Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primăria acordă peste 3.500 de burse în plus elevilor. Școlile nu au cerut burse de performanță

Primăria acordă peste 3.500 de burse în plus elevilor. Școlile nu au cerut burse de performanță

Peste 11.300 de burse vor fi acordate elevilor sibieni în semestrul II al anului școlar 2021 – 2022. Proiectul de hotărâre se află pe masă consilierilor locali și va vi supus aprobării în ședința care va avea loc joi, 24 februarie. Decizia va fi votată în contextul în care Inspectoratul Județean Școlar a centralizat bursele ajungând la un număr peste 7.800 de burse, cu zero burse de performanță. Valoarea totală a acestor burse depășește 14 milioane de lei.

Citește și „Din peste 10.000 de elevi sibieni cu bursă, aproape 9.000 vor rămâne fără”

În Ședința Ordinară a Consiliului Local ce va avea loc joi, 24 februarie se află pe ordinea de zi, supus aprobării, un proiect prin care sunt stabilite bursele elevilor pe semestrul II. Astfel, elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat și care urmează gimnaziul, liceul sau școala profesională beneficiază lunar de bursă de performanță, bursă de merit, bursă de studiu și bursă de ajutor social. Pe de altă parte, elevii de nivel primar beneficiază de bursă de performanță și bursă de ajutor social.

„Acordarea burselor reprezintă atât o formă de stimulare a elevilor care au obținut rezultate foarte bune la învățătură și la diferite discipline domenii de studiu cât și o formă de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socio-economice în vederea participării la educație a acestora și a prevenirii abandonului școlar”, se arată în hotărâre.

Școlile din Sibiu nu au cerut burse de performanță

Cuantumul unei burse și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a Consiliului Local. Astfel, după solicitarea unităților de învățământ cu privire la comunicarea necesarului de burse pentru semestrul al II-lea în anul școlar 2021 2022 au fost identificate un număr de zero solicitări de acordare a burselor de performanță, un număr de 4.271 solicitări de acordare a burselor de merit, un număr de 275 solicitări de acordare a burselor de studiu și un număr de 3.267 solicitări acordare a burselor de ajutor social.

Citește și „Goga are cei mai mulți elevi cu burse de merit. Topul școlilor”

Aceste burse se acordă din bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate cu această destinație prin bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale. Bursele se acordă lunar pe perioada cursurilor școlare inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei VIII-a, a examenului de Bacalaureat, a examenului de Certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare cu excepția burselor de ajutor social. Bursele de ajutor social se pot cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu cea de studiu. Astfel, pentru anul 2022 sunt în valoare de 14.374.000 lei. Se alocă 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 de lei pentru bursa de merit, 150 de lei pentru bursa de studiu și 200 de lei pentru bursa de ajutor social.

Suma necesară pentru plata totală a celor 7.813 burse solicitate de unitățile de învățământ pentru semestrul al II-lea este de 9.570.270 de lei.

Primăria Sibiu suplimentează bursele elevilor

În aceeași hotărâre de Consiliu Local se supune aprobării o suplimentare 3.583 de burse, ajungându-se la un total de 11.396 de burse.

„Analizând suma alocată de la bugetul de stat și raportat la împrejurarea că, acordarea burselor reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină, propunem pentru anul 2022 alocarea unui număr de 11.396 de burse (față de 7.813 de burse solicitate)”, se arată în textul hotărârii.

Vor fi 50 de burse de performanță, 6.424 de burse de merit, 447 de burse de studiu și 4.475 de burse de ajutor social.  

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus