Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Peste 400 de sibieni au ajuns la centrele de evaluare COVID-19. Situațiile în care poți părăsi izolarea

Peste 400 de sibieni au ajuns la centrele de evaluare COVID-19. Situațiile în care poți părăsi izolarea

Peste 250 de adulți și peste 150 de copii au fost văzuți de medici în centrele de evaluare COVID deschise în a doua jumătate a lunii ianuarie în spitalele din municipiul Sibiu. Potrivit legii, în aceste centre poți ajunge în primele șapte zile de la un test pozitiv, fără trimitere de la medicul de familie, având confirmarea testului, cardul de sănătate și chiar ceva de mâncare, chiar dacă urmează o serie de investigații medicale, timpii de așteptare fiind destul de mari, potrivit cadrelor medicale. Se poate pleca din izolare, însă, trebuie respectate o serie de condiții printre care mers direct la centrul de evaluare singur și fără a folosi mijloacele de transport în comun. Ordinul nr. 213 din 1 februarie 2022, cu modificările specifice lămurește situațiile și condițiile în care o persoană testată pozitiv poate ajunge să fie văzută de medic.

În 19 ianuarie autoritățile sibiene anunțau deschiderea centrelor de evaluare în patru dintre spitalele din municipiul Sibiu. De la acea dată și până astăzi, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții acestor unități medicale, 253 de adulți și 157 de minori au fost evaluați din punct de vedere medical în aceste centre după ce au avut un test pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 introdus pe platforma Corona Forms.

Astfel, la Spitalul Pneumoftiziologie din Sibiu (spitalul TBC) din data de 26 ianuarie și până astăzi, 11 februarie, au fost evaluați în Centrul de Evaluare Covid-19 un număr de 87 de pacienți Covid-19 pozitivi. Pentru 16 dintre acești pacienți s-a dispus internarea în regim continu în spital. La Spitalul General CF au fost evaluați de medici 88 de pacienți de la deschidere și până astăzi. La Spitalul Clinic Județean au fost evaluați 78 de pacienți până astăzi, conform datelor oferite de reprezentanții unității medicale. De asemenea, 157 de minori au trecut prin centrul de evaluare a Spitalului de Pediatrie din Sibiu, aflat în Secția de Boli Infecțioase de pe strada Transilvaniei.

Timpii de așteptare sunt mari așa că se recomandă un pachețel cu mâncare

Este foarte important ca cei care își doresc să ajungă într-un centru de evaluare să știe că se pot prezenta pe perioada a șapte zile de la efectuarea unui test care a ieșit pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 în cabinetul unui medic de familie, la o farmacie sau la un laborator medical, astfel încât să fie deja înregistrat în Corona Forms. Cei care sunt asigurați trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate, dar în aceeași măsură, la aceste centre se pot prezenta și persoanele neasigurate. Nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie.

Cadrele medicale din aceste centre transmit sibienilor că trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că aceste evaluări se pot face doar în regim de spitalizare de zi și se vor face toate investigațiile necesare în boala COVID, inclusiv analizele de sânge. Toate acestea pot dura până la trei ore. În aceste condiții nu strică un pachețel care să conțină mâncare. La Centrul de Evaluare de la Spitalul TBC, de exemplu, există afișe care indică timpii de așteptare.

Sunt situații în care poți părăsi izolarea pentru a ajunge la aceste centre

Ordinul nr. 213 din 1 februarie 2022, cu modificările specifice, lămurește situațiile și condițiile în care o persoană testată pozitiv poate ajunge să fie văzută de medic. Acest ordin modifica Anexa 3 din Ordinul MS 1513/ 2020. În ordin se precizează faptul că, pacienții cu COVID-19 aflați la domiciliu, care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc se pot deplasa individual la aceste centre de evaluare, cu evitarea utilizării mijloacelor de transport în comun, pentru a fi evaluați și pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

„Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă. La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc”, se arată în ordin.

Dacă totuși simptomele sunt puternice, iar persoana testată pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 nu se simte bine, acuzând febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate, tuse seacă intensă sau care se accentuează, o saturație a oxigenului din sânge mai mică de 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19, dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente, dureri toracice la inspirul profund, astenie marcată, mialgii intense se recomandă apelarea numărului unic de urgențe 112. 

Sursa foto: Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus