailurile prin care li s-a cerut opinia.

Este vorba de cele 11,75 de milioane de lei alocate la începutul acestui an de la bugetul de stat pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale și județene sibiene. Bani care, în ședința de luna trecută a Consiliului Județean, au fost alocați în întregime întreținerii drumurilor județene. Motivul: banii sunt prea puțini pentru a asigura și lucrări de reparații de calitate pe cele 44 de drumuri comunale din județ. Conducerea CJ a arătat că decizia referitoare la alocarea banilor în întregime pentru drumurile județene a fost luată cu consultarea primarilor.

Citește și 2022, anul pistelor de biciclete: de la Sibiu spre Rășinari, spre Cisnădioara, Ocna Sibiului și spre Poplaca, Orlat și Cristian. Urmează către Agnita și Poiana Neamțului

Social-democrații s-au opus și luna trecută acestui scenariu și au revenit asupra subiectului și în ședința Consiliului Județean Sibiu de luni, când pe ordinea de zi a fost aprobarea bugetului județului Sibiu.

”Nu toți primarii au fost consultați. Din 16 primari PSD au fost consultați doar cinci dintre aceștia cu privire la decizia de a renunța sau nu la sumele alocate pentru drumurile comunale”, a arătat Pavel Bichicean, consilier județean din partea PSD.

Pavel Bichicean, consilier județean PSD

El a arătat că primarii social-democrați se așteptau la revenirea pe acest subiect. ”Acum am constatat că nu au fost re-consultați primarii cu privire la acest deziderat, devenind o practică faptul că în fiecare an banii care li se cuvin sunt luați de Consiliul Județean. Considerăm că nu este moral și oricât de mici ar fi aceste sume, acestea ar trebui să ajungă la destinatarul lor, așa cum legea le dă dreptul. Desigur, există portițe ale legii prin care majoritatea din CJ poate să decidă altfel. Noi nu vom vota bugetul la partea de venituri din acest punct de vedere. Considerăm că nu este moral față de comunitățile pe care le reprezintă primarii noștri”, a criticat Bichicean.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a arătat că primarii care s-au plâns că nu au fost consultați nu și-au verificat, probabil, mailurile prin care li se cerea opinia. ”Moral ar fi fost să verificați aceste date înainte să spuneți că nu este moral faptul că nu au fost consultați. Există la CJ Sibiu dovada că solicitare pentru a-și exprima punctul de vedere pe acest subiect au primit toți primarii din județul Sibiu, ne-au răspuns majoritatea. Dacă sunt primari care nu și-au consultat e-mailul și nu au răspuns este o altă discuție și nicidecum despre moralitate la Consiliul Județean Sibiu. Toți primarii, fără nicio excepție, au primit o adresă în acest sens. Am luat decizia în baza răspunsurilor majorității”, a răspuns Cîmpean, invitând reprezentanții PSD la sediul CJ pentru a verifica schimbul de e-mailuri pe acest subiect.

Potrivit Anexei nr.6 la Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, suma alocat județului Sibiu din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2022 este de 11.751 mii lei.

Rețeaua de drumuri județene și comunale din județul Sibiu este constituită dintr-un număr de 133 drumuri cu o lungime 1.379,92 km, din care: 53 drumuri județene cu o lungime de 964,37 km, reprezentând 69,89 %, și 80 drumuri comunale având o lungime de 415,55 km, reprezentând 30,11 % din total drumuri județene și comunale.

Având în vedere suma alocată Județului Sibiu, s-a efectuat o simulare cu sumele de repartizat pe cele 44 unități administrativ-teritorială pe raza cărora există drumuri comunale proporțional cu lungimea drumurilor comunale, rezultând sume insuficiente pentru realizarea unor lucrări de întreținere și reparare care din punct de vedere tehnic să asigure siguranța pe drumurile publice.

Consiliul Județean Sibiu propune ca întreaga sumă să fie repartizată în integralitate bugetului local al Județului Sibiu pentru efectuarea de reparații curente necesare drumurilor județene aflate în stare tehnică necorespunzătoare, având în vedere și faptul că se propune spre aprobare în anul 2022, în completare din venituri proprii suma de 6.099 mii lei, rezultând astfel credite bugetare în valoare totală de 17.850 mii lei.

Astfel, prin adresa nr.243/05.01.2022, reprezentanții autorităților publice locale au fost consultați cu privire la mecanismul de repartizare în integralitate către bugetul local al Județului Sibiu a sumelor destinate pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale Ținând cont de răspunsurile primite după consultarea primarilor, majoritatea acestora și-au exprimat acordul cu privire la repartizarea în integralitate a acestor sume bugetului local al Județului Sibiu”, extras din Raportul de specialitate care a stat la baza hotărârii din ianuarie 2022 referitoare la repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru drumurile județene și comunale

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1243

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus