Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
14°C

Ce este forţa de reacţie a NATO. A fost creată în 2002 şi este operaţională din 2004

Ce este forţa de reacţie a NATO. A fost creată în 2002 şi este operaţională din 2004

Forţa de reacţie a NATO, din care unele părţi sunt desfăşurate ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, este un corp de 40.000 de soldaţi mobilizabili rapid, condus de o forţă de elită comandată în prezent de Franţa, relatează AFP sâmbătă, citată Agerpres. Secretarul general Jens Stoltenberg a anunţat vineri recurgerea pentru prima dată la această forţă de reacţie rapidă în contextul apărării colective pentru a preveni o propagare a războiului din Ucraina pe teritoriul Alianţei în estul Europei.

Această forţă a fost creată în 2002 şi este operaţională din 2004, potrivit site-ului Alianţei. Este vorba de aripa armată a NATO, capabilă să desfăşoare o gamă largă de operaţiuni, fie că este vorba de operaţiuni umanitare, de evacuare, de gestionare a crizelor, de apărare sau de contraterorism.

Are un personal permanent de 40.000 de soldaţi, dintre care unii pot fi desfăşuraţi în două-trei zile. Cele 30 de ţări membre ale alianţei îşi rotesc unităţile pentru o perioadă de 12 luni. Aceste unităţi rămân în ţările lor de origine, dar pot fi desfăşurate ori de câte ori este necesar.

Acest "corp multinaţional de înaltă pregătire şi de înaltă tehnologie" include forţe terestre, aeriene şi maritime, dar şi "forţe pentru operaţiuni speciale" (misiuni de luptă, de recunoaştere şi de combatere a terorismului) şi o forţă de apărare CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară).

Decizia de desfăşurare a forţei este "o decizie politică luată prin consens, de la caz la caz, de către toţi aliaţii" în cadrul Consiliului Nord-Atlantic.

Pe lângă exerciţii, forţa de reacţie a desfăşurat până în prezent misiuni de protecţie (Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, alegerile prezidenţiale din Afganistan din acelaşi an) şi a contribuit la operaţiunile de ajutorare după dezastre naturale (Katrina în SUA, cutremurul din Pakistan...).

Forţa a fost, de asemenea, activată în august 2021 pentru a evacua afganii care au lucrat cu NATO şi membrii familiilor lor după ce talibanii au preluat controlul ţării.

Din 2014, Forţa de reacţie a fost consolidată prin crearea unui vârf de lance de elită, "Very High Readiness Joint Task Force" (VJTF), care numără în prezent 20.000 de combatanţi (inclusiv o brigadă multinaţională terestră de aproximativ 5.000 de soldaţi şi componente aeriene, maritime şi de forţe pentru operaţiuni speciale).

Citește NATO desfăşoară forţa de reacţie rapidă pentru prima dată în contextul apărării colective

VJTF este "exersată în mod regulat pentru a-şi testa capacitatea şi pentru a răspunde la orice criză emergentă", potrivit NATO. Aflaţi în ţara lor de origine, aceşti soldaţi sunt "disponibili în permanenţă şi pot fi desfăşuraţi în câteva zile pentru a apăra orice ţară din Alianţă".

Conducerea VJTF este asigurată prin rotaţie anuală între aliaţi: Franţa este la comandă pentru anul 2022, succedând Turciei şi înainte de Germania în 2023.

În acest an, brigada franco-germană de 3.500 de oameni, condusă de la Lille, formează "nucleul" forţei, la care contribuie şi alte ţări NATO, printre care Spania, Portugalia şi Polonia.

În prezent, Franţa are un total de 7.000 de militari în VJTF, din toate armele.

Comandamentul Forţelor Aliate Întrunite, cu sediul în Brunssum, Olanda, comandă în prezent întreaga Forţă de Răspuns a NATO.

foto NATO/facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus