Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Moneda rusească, un joc periculos promovat pe TikTok, a ajuns și în școlile din Sibiu. Specialist: are o intensă componentă agresivă

Moneda rusească, un joc periculos promovat pe TikTok, a ajuns și în școlile din Sibiu. Specialist: are o intensă componentă agresivă

Moneda rusească, un joc periculos promovat pe TikTok, a ajuns și în școlile din Sibiu. Mai mulți părinți au auzit deja de la copiii lor că provocarea este în școli. Acesta presupune învârtirea unei monede pe bancă, iar copilul care nu reușește să o țină în mișcare trebuie să o lovească cu pumnul ori lovesc moneda cu degetele în pumnul strâns al altor participanți și câștigă cine are cele mai puține semne roșii lăsate în urma lovirii. Această ultimă acțiune duce de multe ori la rănirea fizică a copiilor. Specialiștii atrag atenția asupra pericolelor la care se supun cei care îl joacă.

De câteva zile, mai mulți părinți postează pe paginile de socializare întâmplări care îi implică pe copiii lor după ce aceștia au decis să intre într-o provocare promovată pe TikTok și al cărei final poate duce la rănirea fizică a copiilor.

@dragosg24 #foryoupage❤️ #foryoupage❤️ #rge #elbruso #pfy #monedaruseasca ♬ Tare tare - Dani Mocanu

„Nu vreau nimic, doar să vă avertizez, părinți și profesori, că jocul Moneda rusească a ieșit iar la lumină din naftalina internetului. Acest joc care se joacă fizic, nu online, presupune afectarea integrității fizice a copiilor în zona mâinilor (semnele sunt vizibile pe exterior, în zona pumnului). Părinții și profesorii trebuie să înțeleagă că elevii pot încerca acest joc din curiozitatea și teribilismul specifice vârstei, dar că este nevoie să fie atenționați asupra pericolelor pe care le poate genera un astfel de joc, de la răniri fizice până la probleme de sănătate mintală”, scria un părinte pe pagina de socializare.

Părinții sibieni povestesc că jocul a ajuns și în școlile din Sibiu.

„Văzusem câte ceva despre acest joc pe internet și când am ajuns acasă am observat că băiatul meu avea răni pe mâini. L-am întrebat ce a pățit și mi-a povestit că a căzut. Am investigat cât de mult am putut și am aflat că nu m-a mințit și într-adevăr căzuse, însă, mi-a spus că jocul se joacă la școală de colegii mai mari, dar că el nu l-a jucat pentru că habar nu are despre ce este vorba. O să-l urmăresc cu atenție”, spune o mamă din Sibiu.

Un tată sibian își povestește și el experiența.

„Mi-a povestit fata că-l joacă la școală. Din câte am înțeles se joacă cu o monedă pe care o dau cu degetele în pumnii celorlalți participanți la joc și câștigă cel care are cele mai puține locuri roșii pe pumn, în urma lovirii cu moneda”, povestește acesta.

Unii directori de școli sibiene au auzit de acest joc și sunt vigilenți, alții nu

Reporterul Turnul Sfatului a sunat la mai multe școli din Sibiu. O parte dintre directori au auzit despre el, o parte însă, nu, dar vor fi atenți de acum încolo la copii.

„La noi în școală nu am auzit de acest joc și nici la cabinet nu am auzit să se fi prezentat copii care să aibă astfel de răni”, spune Simona Greavu, directorul Școlii Nr. 2 Din Sibiu.

La Școala Gimnazială  I. L. Caragiale însă, directorul spune că a găsit copii care se jucau cu o monedă pe bănci, dar nu cu un final violent.

„În cabinetul medical sigur nu a ajuns niciun copil. Cu monedă am avut acum câteva zile o situație. Se jucau pe o bancă, dar nu s-au lovit. Unul dintre copii filma cât se învârte moneda respectivă, dar pe filmarea respectivă nu a fost vorba de violențe. Am vorbit cu ei la clasă, mai ales că nu au voie să filmeze. Chiar m-am uitat pe filmuleț și nu avea o finalitate de genul acesta. Nu știam de acest joc, aud acum pentru prima dată. Vom fi atenți la ei”, spune prof. Romulus Simion.

Foto facebook

Nici la Școala Gimnazială Nr. 23 din Sibiu directoarea nu a aflat dacă elevii îl joacă, însă spune că a auzit de acest joc și că este foarte vigilentă.

„Nu cred că-l joacă. Știu despre acest joc. Am văzut pe internet și m-am uitat zilnic la mâinile lor. N-am văzut să aibă răni, dar este foarte important să-i urmărim și nu doar din punctul acesta de vedere. Ar trebui urmărit felul în care se îmbracă, dacă își schimbă fotografiile de profil. Am văzut copii care își pun la WhatsApp, de exemplu, fotografii negre și i-am sunat în secunda doi să văd dacă totul este în ordine. Trebuie să fim atenți să nu-și schimbe comportamentul, la cearcănele de la ochi sau să nu se rănească pe corp în locuri care nu sunt la vedere. Poate să fie teribilism, poate să fie provocare de pe internet, dar poate fi și depresie. Este foarte important ca părinții și profesorii să-i urmărească și să fie atenți la orice scăpare”, spune prof. Patricia Gal directoarea școlii.

Specialiștii atrag atenția că nu este un joc inofensiv

Pentru a vedea la ce riscuri se supun copiii care joacă acest joc, reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu unul dintre consilierii școlari din Sibiu. Acesta atrage atenția asupra faptului că jocul are o imensă componentă agresivă care poate răni copilul nu doar fizic, ci îi poate influenta negativ comportamentul.

„Deși aparent copiii ar putea considera acest joc ca pe un exercițiu de manifestare a curajului, de fapt este un joc cu o intensă componentă agresivă. El conduce la diminuarea empatiei și aduce vătămări corporale participantilor. Ca și recomandare pentru părinți, este important ca aceștia să monitorizeze integritatea corporală a copiilor pentru a identifica prompt eventuale răni sau leziuni la nivelul mâinilor și, mai ales, să discute deschis cu copiii despre implicațiile emoționale, relaționale și fizice ale acestui joc. În paralel, părinții le pot oferi copiilor alternative pentru petrecerea plăcută și sănătoasă a timpului. De asemenea, la nivelul scolilor ar trebui făcute activități pentru conștientizarea și prevenirea efectelor negative ale acestui joc, în cadrul orelor de dirigenție, de consiliere psihopedagogică realizate la clasă”, spune Simona Crăciun, profesor consilier școlar CJRAE Sibiu/Colegiul National „Octavian Goga”.

Sursa foto principală: TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotel

Acum 7 luni

Deci e periculos pentru ca e posibil sa se loveasca copii la pumni? Sau pentru ca promoveaza violenta? Ce generatie de panselute crestem! Pai copii vor deveni violenti indiferent daca "joaca" sau nu aceasta voma de pe tik-tok. Cat despre zgarieturi, hai sa fim seriosi...aveti grija sa nu vi se sparga bibelourile de plozi.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 7 luni

Jucam asa ceva,cu moneda de 15 bani,in pauze,cu cutia de chibrituri poarta,pina luam lacul de pe catedra ! Trei pe trei,cu pase!Atita fandoseala ca-n ziua de azi ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 7 luni

Jocul asta ne jucam prin 2010.. s-a cam demodat..
Raspunde

Sparrow

Acum 7 luni

Pe vremea mea, in comunismul viguros, se juca ruleta ruseasca......nu greseai decât o data..... Acum..... Bāi stiti la ce mā gândesc? Oare cu bitcoin, nu e mai sigur jocul?
Raspunde

@@@

Acum 7 luni

Misto! O carte n-au chef sa citeasca, o discutie nu se poate purta cu ei, dar prostiile de pe tik-tok repede le prind! Numai parinte sa nu fi la ora actuala.
Raspunde

Comunica si copiii,dar altfel. Se numeste evolutie si nu cere voie

Acum 7 luni

Mai cugeta… Tu comunici ca bunicii tai? Bunicii tai comunicau ca neanderthalienii?
Raspunde

Corbul

Acum 7 luni

Problema nu e jocul. Problema sunt părinții. Accesul copiilor la social media, fie TikTok sau alte platforme, are repercusiunii nocive asupra sănătății mentale consemnate de studii de specialitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus