Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

O sibiancă își folosește pasiunea în scopuri nobile. Tunde gratuit persoanele dezavantajate

O sibiancă își folosește pasiunea în scopuri nobile. Tunde gratuit persoanele dezavantajate

Maria Savu și-a descoperit vocația încă din primii ani de viață. Pe la cinci-șase ani, pierdea ore întregi în frizeria din comuna Rășinari, unde le privea cu admirație pe femeile care tundeau. A simțit încă de atunci că asta urma să îi fie meseria, cu care și-a dorit să facă ceva și pentru comunitate. Așa a ajuns, de vreo câțiva ani, să ofere, împreună cu un grup de tineri frizeri din cartierul Terezian, tunsori gratuite persoanelor care nu își permit acest lux ori care vor să învețe cum să facă asta, dar nu au posibilitatea să își plătească un curs.

Povestea Mariei Savu începe la cinci ani, când mama ei o trimitea la frizeria din comună. Micuța mergea singură și își aștepta rândul ore întregi. Asta nu pentru că erau cozi interminabile, ci pentru că ea îi lăsa în față pe clienții care intrau în salon, ca să le poată urmări cât mai mult pe doamnele care tundeau acolo.

„Îmi aduc și acum aminte cum mă duceam acolo, mă așezam pe scaun și lăsam oamenii care veneau după mine să se bage în față, pentru că mie îmi plăcea să stau să mă uit ce făceau cele două doamne care tundeau acolo. Stăteam cu orele acolo. Câteodată mergeam și dacă nu trebuia să mă tund.”

„Când eram mică, aveam o bluză roșie pe gât. O țineam prima în dulap, împachetată frumos, iar când eram singură acasă o scoteam și mi-o puneam pe cap, imaginându-mi că am părul lung. O împleteam, o aranjam ca și cum era păr adevărat. Până în clasa a șasea când i-am spus mamei gata, vreau să-mi las părul să crească”, povestește sibianca de 30 de ani.

Cu toate că pasiunea era evidentă, Maria a luat o pauză de câțiva ani și abia în adolescență plăcerea de a tunde și a aranja părul a început să iasă din nou la suprafață. Mama ei observase asta și insista ca tânăra să urmeze un curs, să se specializeze și să facă din asta o meserie. Dar Maria era reticentă. Era una să-și aranjeze părul în camera ei și să-și tundă mama uneori și alta era să se expună.

„Nu puteam să-mi imaginez că aș putea să tund alți oameni, îmi era teamă să mă expun, să îmi ies din zona de confort. După un timp, într-o plimbare cu mama pe centrul Sibiului, a văzut locația în care avea loc un curs de care îmi tot spusese, dar o refuzasem. În sfârșit, am decis să încerc. După cursul de șase luni, mi-am găsit un locșor într-o frizerie din cartierul Terezian, mi-am adus ustensilele mele, cum erau ele și am început să tund. Prima dată am avut persoane mai în vârstă, dar cu timpul, pentru că primeam feedback pozitiv, a mers vorba prin oraș și au început să se diversifice clienții”, spune tânăra și uite-așa a început cu adevărat să își exploreze pasiunea.

Ulterior s-a mutat în Vasile Aaron într-o frizerie, unde a început să aibă mult mai mulți clienți tineri, copii, adolescenți și lumea îi spunea tot mai des: De ce nu îți deschizi un salon al tău?. Era meticuloasă, nu făcea frizuri „la linie”, ci aloca timp pentru fiecare client în parte. Se împrietenea cu ei, îi asculta, îi făcea să se simtă ca la terapie, la o cafea cu un prieten drag, la un spa. Toate acestea, într-o mică frizerie. Dar parcă nu mai era destul.

„Aveam vreo 20 de ani pe atunci. Atunci am hotărât să-mi fac un PFA, să-mi iau meseria în mâini și să fac ce-mi place cu ea. La un moment dat începusem să-mi pun niște întrebări... ce fac eu cu viața mea? Un prieten foarte bun m-a chemat în Germania. Mi-a zis Trebuie să vii aici. Ți s-au așezat toate. Ai job asigurat, totul. Doar să vii.”, își amintește Maria.

Într-un timp foarte scurt s-a mobilizat, a făcut actele și tot ce avea nevoie și a plecat, în decurs de câteva săptămâni. Simțea că asta trebuie să facă, pentru sufletul ei. Și nu s-a înșelat.

„A fost cea mai mare lecție în viața mea – să plec atât de departe de locul în care am crescut, să fac o schimbare pe toate planurile. După aproape trei ani de experiențe minunate, intense, care mi-au deschis mult ochii, mi-am dat seama că trebuie să mă întorc acasă și să fac ceva, cu meseria mea, cu vocația mea”, spune ea.

„În Germania am învățat și partea de barbering, tehnica focului la urechi, folosirea briciului... posibilitățile sunt nelimitate în ceea ce privește tunsul bărbaților, poate și de-asta îmi place mai mult să lucrez cu ei.”

Așa că s-a întors în țară. Și-a făcut din nou PFA și a intrat în legătură cu niște băieți foarte faini dintr-un barber shop din Terezian. Ei aveau un proiect prin care ajutau oamenii care voiau să învețe să tundă, apoi au început să-i tundă gratuit pe cei care nu își permit să beneficieze de anumite servicii. Exact asta a făcut Maria și la finalul săptămânii trecute.

Maria, alături de unul dintre tinerii de la Centrul de Plasament din Orlat

„Weekend-ul trecut am fost la centrul de plasament din Orlat, unde mă bucur atât de mult că m-am dus! Tinerii de acolo sunt minunați, am citit o bucurie extraordinară pe fețele lor, nu știau cum să se exprime, își doreau să le facem de toate la păr și chiar asta am făcut. Le-am făcut toate plăcerile, eram acolo pentru ei. Acolo sunt adolescenți și am plecat după toată experiența cu un gol imens în stomac. Noi avem atât de multe încât nici nu ne dăm seama, iar alții sunt mai puțin norocoși pe multe planuri. E greu să nu te afecteze”, mărturisește Maria Savu.

Pe Maria o puteți găsi la numărul de telefon 0743 575 028, pe pagina personală de Facebook Savu Maria sau pe pagina Mavu Studio.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus