Sâmbătă,
25.03.2023
Innorat
Acum
17°C

Cum poți cuceri o țară cu Facebook-ul!

Cum poți cuceri o țară cu Facebook-ul!

O poză, mai multe zvonuri, un canal de socializare, lipsa de reacție a autorităților - au fost suficiente pentru ca în decurs de câteva zeci de ore o țară să fie sub asediul panicii și să devină propria victimă a acțiunilor sale.

Această situație arată cât de puternice sunt rețelele de socializare, dar mai ales rețele informale din România, cât de repede circulă informația din gură în gură (telefon în telefon) și unde poate duce aceasta.

Dar cum se formează prețul benzinei? 

România achiziționează 78% din țiței din import la prețuri care sunt conectate la prețul țițeiului de pe bursele internaționale. Acest țiței este rafinat, transportat, depozitat și vândut prin benzinării clienților. Costul acestor operații este de cca. 1,6 lei/litru de benzina de Premium 95. Ulterior statul aplica taxe si accize la pretul final.

În data de 10 martie 2022, ora 9.45, prețul Brent al țițeiului era de 112,84 $/baril și la un curs leu-dolar de 4,5 leu/$, prețul la pompă ar trebui să fie de cca. 7,95 lei/litru.

Baril (USD)

112.84

Litru titei (USD/l)

0.71

Curs valutar (leu/USD)

4.50

Litru titei (lei/l)

3.19

Rafinare, transport, stocare, furnizare (lei/litru)

1.60

Aciza/litru (leu/l)

1.89

TVA

1.27

Pret la pompa (lei/litru)

7.95

Este adevărat în data de 8 martie 2022 prețul țițeiului a atins un nivel maxim al prețului de 139 $/barilul, aspect care dacă s-ar fi păstrat ar fi determinat un preț la pompă de 8,83 lei/litru. Dar acest preț a scăzut rapid după doar câteva ore la nivelul prețului care există și în prezent 107 – 114 $/baril. 

Totuși la unele benzinării prețul la pompă a crescut ieri în România. Dacă în prima parte a zilei de ieri creșterea prețului s-a datorat unei poze (care arăta un preț de 11 lei/litru la o benzinărie) și a răspândirii unor fake news uri despre atingerea acestui preț la toate benzinăriile la ora 24 (acțiune  mai mult sau mai puțin determinată de interesate în manipularea prețului și a cantităților vândute pe termen scurt de unele benzinării), în a doua parte a zile, creșterea prețului s-a bazat tocmai pe creșterea cererii (a exploziei vânzării de produse petroliere). Creșeterea bruscă a cererii, atrage întotdeauna creșterea  bruscă a prețului (relatată de mulți dintre cei care au stat la cozi cu orele).


Din păcate nu putem să nu remarcă, încă o dată, modul defectuos în care statul (nu) acționează în astfel de situații. Isteria în care au fost atrași românii, ținuți la cozi noaptea, a fost abordată superficial cu mesajul auzit de atâtea ori: ”nu se scumpește benzina”. Oare de câte ori au auzit aceste vorbe anul trecut oamenii pentru energie electrică și gaze naturale?

Un alt mesaj lansat de autorități: ”mâine se vor face controale, se vor da amenzi etc”.

De ce mâine? De ce nu azi? Suntem în plină criză mondială!

Obișnutul: ”Am terminat programul, reveniți mâine!” nu este pentru aceste vremuri.

Dincolo de bătaia de joc la adresa românilor este totuși situația haotică, periculoasă în care poate degenera această isterie. Orice vârf de achiziție determină o golire a rezervoarelor din stații, iar cisterna poate nu este programată să vină mâine și ce o să facem? Nu vor mai circula mâine Salvarea, Poliția, transportul în comun etc., pentru că s-a vândut tot stocul într-o noapte.

  • Imediat (nu mâine sau poimâine) autoritățile ar fi trebuit să fie în toate stațiile PECO și să aplice legea privind vânzarea speculativă!
  • Imediat autoritățile ar fi trebuit să fie în toate stațiile PECO și să aplice legea, în ceea ce privește transportul produselor petroliere în recipiente improvizate!
  • Imediat autoritățile trebuiau să solicite mobilizarea tuturor cisternelor care să transporte benzina/motorina la toate stațiile PECO, astfel încât indiferent cât se vinde într-o zi, stațiile să nu rămână fără benzină/motorină mâine!

Oamenii sunt speriați după ce au ieșit din pandemie și au intrat într-o zonă de război. În România rețeaua informală este mult mai puternică decât cea formală, iar rețele de socializare amplifică această caracteristică naturală a românilor, aspect care trebuie conștientizat și folosit de autorități. Nu în ultimul rând, trebuie să înțelegem că nu putem continua să acționăm ca în starea de dinainte de pandemie.

Baril (USD)

139.00

Litru titei (USD/l)

0.87

Curs valutar (leu/USD)

4.50

Litru titei (lei/l)

3.93

Rafinare, transport, stocare, furnizare (lei/litru)

1.60

Aciza/litru (leu/l)

1.89

TVA

1.41

Pret la pompa (lei/litru)

8.83

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dumitru Chisăliță

de Dumitru Chisăliță

Președintele Asociației Energia Inteligentă

asociatiaenergiainteligenta.ro

Comentarii

2 comentarii

Danut

Acum 1 an

Intrebarea care se pune este DE CE achizitioneaza Romania 78% din titei din import, avand in vedere ca suntem in topul celor mai mari producatori din Europa? Cine extrage si vinde apoi pe piata internationala titeiul romanesc pentru a cumpara din import la preturi de 10 ori mai mari?
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Baietii destepti au avut grija sa fim la cheremul altora....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus