Luni,
27.06.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Cinci sibieni, trimiși în judecată: de la un șantaj de 150.000 de euro, la certificate fiscale false

Cinci sibieni, trimiși în judecată: de la un șantaj de 150.000 de euro, la certificate fiscale false

Procurorii sibieni anunță trimiterea în judecată a lui Mihai Remus și a altor patru complici, alături de care este acuzat de o listă lungă de infracțiuni: de la șantaj, la trafic de influență.

Inițial, Mihai Remus (foto principală) a fost reținut de procurorii sibieni la jumătatea lunii ianuarie 2022, într-un dosar în care era urmărit penal pentru trafic și cumpărare de influență. Susținea că are relații în primăriile din Sibiu și Șelimbăr și, contra unor șpăgi, poate obține certificate fiscale care să certifice, în fals, că nu există datorii la bugetele locale.

La dosarul lui Mihai Remus au fost adăugate și alte infracțiuni, după ce procurorii au descoperit că acesta a început să își amenințe cu fapte de violență concurența. Mihai Remus controla un centru de colectare a fierului vechi și a luat legătura cu proprietarii altor două astfel de centre, pe care i-a amenințat că îi bate dacă își mai fac reclamă pe internet.

Astfel de amenințări au fost făcute, susțin procurorii, și asupra unui bărbat cu care Mihai Remus se judeca pentru o datorie de 10.000 de euro. Respectivului bărbat i-a fost amenințată și familia, dacă va fi de acord să renunțe la jumătate din datorie.

Citește și Traficant de certificate fiscale ”albite” la Sibiu și Șelimbăr și recuperator, propus pentru arest

Șantaj de 150.000 de euro

Numărul complicilor lui Mihai Remus puși sub urmărire penală de către procurori a crescut la patru în urmă cu câteva săptămâni. Atunci când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au extins cercetările și legat de un șantaj de 150.000 de euro.

Șantajul a pornit de la o datorie de 6.000 de euro pe care proprietarul unui salon de tatuaje din Sibiu o avea de recuperat de la un cisnădian, pe nume Constantin Alexandru Stojec. Așa a ajuns la persoanele din anturajul lui Mihai Remus, care au avut însă un cu totul alt plan decât recuperarea datoriei de 6.000 de euro. Au decis să simuleze o bătaie „soră cu moartea” care să îi fie administrată lui Stojec. Iar cu filmări de la bătaia înscenată să îl șantajeze apoi pe proprietarul salonului de tatuaje. În sensul că - pentru a nu fi acuzat că este autorul moral al agresiunii - să plătească 150.000 de euro.

„În aceeași seară, inculpatul în vârstă de 36 ani a prezentat filmul conținând trucarea unor acte de violență patronului salonului de tatuaje căruia i s-a inoculat astfel ideea săvârșirii unor acte de tentativă la omor asupra datornicului din Cisnădie, care, în acest timp, cu ajutorul unor persoane având cunoștințe în domeniul medical, a fost bandajat și chiar i s-a imobilizat un braț în gips, astfel încât să pară că i s-au acordat îngrijiri medicale pentru tratarea unor răni grave la nivelul craniului, brațului stâng și flancul stâng al toracelui”, descria Ioan Veștemean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Din cei 150.000 de euro ceruți patronului salonului de tatuaje, acesta a plătit în primă fază 30.000 de euro.

Citește și Șantaj de 150.000 de euro: administratorul unui centru de colectare a fierului vechi a simulat o bătaie ”soră cu moartea”

Cinci trimiși în judecată

Rechizitoriul constituit pe urma faptelor mai sus descrise a fost finalizat și depus pe rolul Tribunalului Sibiu zilele trecute, anunță procurorii. ”În urma administrării probatoriului, prin rechizitoriul din data de 3 martie 2022 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus trimiterea în judecată a unui număr de cinci inculpaţi, trei aflaţi în stare de arest preventiv, unul sub control judiciar şi unul în stare de libertate”. Instanța a încuviințat menținerea măsurilor preventive asupra celor cinci, precum și a măsurilor de sechestru impuse de procurori în timpul urmăririi penale.

Alături de Mihai Remus, mai sunt trimiși în judecată Emil Florea, Constantin Alexandru Stojec, Vasile Rupa și Ioan Ursu. ”Precizăm că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Sibiu - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al  lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR Direcția Operațiuni  Speciale și cei din cadrul IPJ Sibiu - Serviciul Acțiuni Speciale”, mai arată procurorii sibieni în comunicatul remis cititorilor Turnul Sfatului.

Lista infracțiunilor de care sunt acuzați cei cinci

Sursa: comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu

-  inculpatul arestat la data de 13.01.2022, aflat în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, beneficiind de ajutorul complicelui Florea Emil, zis „Cioacă”),        șantaj, în formă continuată, prev. și ped. de art. 207 alin.1 și 3 C.pen., cu aplicarea art.35 alin. 1 C.pen,,  șantaj, în forma coautoratului, prev. și ped. de art. 207 alin.1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen. şi trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, toate cu aplicațiunea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracțiuni.

- inculpatul (complice) aflat sub control judiciar, pentru comiterea următoarelor infracțiuni: complicitate la trafic de influență, prev. și ped. de art.48 alin.1 C.pen., raportat la art. 291 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin.1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și complicitate la cumpărare de influență, prev. și ped. de art. 48 alin.1 C.pen., raportat la art.292 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin.1 din Legea nr.78/2000, republicată, complicitate la șantaj, prev. și ped. de art. 48 alin. 1 C.pen., raportat la art. 207 alin.1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen., toate cu aplicațiunea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracțiuni, și art.41 alin.1 C.pen., privind starea de recidivă.

- inculpatul în vârstă de 36 ani, aflat în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, în forma coautoratului, prev. și ped. de art.207 alin. 1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen., privind comiterea faptei de trei sau mai multe persoane împreună, și respectiv art. 41 alin. 1 C.pen., privind starea de recidivă.

- inculpatul (datornicul în vârstă de 34 ani), aflat în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, în forma coautoratului, prev. și ped. de art.207 alin. 1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen., privind comiterea faptei de trei sau mai multe persoane împreună, și respectiv art. 41 alin. 1 C.pen., privind starea de recidivă.

 - inculpatul (complice), aflat în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la șantaj, prev. și ped. de art. 48 alin. 1 C.pen., raportat la art. 207 alin. 1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen..

Foto principală: Facebook / Mihai Remus

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus