Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

Război în Ucraina. Ce rol are comandamentul NATO de la Sibiu?

Război în Ucraina. Ce rol are comandamentul NATO de la Sibiu?

Începând cu luna iulie 2021 Sibiu găzduiește oficial un Comandament NATO, menirea lui fiind una strict de ”comandă și control”.

În contextul izbucnirii în această dimineață a războiului în Ucraina, multă lume se întreabă ce rol are acest comandament? Într-un interviu acordat în toamna anului trecut ziarului Turnul Sfatului, general-locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu, comandantul Comandamentului NATO de la Sibiu spunea că ”este o structură de comandă și control”, iar ”principala misiune este apărarea și descurajarea oricăror amenințări la adresa Alianței în regiune”.

De la 1 iulie a început activitatea

Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE) al NATO şi-a început, de la 1 iulie 2021, activitatea în garnizoana Sibiu.

„Noi avem în plan ca în anul 2024 să declarăm capacitatea operaţională completă, ceea ce înseamnă că în următorii trei ani se vor derula toate fazele pentru atingerea acestui obiectiv”, spunea la momentul respectiv ministrul Apărării Nicolae Ciucă, actual premier al României. El mai preciza că ”în comandamentul NATO de la Sibiu există militari români care îi au ca mentori pe cei străini”.

Comandamentul NATO de la Sibiu se află în două cazarme militare, una situată pe strada Calea Dumbrăvii, iar cealaltă pe Calea Poplăcii.

Câteva sute de oameni, abia în 2024

Întrebat de reporterul Turnul Sfatului ce rol are Centrul NATO de la Sibiu, generalul-locotenent Tomiță Tomescu a declarat:

”Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE) este o structură de comandă și control pe domeniul terestru, parte integrantă a Structurii de Forțe a NATO, având principala misiune apărarea și descurajarea oricăror amenințări la adresa Alianței în regiune. Vorbim așadar despre descurajarea oricăror intenții cu potențial agresiv la adresa NATO și, implicit, a României ca membru NATO, în regiune, în contextul apărării colective.

Constituirea acestui comandament pe teritoriul României urmărește, de asemenea, realizarea coerenței operaționale între planurile de apărare naționale și cele aliate, precum și o mai bună integrare operațională cu forțele aliate în sprijinul arhitecturii de securitate pe flancul estic al NATO. Acest lucru înseamnă că la încheierea procesului de operaționalizare, în anul 2024, HQ MNC-SE trebuie să aibă capacitatea de a planifica, coordona și conduce, atât pe timp de pace cât și în situații de criză sau conflict, forțele naționale, aliate și/sau partenere din subordine.

Eforturile noastre actuale sunt orientate constant către îndeplinirea acestui deziderat. Parcurgem un drum cu multe provocări, însă suntem pe drumul cel bun - HQ MNC-SE a atins, în iunie 2021, capacitatea operațională inițială, etapa obligatorie în devenirea noastră ca membru credibil al structurii de forțe a NATO (NATO Force Structure).

Până în anul 2024, efectivul acestui comandament este planificat să atingă câteva sute de oameni, din care aproximativ 20% sunt așteptați de la state membre NATO. În prezent sunt 11 state care contribuie cu personal, urmează ca și alte state să participe pe viitor cu personal în comandamentul nostru. Bineînțeles, dinamica încadrării cu personal va depinde și de misiunile pe care acest comandament le va avea de îndeplinit”.

Comandantul NATO la Sibiu

Un plus de siguranță?

Reporterul Turnul Sfatului l-a întrebat pe comandantul centrului NATO de la acea dată și dacă Sibiul ar putea deveni o țintă pentru Rusia.

”Nu este cazul. Aș spune că, din contra, acest comandament aduce un plus semnificativ de siguranță. Poziționarea acestuia pe teritoriul României reprezintă o garanție de securitate în sine și este un mesaj puternic privind coeziunea și solidaritatea dintre aliați, contribuind la consolidarea flancului estic de apărare al NATO.

Temerile pe care le invocați, dacă există, sunt omenești și sunt determinate adesea de diversitatea problematicilor care înconjoară și modelează climatul de securitate complex din această parte a Europei, în special evoluțiile din Peninsula Crimeea. Crearea acestui corp multinațional NATO pe teritoriul național a reliefat atât importanța strategică a Regiunii Mării Negre pentru securitatea spatiului euro-atlantic, cât și necesitatea creșterii prezenței aliate înaintate în regiune.

HQ MNC-SE este cel de-al 10-lea comandament de corp din structură de forțe a NATO creat pentru a consolida apărarea colectivă a statelor membre ale Alianței, mă refer aici la Polonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Grecia și Turcia. Iar prezența aliată în România este consistentă. S-au constituit deja patru structuri NATO, din care trei complet operaționale - ma refer aici la Unitatea NATO de lntegrare a Fortelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est în București, precum și Brigada Multinațională Sud-Est, în Craiova.

Ca și celelalte corpuri NATO constituite în statele pe care le-am menționat anterior, suntem un pol de securitate și stabilitate în regiune prin creșterea capacității defensive și abilității de a răspunde eficient la amenințări.

Mai mult decât atât. Vorbim de un comandament militar de nivel corp de armată din structura de forte a NATO - cea mai puternică alianță militară din lume - având responsabilitatea apărării colective în România și în regiune.

Bineînteles, dezvoltarea HQ MNC-SE în vederea atingerii maturității depline în anul 2024, pentru a deveni o capacitate defensiva eficienta, presupune parcurgerea unui amplu program de operaționalizare potrivit cerințelor NATO, al cărui succes depinde în mare măsura de implicarea autorităților centrale, dar și a autorităților din garnizoana Sibiu și, nu în ultimul rând, de sprijinul locuitorilor acestui oraș”, a răspuns generalul.

Interviul complet îl puteți citi aici.

Important de precizat că în urmă cu câteva zile preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului-locotenent cu trei stele Tomiţă-Cătălin Tomescu din Ministerul Apărării Naţionale, la 28 februarie, se arată într-un comuncat al președinției.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Birtu

Acum 7 luni

Avem mare incredere in generalii de carton cu gusi multiple ! Nu avem de ce sa ne facem griji! Doar putin la preturile de la pompa,utilitati si orasul foarte curat si bine gestionat de cetateana din miljoc! In rest toate bune si frumoase.
Raspunde

Lili

Acum 6 luni

Am inceput sa ma plictisesc de aceeasi tema: preturile la pompa, la facturi etc. E razboi in Ucraina, UE a impus sanctiuni Rusiei, guess what, e normal sa creasca preturile. Pana una alta mai lasa-ti masina in parcare, ca banuiesc ca ai si gusa dar si burta.
Raspunde

MB

Acum 7 luni

"Aș spune că, din contra, acest comandament aduce un plus semnificativ de siguranță. " ... mda, am vazut acum cateva ore care au fost tintele prioritare ale rusilor si ne putem imagina in caz de conflict pe teritoriul RO, cam care ar fi gradul de siguranta pentru Sibiu.
Raspunde

Petru

Acum 7 luni

Este la mintea cocosului ca primele obiective sunt cele strategice/militare atunci cand ataci o tara. dar asta nu inseamna ca vor lovi shawormeria de langa Ibis sau ca vor distruge KFC-ul. Vor bombarda strict obiectivele unde sunt soldati, armament etc. Oricum as propune ca toti cei din Valencia sa plece la casele lor ca acolo nu vor fi bombardamente.
Raspunde

Hhh

Acum 7 luni

Noroiul ala lasat in urma de masinile voastre, pe drumul catre poplaca, este tot de comanda si control? Vai si amar de profesionalimsmul vostru! Asta-i tor atac la siguranta cetatenilor. Mutati moloz si lasati asa ceva in urma voastra. Fereasca domnu sa ajungem sa fim “aparati” de voi.
Raspunde

Leon

Acum 7 luni

Are rol de magnet pentru rachetele rusesti sau chinezesti. Depinde de vremuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus