Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

„Solidari cu copiii singuri acasă” : Proiect al Arhiepiscopiei pentru copii cu părinți plecați în străinătate

„Solidari cu copiii singuri acasă” : Proiect al Arhiepiscopiei pentru copii cu părinți plecați în străinătate

„Solidari cu copiii singuri acasă” este un proiect implementat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română, în parteneriat cu Fundația Europeană FECID și se adresează copiilor rămași singuri acasă după ce unul sau ambii părinți au plecat să muncească în străinătate. Proiectul a început în vara anului trecut și deja are stabilite grupuri țintă la Mediaș, Brădeni sau Racovița. Este un proiect care se axează în special pe latura umană, fiind bine gândit pentru ca acești copii să beneficieze de tot sprijinul de care au nevoie pentru a merge mai departe, chiar dacă unul dintre părinți lipsește. Se urmărește în primul rând sănătatea sufletească și psihică a copilului, evitarea abandonului școlar și sprijinirea pentru a avea o situație școlară bună.

Citește și „AFOS Sibiu colectează alimente pentru refugiații din Ucraina: e greu să pleci de acasă doar cu un geamantan”

În vara anului 2021 Arhiepiscopia a început, în județul Sibiu, implementarea proiectului „Solidari cu copiii singuri acasă”, un proiect din fonduri europene dedicat copiilor care au cel puțin un părinte plecat să muncească în străinătate. Preotul Cristian Vaida, cel care se ocupă de grupurile țintă, vorbește despre acest program ca fiind unul de suflet, pentru că se axează foarte mult pe latura umană. Scopul acestuia este de a avea grijă de copiii sau tinerii care rămân fără sprijinul unui părinte și care au nevoie de afecțiune, îndrumare și sprijin. 

„Proiectul nu țintește a fi o altă școală, ci oferă activități care să sprijine acești copii la nivel psihic, emoțional, să-i ajute să-și cultive emoțiile. Unii dintre acești copii sunt într-o formă de depresie, iar alții încearcă să și-o ascundă și s-o depășească. Acesta este motivul pentru care avem angajați în proiect și psihologi școlari care să stea de vorbă cu ei, să identifice problemele lor de la nivel emoțional, depresii, acolo unde este cazul iar prin activitățile organizate, în principal de experții pe linie educațională încercăm să-i ajutăm să depășească, să-i înconjurăm cu afecțiune și să le redăm motivația. Și acești copii trebuie să termine școala și nu este ușor fără părinți alături”, spune preotul Vaida.

Până în momentul de față sunt aproximativ 170 de copii înscriși în proiect, dar listele sunt deschise. Preotul spune că cel mai mare ajutor în cadrul acestui proiect îl poate avea de la unitățile de învățământ și de la autorități, de la primării. Ei sunt cei care își cunosc cel mai bine comunitățile și îi pot înscrie pe acești copii într-un proiect din care au doar de câștigat.

Pot fi înscriși copii între 3 și 16 ani

Claudia Costea este coordonator tehnic al proiectului. Precizează faptul că pot fi înscriși copii cu vârsta între trei și 16 ani împliniți. Condiția de bază este ca părintele sau părinții să fie plecați de cel puțin șase luni în străinătate. Vin apoi o serie de criterii care vor fi folosite doar în cazul în care sunt prea mulți copii și va trebui făcută o departajare.  Astfel, este un plus dacă cei care doresc să se înscrie sunt de la sat, dacă aparțin minorității rome, dacă sunt dintr-o categorie defavorizată sau dacă au o anumită dizabilitate. Proiectul este împărțit pe patru categorii. Este categoria de preșcolari, de învățământ primar, gimnazial și primele două clase de liceu, parte unde intră și școlile profesionale.

„Noi suntem în faza în care constituim grupul țintă. Există la nivelul unor localități, grupuri țintă deja constituite și s-au început activitățile încă din luna decembrie. Suntem încă în prima treime a proiectului, dar ce s-a făcut până acum ne demonstrează că merită să mergem mai departe. Avem la nivelul proiectului și un psiholog care monitorizează copiii și le urmărește evoluția. Sunt copii care sunt afectați de plecarea părinților în străinătate. Avem chiar și cu ambii părinți plecați și care locuiesc cu bunicii, mătușile sau cu un alt tutore. Rostul acestui proiect este de a da o mână de ajutor în toate aceste situații sociale delicate. În anchetele sociale pe care le-am citit au fost foarte multe cazuri în care a fost identificat riscul de abandon școlar de către asistentul social. Proiectul are inclusiv un logoped prevăzut ca în momentul în care se identifică la nivelul preșcolarilor sau al școlii primare cazuri de copii care nu vorbesc bine, să intervină imediat. Totul este foarte bine gândit ca să asigure copiilor o asistență completă atât pe partea de activități școlare, cât și pe cea de activități care au loc în afara școlii, dar și pe partea de asistență psihologică și de logoped”, spune Claudia Costea.

Contează implicarea școlilor și a primăriilor

Preotul Cristian Vaida spune că sunt constituite grupuri țintă la Școala Națională de Gaz din Mediaș, la Școala Nr. 8, tot din Mediaș, la Brădeni unde sunt 42 de copii de diferite vârste, la Alma, Dumbrăveni și la Racovița. În momentul de față sunt discuții la Iacobeni pentru identificarea acestor copii. Preotul spune că identificarea copiilor și a tinerilor de până acum a fost făcută cu ajutorul dascălilor și al primarilor, un ajutor mult apreciat.

„Implicarea este un lucru extraordinar. La Brădeni, spre exemplu, ne-au însoțit asistenții sociali și ne-au ajutat să le explicăm oamenilor despre ce este vorba. La fel a fost și la Alma, Dumbrăveni unde avem copii și cazuri dramatice, dar și la Racovița. Aici, primarul Andreea Voicu a fost extraordinară, la fel ca și Liviu Modoi, primarul din Brădeni. Ambii s-au implicat necondiționat. Asta ne ajută enorm în demersul nostru, pentru că oamenii trebuie să înțeleagă că nu au de ce să le fie teamă, pentru că nu ne dorim decât binele pentru copiii lor rămași, singuri acasă. Solidari cu copiii singuri acasă este un proiect care nu se bazează pe partea materială, ci pe partea umană. Sufletul copilului este important și parcursul lui școlar pentru a nu abandona educația”, spune preotul Cristian Vaida.

Activități sportive, vizite la muzee și excursii

Părintele vorbește și despre activitățile din cadrul proiectului care au menirea de a scoate copilul din mediul lui și de a-i arăta că există și altceva în afară de comunitatea în care trăiește. În cadrul proiectului sunt cercuri de literatură, de teatru, sunt activități sportive, vizite la muzee și excursii. Dascălii care se ocupă de copii sunt din mediul lor, nu sunt aduși din altă parte, fiind astfel oameni care îi cunosc pe copii sau tineri. Claudia Costea explică și faptul că proiectul mai are o latură care se adresează și tutorilor.

„În proiect, copiii sunt baza, dar se adresează și ca suport părintelui rămas acasă sau tutorelui ca să-l sprijine și să știe cum să procedeze. Astfel, vor fi discuții inițiate de psiholog cu bunica sau bunicul, mătușa sau unchiul care are grijă de copii. Și spun asta, pentru că acolo sunt situațiile mai dificile, cu atât mai mult dacă vorbim despre o bunică ce are în grijă elevi de liceu. Proiectul vine în sprijinul acestor aparținători, pentru a-i îndruma și a-i ajuta să afle care sunt nevoile copiilor”, mai spune responsabilul tehnic.

Oricine cunoaște astfel de situații sau orice autoritate care dorește să se implice și să-i înscrie pe copii poate afla mai multe detalii la secretariatul Arhiepiscopiei Sibiu, aflat pe strada Mitropoliei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus