Miercuri,
17.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Tudor Vlad, tânărul care coordonează grupul Interact Sibiu: Am învățat cum să dau voce ideilor

Tudor Vlad, tânărul care coordonează grupul Interact Sibiu: Am învățat cum să dau voce ideilor

Tudor Vlad este un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și președinte al Clubului Interact, în mandatul de anul acesta. Clubul este latura de voluntariat Rotary, pentru tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.  Băiatul spune că anii petrecuți ca voluntar l-au ajutat să-și învingă timiditatea și să-și dezvolte abilitățile. „Consideram că am idei, dar nu aveam voce să le exprim. Acum este cu totul altfel”, spune Tudor. Își dorește să studieze în străinătate și este decis să dea totul în calitatea sa de lider pentru a duce la îndeplinire toate proiectele Interact.

Citește și: Foto: Voluntarii de la Interact și Leo Brukenthal l-au adus pe Moș Crăciun pentru 40 de oameni izolați

Tudor s-a născut la Sibiu. Clasele primare le-a făcut la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, ca mai apoi gimnaziul și liceul să-l facă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Acum este elev în clasa a XI-a și spune că după terminarea liceului își dorește să studieze la o universitate din Anglia sau Olanda. Cel mai probabil pe cercetare în biologie sau managementul afacerilor. Este pasionat de sport și de aici vine și obiectivul lui ca președinte Interact de a promova sportul. A practicat schi, fotbal, iar acum face tenis de performanță. În calitatea sa de tenismen a participat la competiții atât în țară, cât și în străinătate, în Austria, Grecia sau America și de multe ori a avut rezultate. În America a câștigat un turneu de simplu și o finală, iar în Austria a câștigat două meciuri, dar a pierdut în ultimul tur în calificări. La nivel național a strâns, în total, în jur de 30 de turnee câștigate și spune că-l apreciază mult pe Roger Federer. Dincolo de sport, lui Tudor îi place foarte mult să fie un tânăr implicat.  

Trofeele obținute de Tudor la Tenis

„În afară de sport îmi place să mă implic activ în comunitate, iar cu mandatul de președinte Interact am descoperit că-mi place să fiu lider și să inspir oamenii din jurului meu să participe și ei”, spune tânărul.  

A ajuns voluntar Interact împins de la spate de părinți

Tudor povestește că s-a înscris în Clubul Interact mai mult împins de la spate de părinți, dar odată intrat a descoperit că-i place foarte mult ceea ce face, chiar dacă, la început, se lupta cu timiditatea. „Cumva mama și tata mi-au spus să merg pentru că o diplomă de voluntariat contează la facultate. Apoi, Rotary are un proiect foarte frumos de care părinții mei auziseră. Este vorba despre Youth Exchange Program, un schimb de experiență de zece luni prin care ai oportunitatea să mergi și să studiezi în altă țară. Ei m-au trimis din cele două considerente: diploma și acest program. Am fost oarecum împins de la spate, dar când am ajuns în Interact am realizat că îmi plac lucrurile pe care le fac, deși, la început nu vorbeam foarte mult”, spune băiatul.

Actualul board Interact

Înainte de a se înscrie în club Tudor povestește că era foarte timid și nu obișnuia să socializeze decât cu cei patru sau cinci prieteni buni pe care îi avea.

„Îmi era greu să socializez cu alte persoane. Când am intrat la Interact și aveam ședințe ajungeam mereu primul acolo ca să nu fiu eu nevoit să-i salut pe ceilalți, pentru că mi se părea că-i întrerup din activitatea lor și nu mă simțeam confortabil, așa că, îi așteptam eu pe ei acolo. În timp, am avut o evoluție în acest sens cu ajutorul colegilor mei din Interact și am învățat să mă deschid și să socializez cu mai multe persoane.”

Calitatea sa de președinte a obținut-o prin vot, iar cu un an înainte a avut o funcție în bord care i-a permis să candideze. Spune că pe partea de voluntariat l-au inspirat toate persoanele cu care a lucrat, în mod special Rareș Bereanu, președintele din mandatul trecut și tânărul datorită căruia Tudor spune că a ajuns unde se află astăzi.

„După primul an, în 2019, chiar când a început pandemia s-a pierdut puțin spiritul Intercat, nu se mai organizau atâtea evenimente, a fost dificil, nu ne-am întâlnit. Un an rotarian ține de la 1 iulie și până la 30 iunie. Am avut schimbarea de mandat și Rareș care era noul președinte m-a întrebat dacă vin la ședință pentru a fi numit ofițer. Rareș a fost una dintre puținele persoane cu care am socializat de la început. Sincer să fiu, dacă nu primeam acea invitație, probabil nu m-aș fi dus și cu siguranță nu aș fi fost aici, acum. Îi sunt recunoscător”, povestește Tudor.

Zeci de proiecte pentru copiii defavorizați

Tânărul spune că structura rotariană se împarte în Clubul Rotary unde sunt persoane cu vârste de peste 30 de ani, apoi Rotaract unde sunt persoane între 18 și peste 31 de ani și Interact, un program inițiat de Rotary pentru elevii de liceu și tineri adolescenți din întreaga lume. Cluburile Rotary, Rotaract, Interact sunt în aproximativ 150 de țări ale lumii și sunt împărțite în districte.

„Noi ne ocupăm cu organizarea de proiecte de toate felurile menite să dezvolte comunitatea locală. Toate sumele colectate prin intermediul proiectelor merg spre ONG-uri sau cazuri care au nevoie de ajutor. Anul acesta, spre exemplu, tinerii vor construi un teren de sport pentru copiii de la SOS Satele copiilor. În anii trecuți au mers pentru diferite cauze, copii cu grave probleme de sănătate”, spune Tudor. Băiatul menționează că Interact Sibiu are 100 de membri, iar în țară sunt peste 75 de cluburi și aproximativ 3.000 de membri”.

Prima ediție Interact Tenis Open

Clubul Interact organizează foarte multe evenimente, chiar dacă nu toate sunt de anvergură. La finalul lunii martie tinerii își propun să organizeze un concurs de înot. Urmează apoi nouă ediție de Interact Tenis Open, considerat a fi primul eveniment care a avut un impact mai mare asupra comunității locale. De asemenea, anul acesta, Tudor spune că a reușit să preia o inițiativă la nivel de district și să organizeze, după o etapă locală, un turneu al câștigătorilor Interact Tenis Open în care să se întâlnească la Sibiu cei mai buni jucători de tenis din România. Cel mai mare eveniment organizat de club este considerat un concurs de baschet, și anul acesta este și de fotbal, la care se strâng în jur de 200 de voluntari din toată țara. Sibienii pot participa ca spectatori la acest eveniment.

Împreună putem schimba lumea din jurul nostru

După toți anii de voluntariat Tudor spune că mereu este impresionat de faptul că oamenii care nu au resurse găsesc bucurie în lucrurile simple.

„Am fost în vară la SOS Satele Copiilor și am făcut o serie de activități sportive cu ei și pe lângă asta o serie de ateliere de creație, iar copiii de acolo au fost foarte încântați de acțiune. A fost diferit. Acea bucurie nedisimulată a lor mi-a intrat la suflet și nu o pot uita”, spune băiatul.  

Acum are un grup de prieteni, tineri pe care i-a cunoscut, în mare parte, la Interact și cu care îi place să-și petreacă timpul. Spune că părinții lui îl susțin necondiționat, fapt care contează foarte mult. O altă persoană importantă pentru el este și Mihai Dăncilă, responsabil de Cluburile Rotaract și Interact.

„Clubul Rotary are un responsabil de Rotaract și de Interact. Mihai Dăncilă, pentru că despre el este vorba, este un om care mă sprijină mereu dacă am nevoie de ajutor. El a fost întotdeauna alături de noi. Până acum Rotary nu dădea o importanță foarte mare la ce făceam noi, dar lucrurile au început să se schimbe din mandatul trecut. Reușim să le arătăm că noi chiar facem treabă”, spune Tudor.

Băiatul este recunoscător că a descoperit voluntariatul pentru că asta l-a schimbat. Acum este mai deschis, nu mai judecă persoanele după aparențe și are un alt mod de a privi lucrurile.

„Am ratat foarte multe idei noi. Consider că eu mereu am avut idei, dar nu am avut vocea să le exprim. Acum am prins voce, vorbesc despre orice cu oricine vreau. La școală nu sunt un copil de zece la toate materiile, dar nici nu am considerat că trebuie să fiu. La liceu am intrat cu media 9,65 fără a face meditații, iar acum am media generală 9,80”, spune Tudor.

Tânărul nu are un motto, dar se ghidează după faptul că „împreună putem schimba lumea din jurul nostru.”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Sparrow

Acum 5 luni

Asadar, implicarea lui va fi incununatā de roitul" dincolo" , de unde, desigur se va implica activ in viata comunititātii pe care o lasā in urma fārā regrete, cāci, cel mai bine e sā te ajuti pe tine ! Bravo, bāiat pragmatic !
Raspunde

Spiridush

Acum 5 luni

Corect. Ce ar putea rata? Cele mai bune Insitute de cercetare din lume, cele mai bune spitale, cele mai frumoase parcuri, cei mai deștepți oameni din lume?...
Raspunde

Xxx

Acum 5 luni

Oare exista vreunul din ăștia. .cu barba... păr creț... glezne goale...trotineta...eco .. viitor... bătător de apa n piua ..care sa nu vorbească despre...PROIECTE??????ăștia și politicienii atîta știi. .PROIECTE...PROIECTE...PROIECTE!!!
Raspunde

Curcubeul

Acum 5 luni

..."proiecte", in care nu fac efectiv nimic, dar "sunt importante". Traiesc din donatii si sifonari de bani, pe baza "proiectelor". Colaps economic si degradare, e asta.

Raspunde

Spiridush

Acum 5 luni

4 ore de antrenament zilnic după 6-7ore de școală, 7 zile din șapte inclusiv competiții, timp de 8 ani înseamnă bătutul apei în piua îți doresc un angajator care sa te muncească chiar și pe salariu la fel cât trage băiatul asta. Asta în cazul în care nu ești bugetar și postezi în timpul serviciului prostii. Tenismenii sigur nu au gleznele goale. De ce ai tu în cutia craniana nu sunt sigur.
Raspunde

Xxx

Acum 5 luni

F bine! Atunci sa se ocupe cu tenisul stimate spiriduș! Chiar m as bucura să facă o carieră in tenis ..nu in .proiecte( că nu i proiectant) ..voluntariat...și alte...expresii de limba de lemn! M as bucura că părinții să l susțină total in tenis nu in..voluntariat( că doar nu vor sa devina...voluntar). Totuși pe ce loc e in tara la categoria lui de virsta? Sau n are clasament...
Raspunde

Genunchi moi

Acum 5 luni

Oare stie sa de-a cu matura? sau cel putin sa o tina in mana cum trebuie...Ii dorim numai bine pe "dincolo".
Raspunde

Spiridush

Acum 5 luni

Matura și lopata sunt pentru cei cu genunchii moi. Mintea le-a fost dată altora.
Raspunde

Xxx

Acum 4 luni

Hai că sunt aproape 2 săptămâni de cînd țineți articolul asta .... despre proiecte ...pe prima pagina! Încă n am aflat pe ce loc e in clasament in Romania că doar a. ..și cîștigat..etc etc! Sau daca nu are clasament măcar pe ce loc e ca voluntar și proiectant!!! PS. Da...corect maturatul e pt cei cu... genunchii moi( ce treabă au aici genunchii...??numai că așa cum bine spunea un cititor... trebuie sa .știe cum se tine matura că altfel...face niste proiecte in domeniu ( că doar o să ajungă șef...avind genunchii tari nu i așa?)și trecând apoi pe lîngă un măturător( cu genunchii moi!)o sa l sancționeze pe ăla că de ce tine matura de coada că de fapt trebuie ținută invers ..sa nu deranjeze...furnicile...etc că doar el așa a făcut proiectul! In fine..sper sa mai stea articolul asta vreun an pe aici și să mai găsiți și să scrieți de ăștia cu...proiecte! De elevii și tinerii cu realizări concrete..sa nu cumva sa scrieți!!! Aia nu merita că nu a eco...green...n au trotinete...și mai ales nu lucrează la proiecte
Raspunde

Munteanu

Acum 4 luni

O tinem tot intr-un proiect si un ONG. Pana cand? Scoala, carte, munca, pe cand?
Raspunde

Popa

Acum 4 luni

No, da voce mai departe!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus