Un sibian a povestit pentru Turnul Sfatului experiența pe care a avut-o atunci când și-a făcut o programare alături de mama sa la Spitalul Clinic Județean Sibiu, pe Secțiile de Urologie și Boli Interne. Acesta vorbește despre superficialitatea cu care au fost tratați în cabinetul medicilor, despre faptul că deși avea programare la un medic specialist, în cabinet îl așteptau doi rezidenți, dar și despre o încercare de a-i face mamei programare la medicul Adrian Boiceaan pe platforma Portal Medical, unde acesta apare în concediu pe toată perioada anului. În urma unei solicitări făcute reprezentanților Spitalului Județean aceștia vin cu o serie de precizări spunând că medicii au acționat în interesul pacientului. În ceea ce privește perioada de concediu pe tot anul a șefului Secției de Gastroenterologie se precizează că a fost o eroare a sistemului informatic ce urmează a fi remediată.
Un sibian povestește experiența pe care a avut-o atunci când și-a făcut o programare alături de mama sa la Spitalul Clinic Județean Sibiu. Bărbatul își asumă toate acuzațiile pe care le aduce, dar roagă ca identitatea să-i fie protejată în publicarea materialului de presă.
Sibianul povestește că la începutul lunii ianuarie și-a făcut o programare la Urologie, la medicul Adrian Hașegan după ce mama sa acuza dureri puternice în zona abdomenului. Când a ajuns la programare, însă, a avut surpriza să constate că în loc de medic îl așteptau doi rezidenți.
„În data de 5 ianuarie am avut o programare la Urologie împreună cu mama mea, la d-l doctor Hașegan. Are o singură oră pe săptămână timp în care îți poți face programare la spital. Am ajuns acolo, iar asistenta mi-a spus că nu crede că vine doctorul și vor veni rezidenții, în schimb. Eu am auzit că d-l doctor, deși are programări nu și le onorează și trimite rezidenții. Când au venit acești rezidenți, un băiat și o fată, eu le-am spus că refuz consultația, pentru că atât eu, cât și mama mea, aveam programare la d-l doctor Hașegan și nu la rezidenți.”, povestește omul.
Acesta spune că în urma unui telefon și a unei aproximativ un sfert de oră medicul a intrat îmbrăcat în haine de oraș după care a urmat un control superficial de cinci minute.
„L-au sunat și, într-un final, a venit îmbrăcat în haine de oraș, semn că la acea oră nu se afla în spital. Ne-a consultat în cinci minute și am plecat. Mie nici măcar nu mi-a făcut un ecograf să vadă despre ce este vorba. Mi-a recomandat un URO CT după informațiile pe care i le-am dat eu, dar poate aceste informații erau înțelese greșit sau explicate cum nu trebuie”, povestește sibianul.
Peste două zile, vineri, în 7 ianuarie, cei doi, mamă și fiu au mers la Boli Interne, la medicul Adelaida Solomon, dar și despre experienața de acolo spune că a fost total lipsită de profesionalism.
„Mama acuza dureri mari în zona abdomenului. Doctorița era în dubii dacă să o interneze sau nu, a luat legătura cu d-l dr. Boicean și într-un final, după insistențele și lacrimile mamei, pentru că efectiv a început să plângă acolo, au internat-o. Vineri i-au făcut un ecograf abdominal. D-nei doctor nu i-a plăcut ce a văzut acolo, iar luni a repetat ecograful abdominal, deși dumneaei a propus un CT abdominal cu substanță de contrast. O bănuia de pietre pe ficat. Marți, în 11 ianuarie, i-au făcut o serie de analize la sânge și au ținut-o nemâncată până la ora 13.00, când i-au făcut al treilea ecograf abdominal. După acest ecograf mama cerut ca d-na doctor să vină să vorbească cu mine la telefon, iar răspunsul ei a fost: da, știu, dar nu pot să trec peste șeful meu, iar el a spus că nu sunt informații sufciente care să necesite un CT abdominal, în ideea în care până la acea oră nu aveau un diagnostic”.
Bărbatul spune că în acel moment s-a îmbrăcat și a mers în audiență la manager.
„Pe mine toate aceste lucruri mă duc cu gândul la afaceri private din sistemul public de sănătate. Nu fac altceva decât să te facă să mergi în privat unde au ei cabinete”, mai spune sibianul.
A depus plângere la conducerea spitalului
După întreaga experiență, bărbatul spune că a ajuns în audiență la managerul spitalului, medicul Daniel Chelcea. Acesta l-a îndrumat să facă o plângere în scris, iar cele spuse de el vor fi verificate. Sibianul spune că va face plângeri nu doar la spital, ci la toate organele abilitate, pentru că au fost tratați „în bătaie de joc”.
În acest moment mama sa, care are 64 de ani, a fost externată la cerere și va merge cu ea la un medic în sistemul privat.
„La mama nu am timp de pierdut, suspiciunea diagnosticului fiind una gravă. Am externat-o din spital și voi merge cu ea să avem cât mai curând un diagnostic. O să depun plângeri la toate organele abilitate, inclusiv la Ministerul Sănătății, pentru că este inadmisibil cum suntem tratați de medici, într-un spital public. După ce am fost la Urologie și apoi la interne am vrut să-i fac programare mamei la d-l dr. Adrian Boicean și nu am dat de dumnealui. Am intrat să-i fac o programare pe platformă și, conform legendei, dumnealui tot anul apare în concediu”, povestește bărbatul.
Acesta mai precizează că în urma externării mamei sale a constatat că o zi de spitalizare în Spitalul Județean Sibiu costă 761 de lei, iar de pe fișa de externare nu apare ecografia abdominală din data de 11 ianuarie 2022.
Concediul pe tot anul al medicului Boicean – o eroare a sistemului de programări
Reporterul Turnul Sfatului a făcut o solicitare scrisă către reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu cu privire la toate aspectele semnalate de sibian. În ceea ce privește consultația la specialitatea urologie, reprezentanții spitalului spun că, în urma verificărilor făcute, se confirmă faptul că medicul Adrian Hașegan nu se afla în cabinet la ora programării, acesta fiind reținut de activitatea din cadrul secției, dar că, ulterior, acesta s-a prezentat la consultație. De asemenea, se precizează că prezența rezidenților la consultații nu este o practică în cadrul unității însă participarea la consultații este justificată prin lege.
„Referitor la aspectele semnalate privind consultația în specialitatea urologie, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că inițial, medicul urolog nu a fost prezent în cabinet, fiind reținut de activitatea din cadrul secției. Ulterior acesta s-a prezentat la consultație. Pacienta la care faceți referire în adresa înaintată a beneficiat prin urmare de consultație de specialitate, efectuată de către medicul urolog, inclusiv o examinare ecografică. După consultație, pacienta a primit recomandări medicale privind conduita terapeutică de urmat”, se precizează în răspunsul dat de reprezentanții spitalului.
Un răspuns a fost formulat și cu privire la faptul că, pe portalul medical pe care se pot face programări la medici specialiști, Șeful Secției de Gastroenterologie, dr. Adrian Boicean apare tot anul în concediu. Reprezentanții unității medicale spun că este vorba despre o eroare a sistemului de programări care urmează a fi remediată. De asemenea, se precizează faptul că SCJU Sibiu va verifica desfășurarea programului din Ambulatoriu de către toți medicii, inclusiv șefii de secție.
„În ceea ce privește încercarea de programare la o consultație în specialitatea Gastroenterologie, la medicul șef al secției, precizăm că, programul din Ambulatoriu al acestuia este unul restrâns în condițiile în care desfășoară atât activitate managerială, didactică și medicală în cadrul secției cât și prin consulturi interdisciplinare pentru pacienții internați în alte secții. Prin urmare, programul aferent consultațiilor din cadrul Ambulatoriului (Policlinica) nu permite decât consultul pacienților în vederea eliberarea rețetelor pentru pacienții incluși în programele naționale de sănătate. Subliniem că pacienta avea la dispoziție posibilitatea programării pentru consultație în specialitatea urologie la alți medici, cu disponibilitate la data menționată.
În momentul de față se lucrează la schimbarea modalității de afișaj din sistemul online de programări (Portal Medical), unde dintr-o eroare, era afișat mesajul „concediu”. În acest sens a fost notificată firma care conceput sistemul online de programări și care asigură mentenanța si funcționarea acestuia. De asemenea, precizăm că SCJU Sibiu va verifica desfășurarea programului din Ambulatoriu de către toți medicii, inclusiv șefii de secție”, se mai arată în răspuns.
Reprezentanții spitalului demontează o parte din acuzații
În ceea ce privește internarea în spital a mamei sibianului, reprezentanții spitalului spun că aceasta s-a prezentat în data de 7 ianuarie 2022, împreună cu fiul ei, pentru o consultație în cadrul Ambulatoriului SCJU Sibiu (Policlinică) specialitatea medicină internă.
„După aflarea istoricului medical al pacientei s-a realizat consultația și, pe baza simptomelor (greață, dureri gastrice) s-a constatat că acestea indică o patologie gastrică. S-a decis internarea pacientei în cadrul secției de Medicină Internă 2 și repetarea endoscopiei. Aceste aspecte au fost explicate și fiului pacientei. Pacienta a fost, de asemenea, examinată ecografic la consultația din Policlinică dar, în condițiile unor factori de natură medicală (gazele prezente nu permiteau o examinare completă), rezultatul nu a fost edificator, ecografia fiind ulterior repetată în datele de 10.01 și 11.01.2022. În ceea ce privește rezultatele ecografiilor, „interpretările” menționate în adresa înaintată nu aparțin personalului medical ci sunt exclusiv interpretarea pacientei și a fiului acesteia” se arată în răspuns.
De asemenea, se precizează că în urma tuturor acestor investigații s-a concluzionat că pasul necesar pentru stabilirea conduitei medicale este endoscopia digestivă superioară, pacienta fiind programată pentru efectuarea acesteia în data de 12.01.2022. Pe de altă parte, reprezentanții spitalului susțin că afirmația cu privire la solicitarea de către medicul curant a unui examen CT cu substanță de contrast este falsă, iar discuțiile telefonice avute cu fiul pacientei nu au existat.
„Rezultatul este consemnat în foaia de observație clinică generală. Pacienta a solicitat însă efectuarea unui examen la Computerul Tomograf – examinare care nu se efectuează la solicitarea pacienților, fiind o decizie exclusiv medicală, in situația în care aceasta se impune! Pacientei i s-a explicat că nu aceasta este prima investigație recomandată, în condițiile în care analizele de sânge erau normale iar simptomele ameliorate, comunicându-i-se totodată că situația medicală este provocată de o patologie gastrică iar endoscopia digestivă superioară este cea mai potrivită investigație în acest caz. În ceea ce privește afirmația fiului cu privire la solicitarea de către medicul curant a unui examen CT cu substanță de contrast, aceasta este, conform declarațiilor medicului, falsă. De asemenea, medicul curant infirmă și afirmația conform căreia i s-a cerut să discute telefonic cu fiul pacientei, precizând că nu a fost contactat nici prin telefonul secției și nici prin intermediul pacientei. Totodată, medicul curant a subliniat că și-ar fi dorit să poată explica fiului pacientei diagnosticele stabilite dar, în afara discuției inițiale din Policlinică (7.01.2021), acesta nu a mai încercat să dialogheze cu medicul. Mai mult, în reclamația transmisă acesta a folosit informații incomplete, transmise de pacientă și interpretate și înțelese eronat. În data de 12.01, după efectuarea endoscopiei digestive superioare care a confirmat ulterior suspiciunea de gastrită, pacienta a solicitat externarea pe propria răspundere, sub semnătura consemnată în foaia de observație. Această solicitare a avut loc în pofida sfaturilor medicale”, spun reprezentanții spitalului.
Program de 7 ore în medie pe zi, respectiv de 35 de ore pe săptămână
Potrivit informațiilor primite de la spital medicii de specialitate încadrați în spital își desfășoară activitatea în sistem integrat: spital – ambulatoriu integrat, în cadrul programului normal de lucru, asigurând asistența medicală spitalicească continuă, în regim de spitalizare de zi și ambulatorie. Activitatea integrată în ambulatoriu se poate desfășura zilnic, săptămânal sau lunar, în conformitate cu modul de organizare a activității de către Comitetul Director, de comun acord cu șefii de secții, în vederea creșterii accesibilității pacientului la servicii medicale corespunzătoare și a asigurării continuității în acordarea îngrijirilor de sănătate. Programul astfel stabilit este comunicat casei de asigurări de sănătate cu care spitalul are contract. În acest context se precizează că timpul normal de muncă aferent contractului individual de muncă de bază al medicilor încadrați în unități publice din sectorul sanitar este de 7 ore în medie pe zi, respectiv de 35 de ore în medie pe săptămână, fapt specificat și în contractul individual de muncă. Există situații excepționale prevăzute de legislația în vigoare, în care durata timpului de muncă este mai mică de 7 ore (medicii cu integrare clinică sau care își desfășoară activitatea în serviciile de anatomie patologică, medicină legală, radiologie etc..)
Mai jos, puteți citi, integral, răspunsul dat de reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu.
Ca urmare a solicitării dvs. înregistrată cu nr. 1008/17.01.2021, vă transmitem atașat răspunsurile solicitate.
- Care este punctul dumneavoastră de vedere vis a vis de cele povestite de pacient?
Referitor la aspectele semnalate privind consultația în specialitatea urologie, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că inițial, medicul urolog nu a fost prezent în cabinet, fiind reținut de activitatea din cadrul secției. Ulterior acesta s-a prezentat la consultație. Pacienta la care faceți referire în adresa înaintată a beneficiat prin urmare de consultație de specialitate, efectuată de către medicul urolog, inclusiv o examinare ecografică. După consultație, pacienta a primit recomandări medicale privind conduita terapeutică de urmat.
În ceea ce privește încercarea de programare la o consultație în specialitatea Gastroenterologie, la medicul șef al secției, precizăm că, programul din Ambulatoriu al acestuia este unul restrâns în condițiile în care desfășoară atât activitate managerială, didactică și medicală în cadrul secției cât și prin consulturi interdisciplinare pentru pacienții internați în alte secții. Prin urmare, programul aferent consultațiilor din cadrul Ambulatoriului (Policlinica) nu permite decât consultul pacienților în vederea eliberarea rețetelor pentru pacienții incluși în programele naționale de sănătate. Subliniem că pacienta avea la dispoziție posibilitatea programării pentru consultație în specialitatea urologie la alți medici, cu disponibilitate la data menționată.
În momentul de față se lucrează la schimbarea modalității de afișaj din sistemul online de programări (Portal Medical), unde dintr-o eroare, era afișat mesajul „concediu”. În acest sens a fost notificată firma care conceput sistemul online de programări și care asigură mentenanța si funcționarea acestuia.
De asemenea, precizăm că SCJU Sibiu va verifica desfășurarea programului din Ambulatoriu de către toți medicii, inclusiv șefii de secție.
Ulterior consultației în specialitatea Urologie, pacienta s-a prezentat în data de 7 ianuarie 2022, împreună cu fiul ei, pentru o consultație în cadrul Ambulatoriului SCJU Sibiu (Policlinica) specialitatea medicină internă.
După aflarea istoricului medical al pacientei s-a realizat consultația și, pe baza simptomelor (greață, dureri gastrice) s-a constatat că acestea indică o patologie gastrică. S-a decis internarea pacientei în cadrul secției de Medicină Internă 2 și repetarea endoscopiei. Aceste aspecte au fost explicate și fiului pacientei. Pacienta a fost, de asemenea, examinată ecografic la consultația din Policlinică dar, în condițiile unor factori de natură medicală (gazele prezente nu permiteau o examinare completă), rezultatul nu a fost edificator, ecografia fiind ulterior repetată în datele de 10.01 și 11.01.2022. În ceea ce privește rezultatele ecografiilor, „interpretările” menționate în adresa înaintată nu aparțin personalului medical ci sunt exclusiv interpretarea pacientei și a fiului acesteia.
În urma tuturor acestor investigații s-a concluzionat că pasul necesar pentru stabilirea conduitei medicale
este endoscopia digestivă superioară, pacienta fiind programată pentru efectuarea acesteia în data de 12.01.2022. Rezultatul este consemnat în foaia de observație clinică generală. Pacienta a solicitat însă efectuarea unui examen la Computerul Tomograf – examinare care nu se efectuează la solicitarea pacienților, fiind o decizie exclusiv medicală, in situația în care aceasta se impune! Pacientei i s-a explicat că nu aceasta este prima investigație recomandată, în condițiile în care analizele de sânge erau normale iar simptomele ameliorate, comunicându-i-se totodată că situația medicală este provocată de o patologie gastrică iar endoscopia digestivă superioară este cea mai potrivită investigație în acest caz.
În ceea ce privește afirmația fiului cu privire la solicitarea de către medicul curant a unui examen CT cu substanță de contrast, aceasta este, conform declarațiilor medicului, falsă. De asemenea, medicul curant infirmă și afirmația conform căreia i s-a cerut să discute telefonic cu fiul pacientei, precizând că nu a fost contactat nici prin telefonul secției și nici prin intermediul pacientei. Totodată, medicul curant a subliniat că și-ar fi dorit să poată explica fiului pacientei diagnosticele stabilite dar, în afara discuției inițiale din Policlinică (7.01.2021), acesta nu a mai încercat să dialogheze cu medicul. Mai mult, în reclamația transmisă acesta a folosit informații incomplete, transmise de pacientă și interpretate și înțelese eronat. În data de 12.01, după efectuarea endoscopiei digestive superioare care a confirmat ulterior suspiciunea de gastrită, pacienta a solicitat externarea pe propria răspundere, sub semnătura consemnată în foaia de observație. Această solicitare a avut loc în pofida sfaturilor medicale.
Prin urmare, din abordarea acestui caz reiese că personalul medical al Secției Clinice Medicină Internă 2 a acționat, pe tot parcursul gestionării cazului, în interesul pacientei dând dovadă de empatie, implicare și profesionalism.
Care este numărul de ore pe care fiecare medic specialist din Spitalul Județean ar trebui să-l aloce consultației pacienților care vor să-ți facă programare în spital?
Consulturile de specialitate pentru pacienții neinternați se efectuează în cadrul Ambulatoriului Integrat al SCJU Sibiu. În vederea efectuării unei consultații de specialitate, pacienții se pot adresa Ambulatoriului Integrat în care își desfășoară activitatea medicii din spital, conform unui program stabilit de medicul șef de secție, aprobat de conducere și transmis Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu.
Medicii de specialitate încadrați în spital își desfășoară activitatea în sistem integrat: spital – ambulatoriu integrat, în cadrul programului normal de lucru, asigurând asistența medicală spitalicească continuă, în regim de spitalizare de zi și ambulatorie. Activitatea integrată în ambulatoriu se poate desfășura zilnic, săptămânal sau lunar, în conformitate cu modul de organizare a activității de către Comitetul Director, de comun acord cu șefii de secții, în vederea creșterii accesibilității pacientului la servicii medicale corespunzătoare și a asigurării continuității în acordarea îngrijirilor de sănătate. Programul astfel stabilit este comunicat casei de asigurări de sănătate cu care spitalul are contract.
În Ambulatoriul integrat în conformitate cu prevederile Ordinul MS 1068/2021 timpul mediu de consultație pentru un pacient este de 15 minute.
Care este programul normal de lucru al unui medic specialist? Conform contractului câte ore trebuie să stea în spital?
Conform ORDINULUI MS nr. 870 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, timpul normal de muncă aferent contractului individual de muncă de bază al medicilor încadrați în unități publice din sectorul sanitar este de 7 ore în medie pe zi, respectiv de 35 de ore în medie pe săptămână, fapt specificat și în contractul individual de muncă. Există situații excepționale prevăzute de legislația în vigoare, în care durata timpului de muncă este mai mică de 7 ore (medicii cu integrare clinică sau care își desfășoară activitatea în serviciile de anatomie patologică, medicină legală, radiologie etc..)
Există în spitalul județean practica de a trimite rezidenți în locul medicilor specialist la consultații fără a fi supervizați așa cum a fost în cazul povestit?
Aceasta nu este o practică curentă în cadrul SCJU Sibiu. Subliniem însă că prezența medicilor rezidenți în cadrul cabinetului este justificată, fiind reglementată prin Legea 95/2006. Conform acesteia, în spital, în ambulatoriile de specialitate sau în alte unități, după caz, se pot desfășura și activități de învățământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar și postuniversitar, precum și activități de cercetare științifică medicală. Aceste activități se desfășoară sub îndrumarea personalului didactic integrat. Activitățile de învățământ și cercetare vor fi astfel organizate încât să consolideze calitatea actului medical, cu respectarea drepturilor pacienților, a eticii și deontologiei medicale.
Dr. Daniel Chelcea Conf.univ.dr. Călin Cipăian Decebal Todăriță
Manager Director Medical Purtător de cuvânt
Sursa foto: Arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: boli interne , gastroenterocolita , portal medical , Sibiu , Spitalul Județean , Adrian Hașegan , programari , Adrian Boicean , Adelaida Solomon
Vizualizari: 28011
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Sibianul
Acum 5 ore
Maria
Acum 5 ore
Ron
Acum 6 ore
Kukuruku
Acum 6 ore
Marius