Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Cum să nu prindă AUR în România?

Cum să nu prindă AUR în România?

Îi vezi cum debitează tâmpenii de la tribuna parlamentului, vorbind despre țară, popor, economie, securitate, viitor, sănătate, cultură, orice. Cu același limbaj de lemn, cu aceleași 150 de cuvinte, cu aceiași ochi umezi. Oameni pe care-i știi de ani de zile, oameni care s-au perindat pe la mai multe partide și de fiecare dată s-au jurat că o fac spre binele tău, al alegătorului. Cerșetori de voturi din patru în patru ani, obișnuiți să plimbe proiectele altora și să nu aibă niciodată o idee, o propunere originară.

Îi vezi în funcții publice. Niște împiedicați înfumurați care habar nu au de ce se trezesc dimineața și nu știu de unde și de când au căpătat obiceiul de a se înarma cu o servietă veche, plină de coli albe. Oameni care au fost experți ba în administrație, ba la mediu, în ape, sănătate, turism, cultură, orice partidul i-a pus să facă. Sinecuriști puturoși care n-au făcut nimic în viață în afară de a sta drept în fața celui vremelnic pus în fruntea unei organizații politice locale. Niște limbi lustruite, niște scapă-mă de scame odioși, pupincuriști și languroși. Oamenii partidului buni la toate, niște săgeți politice cu rol de a rezolva pile, a scoate bani pentru organizație și a sifona contracte.

Îi vezi abonați pe liste. Niște vag specialiști cu diplome la fabrici universitare, candidați permanent la orice trebuie. O specie ceva mai spălată decât a funcționarilor, oameni despre care partidul crede că vor putea scoate câteva voturi în plus indiferent că vorbim de locale, parlamentare ori europarlamentare. Imposibil să nu stați acum și să-i socotiți pe degete. Câți liberali, social-democrați, PC-iști, ALDE-iști, PMP-iști, FDGR-iști nu-i știți de pe fețele de pe afișe? Vin alegerile, fuga la fotograf! Fără idei, ori cu unele fantasmagorice, ori create în pripă la un pahar, oamenii de pe liste știu și ei că joacă un rol penibil. Dar servesc partidul, pentru că tot le va ieși ceva.

Îi vezi în guvern cum se bâlbâie încontinuu. Îi vezi cum se reped la colegul din dreapta jucând un joc politic mizer, doar de ei știut. Îi vezi cum se sapă între ei, ca nimeni să nu iasă la suprafață cu ceva nou, ca nimeni să nu pară mai capabil, mai înzestrat. Îi vezi trântindu-și propriul guvern, nemulțumiți de vreun premier care nu mai răspunde la comenzi. Îi vezi incapabili să urmeze un program mai mult de 6 luni. Îi vezi zvârcolindu-se în propriile afaceri, îi vezi înhăitați cu crema cea mai bună a penalilor cu acte.

Vezi o întreagă clasă politică, de la stânga la dreapta, cum respiră ușurată când vine un program cât de cât coerent de la Uniunea Europeană și mai salvează pentru câțiva ani o aparentă speranță. Și pentru asta se sacrifică tot. Președintele uită pe cine a scuipat cu câteva luni înainte, bătăliile politice istorice sunt uitate, doctrinele aruncate la gunoi. Avem un plan, avem o idee, avem bani. Pe ei! În sfârșit!

Avem pe acest fond care s-a tot stratificat de zeci de ani o profundă lipsă de încredere în instituții, în stat. Avem o societate tristă, lipsită de speranță, deziluzionată, pierdută într-un ocean imens fără vreun loc unde să ancoreze.  

În tot acest peisaj apare din când în când câte un partid care poate purta de altfel orice nume. Poate fi FIER, AUR, TINICHEA, oricum nu contează. Sunt noi și își permit să spună că nu vor face niciodată ca cei de acum. La fel cum au făcut-o și cei de dinaintea lor. Învechiți între timp. Că sunt altfel, că sunt parte din popor și că îl vor sluji fără tăgadă.

AUR e singurul partid care nu cere absolut nimic de la susținătorii săi. Nimic în plus față de două lucruri pe care le are aproape orice votant din această țară: buletinul românesc și religia ortodoxă.

Sunt singurele calități pe care le cere orice partid naționalist de la alegătorii săi. Două lucruri pe care le primești de altfel gratis, fără ca nimeni să te întrebe, măcar, dacă ești de acord cu ele.

Aceasta este de fapt platforma program a partidului, peste care se mai urcă în funcție de agenda zilei lucruri noi. ”Fără facturi mari la utilități”, dacă s-a trecut limita bunului simț. ”Sus legionarismul”, dacă interesul o cere. ”Jos legionarismul”, dacă s-a exagerat cumva în prima parte. ”Rusia ne e prieten, ne dă gaz”, se strigă atunci când interesul o cere. ”Să vina armata SUA, dar și ceva investitori”, se strigă imediat, după. ”Să plece armatele străine”, vor striga din nou atunci când scânteia războiului din est se va stinge.

Nu înțeleg cum aceiași nemulțumiți de oferta politică existentă îmbrățișează un nou proiect chiar mai năuc, dezechilibrat și gogoman decât cele de dinainte. Iar asta e vizibil de la o poștă, nu-ți trebuie vreun analist să-ți destupe mintea.

Atât de adâncă e criza. Atât de gravă e lipsa de încredere în orice emite acest stat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5939

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Clau

Acum 9 luni

Discursurile lor dau cam aceleasi sperante ca si jucatul la Loto,iti spui ca daca vei castiga vei avea palat si slugi,dar vei si dona,cam asa romanul traieste din sperante iluzorii,si asta prinde,mai ales daca politicianul de tip nou,precum aurarii,promit ca va biciui fostul tip de politician... Cred ca pe buletinele de vot ar trebui sa aiba si sectiune in care sa fie trecuta rubrica de scos din politica a unui politician,sau macar la luarea mandatului sa semneze contract prin care respecta ceea ce a promis,altfel pa fel,afara din politica...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Medeea Haricleea Cotoi

Acum 9 luni

Oricat va-ti chinui sa ai discreditati, AUR va ajunge la putere si Simion presedinte, cu sprijinul nostru, al romanilor iubitori de tara si nesupusi cotropitorilor!
Raspunde

Bambolero

Acum 9 luni

Câte oscioare ți-a promis haur?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 9 luni

still better than USR
Raspunde

Kukuruku

Acum 9 luni

si nu mai faceti pe inocentul, AUR are procentul asta din cauza restrictiilor, nu este nici o alta explicatie. La asta s-au adaugat celelalte motive, dar care nu ar fi fost indeajuns. Doar stim cat de mare succes a avut referendumul ala cu casatoriile ghei si stim si ca USR a avut 25% la europenele din 2019. Ce s-a intamolat intre timp? Restrictiile de pandemia, care a distrus popularitatea PNL si USR. Votantii AUR sunt majoritatea din acest bazin electoral, nu din cel al PSD. Ca PSD are35%, iar in 2020 avea mai putin si in 2019 si mai putin. Deci votantii AUR nu vin de acolo. Eu sunt un exemplu :) (nu am votat cu ei in 2020, dar acum as face-o; si nu am votat niciodata cu PSD)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 9 luni

haur are procentul ăla în sondajul prefabricat de ei. io-te ici, câte likuri aveți
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 9 luni

esti dintre aia care nici nu stiau ca exista AUR in ziua in care au intrat in parlament cu 10%, nu? neaga in continuare realitatea si nu mai zi "haur", pari rasist daca asociezi cu romii ceea ce ti se pare negativ. Dar asta e, chiar sunteti fascisti.
Raspunde

Dragos

Acum 9 luni

AUR nu face nimic special, exploateaza doar extrem de bine nisele lasate libere de partidele asa-zis "traditionale". In plus, se foloseste eficient de lipsa de educatie a societatii. Sa nu ne miram daca la urmatoarele alegeri va ajunge a 2-a forta politica, dupa PSD. Cat despre PNL si USR...vor culege ceea ce au semanat...!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 9 luni

Ia spune, de ce a fi educat inseamna sa votezi cu Citu? sau cu Barna:))) Dumnezeule, confundati educatia cu ingamfarea si elitismul fara baza.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cei care nu sunt mioritici

Acum 9 luni

Ceea ce este scris în articol este de fapt România. Un stat si o națiune pe care se fac experimente de foarte mult timp având ca scop obținerea de diferite metode de a elimina curajul, liberul arbitru și acțiunea pentru a avea o societate în care adevărul trebuie să fie mai mult decât religia. În acest sens clasa politică este doar "motorul" acestui experiment. AUR poate fi virusul care să strice acest "motor". Altceva în acest creuzet noi nu am văzut care să mai dea o speranță mioriticilor înainte de lovitura fatală.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus