Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

MedLife: sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. Procentul probelor cu tulpina Omicron a urcat la 100%

MedLife: sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. Procentul probelor cu tulpina Omicron a urcat la 100%

Din cele peste 400 de probe secvențiate de la începutul valului 5, pe lotul studiat în ultima săptămână, procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2 pe lotul curent de studiu, anunță reprezentanții companiei MedLife. 

Potrivit studiului, varianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren. Specialiștii MedLife cred că sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară.

"Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta și Omicron din ultima perioadă, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. În acest sens, MedLife va lansa un nou studiu pentru a determina câți români au trecut prin boală", se arată în comunicatul remis TS.

Probele secvențiate provin din București, Brăila, Bacău, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești și Târgoviște. Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1).

“Deși această nouă subvariantă este în atenția unui număr tot mai mare de țări și chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluție lentă, cel puțin acest lucru se observă pe loturile noastre de studiu în acest moment. Astfel, dacă în urmă cu 2 săptămâni am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarinta BA.2. Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șase mari ca traiectoria prognozată de către autorități cu privire la evoluția valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

O schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei și în România. Până în prezent, autoritățile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron. 

Așa cum arată și datele obținute în această etapă a studiului de secvențiere desfășurat de MedLife, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă pe teritoriul României. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluția în dinamică a răspândirii variantei inițiale a tulpinii Omicron (BA.1). S-a observat că, din momentul în care, în urma evaluărilor pre-screening făcute de MedLife, au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive). 

Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiștii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situația unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească. 

“Dacă ne raportăm la varianta inițială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val. 

Totodată, până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuți prin infecție cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puțin decât alte țări din nordul și vestul Europei, așadar ne așteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câți dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group. 

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

Capaian e de alta parere...e totuși marele tartor de la județean. O fi delirand sau poate e Sibiul iesit din tipare. Eu zic să lasati carcalacul si sa o puneti aia cu clima. E mai la modă.
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

Imunitatea de turma nu poate fi atinsa pe coronavirusi. Vezi articolul din Nature: "Five reasons why COVID herd immunity is probably impossible" (martie 2021) https://www.nature.com/articles/d41586-021-00728-2 si asta era inca cand era Delta, ca Omicronul a schimbat tot, vaccinul nu a redus deloc numarul de imbolnaviri. Vezi articolul din The Lancet: "Transmissibility of SARS-CoV-2 among fully vaccinated individuals" (Ianuarie 2022) https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00768-4/fulltext
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Daca scapam de valul 5, nu apare si valul 6? Apoi obligatoriu valul 7 si se incheie pandemia ca a tinut destul, s-au imbogatit destul unii, au murit destul pensionari ca sa se mai usureze statul de plata pensiilor... Mare ticalosie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus