Sâmbătă,
08.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Un nou focar de pestă porcină în județul Sibiu, al 7-lea de la începutul anului. Patru localități incluse în zona de protecție

Un nou focar de pestă porcină în județul Sibiu, al 7-lea de la începutul anului. Patru localități incluse în zona de protecție

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu anunță luni descoperirea unui nou focar de prestă porcină în județul Sibiu.

Este vorba despre o gospodărie din localitatea Sebeșu de Jos, comuna Turnu Roșu, însumând un efectiv la zi de șapte capete suine – porci grași și tineret, dintre care un animal a murit.

”Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor unui set de organe prelevate de la două animale moarte precum și a două probe de sânge de la animalele febrile, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA”, a transmis luni Prefectura Sibiu.

De la începutul anului, evoluează șapte focare PPA în județul Sibiu. Este vorba despre cele identificate la două fonduri cinegetice și în gospodării din comunele Arpașu de Jos, Boița, Merghindeal și Avrig.

În acest sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Arpașu de Jos, cu o  rază de 3 km, ce include localitățile Sebeșu de Jos, Turnu Roșu și Sebeșu de Sus, din județul Sibiu, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km (zona de protecție este cuprinsă în zona de supraveghere) și include localitățile Boița, Tălmăcel, Tălmaciu, Colonia Tălmaciu, Bradu, Racovița, Mârșa și Avrig din județul Sibiu.

S-a  decis  uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 6 capete,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin metoda de ecarisare alternativă,  îngropare in situ,  pe raza localității Sebeșu de Jos.

În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 609

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Gigi contra

Acum 7 luni

Hei! Lasati-o mai usor cu pesta porcina! Importam destula carne de porc! Vreti sa importam si mai multa?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus