Sâmbătă,
08.10.2022
Cer Senin
Acum
7°C

Certificatele verzi încep să expire. Cu cele cu două doze nu mai putem avea acces, dar doza a treia nu este obligatorie în România

Certificatele verzi încep să expire. Cu cele cu două doze nu mai putem avea acces, dar doza a treia nu este obligatorie în România

În ultimele zile, mai mulți sibieni imunizați cu două doze de vaccin anti-COVID-19 au început să descopere că nu mai au acces în anumite magazine și în restaurante. Asta în condițiile în care, până de curând, au fost asigurați că nu sunt obligați să își facă doza booster, având posibilitatea să intre peste tot cu certificatul verde aferent unei doze în cazul Johnson&Johnson sau două doze pentru restul vaccinurilor. A treia doză era necesară doar dacă părăseau țara. Situația se schimbă, însă, în această perioadă, pentru că valabilitatea acelor certificate începe să expire. Așadar, cei care vor în continuare să intre în mall-uri și localuri trebuie fie să își actualizeze certificatele, în cazul în care au doza booster, sau să se vaccineze cu a treia doză.

Angajații care își iau jobul în serios și verifică cu atenție certificatele verzi observă zilele acestea că tot mai mulți sibieni prezintă certificate expirate. Nu din dorința de a „fenta” sistemul, ci pentru că pur și simplu ori au uitat să își actualizeze documentul cu a treia doză ori nu au făcut booster-ul și nu știau că le expiră certificatul.

„Au fost câteva cazuri în care oamenii nu înțelegeau de ce nu îi lăsăm să intre. Le-am explicat, frumos, că deși au două doze de vaccin, certificatul verde este invalid, practic pe aplicația de scanare apare cu roșu, astfel că nu îi putem lăsa să intre. Unii sibieni ne-au spus că pur și simplu au uitat să își actualizeze documentul sau nu au crezut că deja le expiră certificatele aferente celor două doze inițiale de vaccin. Noi îi rugăm să actualizeze certificatele și așteptăm să le mai putem scana o dată”, spune un ospătar de la un local din centrul Sibiului.

Olivia Lazăr, reprezentanta celor două locații Tango și Pizza by Tango din Piața Mică, spune că în cazul în care nu se vor face schimbări în legea cu privire la certificatele verzi, angajații vor respecta prevederile. Așadar, cei care nu au doza a treia nu vor putea intra.

„Din ce știu, până acum nu am avut situații de acest fel. Însă dacă vor veni clienți cu certificate expirate, trebuie să procedăm conform legii, ce să facem? Rămâne de văzut, poate se mai schimbă ceva în legea care are în vedere certificatele verzi”, spune Olivia Lazăr.

Același lucru se întâmplă și în magazine. Spre exemplu, o sibiancă a încercat să intre în weekend într-un magazin de mobilă, în care nu i-a fost permis accesul pentru că certificatul verde era expirat.

„Sunt vaccinată cu toate trei dozele, însă nu am apucat să actualizez certificatul și cu doza booster. La intrare m-au rugat să arăt codul QR și mi-au spus că nu e valabil. Nu am putut să intru”, povestește Mioara B.

Doza booster este și nu este obligatorie

Reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu spun că doza booster nu este obligatorie în România. În același timp, însă, devine o obligație pentru cei care vor să intre în restaurante și magazine neesențiale și cărora urmează să le expire certificatele cu două doze de ser imunizant anti-COVID-19.

Lucian Blăguțiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, le recomandă sibienilor care au doza booster să își actualizeze certificatul verde, pe platformă, pentru a se asigura că este valabil atunci când îl prezintă în oraș. „Sfatul meu este ca oamenii să fie atenți, pentru că se apropie și perioada concediilor și dacă certificatele expiră nu vor putea nici să călătorească. Să își actualizeze documentul cu doza a treia și să șteargă din telefon certificatul cel vechi, să nu le confunde între ele. Dacă nu vor face acest lucru, rămân cu certificatul expirat și o să aibă probleme”, spune Lucian Blăguțiu.

Duminică, polițiștii și jandarmii sibieni au dat 16 sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor privind accesul în incinta localurilor (lipsa certificatului verde).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

DB

Acum 7 luni

Deci poţi merge in Suedia si cina intr-un restaurant fără pass, dar nu poţi servi o saorma la Supermama fără doza 3?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 7 luni

In Suedia nu poți intra fără pass, că nu ești din ăia 85%+ vaccinați ai lor
Raspunde

Maria

Acum 7 luni

Ce fac oamenii care au avut reactie adversa si sunt anuntati la DSP?
Raspunde

Maria

Acum 7 luni

Ce.ar fi sa nu nai mearga nimeni la terasele si magazinele lor?? Sa dea faliment si apoi sa se plangă Horeca ca lor le merge rau...nu le e rusine?? Si ce.ar fi sa mai si citeasca hotararile curtii supreme din romania care azi a decis ca toate masurile astea sunt neconstitutionale si nu mai au voie sa ceara nazipass si masca ??
Raspunde

Aci Duțu

Acum 7 luni

da de ce să nu meargă? acum, când se face cald, și poți sta pe terasă? o să fie plin, pariu?
Raspunde

Exp:

Acum 7 luni

Interesant, s-a pus data expirarii! Ce alte idei conspirationiste mai erau? Asta ca sa stiu ce urmeaza!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara1918

Acum 7 luni

Nu cumva in tarile unde nu se cer certificatele verzi la restaurant au o rata de vaccinare de 80%??? Ne kkm pe justia din Romania,care declara neconstitutional virusul si dreptul la sanatate publica!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus