Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
11°C

CJ pune Sala Transilvania la dispoziția a 500 de refugiați. Consilier: noi îngrijim deja 60 și nu ne-a ajutat nimeni

CJ pune Sala Transilvania la dispoziția a 500 de refugiați. Consilier: noi îngrijim deja 60 și nu ne-a ajutat nimeni

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, anunță că Sala Transilvania este pregătită să găzduiască 500 de refugiați de război, pe lângă multe alte instituții. Plus mașină cu șofer, traducători și alte servicii oferite refugiaților. ”Pe noi nu ne-a ajutat nicio instituție publică”, a fost replica unui consilier județean care spune a primit până acum aproximativ 60 de ucraineni în zona Mediașului.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a alocat un moment la finalul ședinței extraordinare de vineri pentru a descrie modul în care instituția pe care o conduce s-a implicat în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

”CJ Sibiu a informat Inspectoratul pentru situații de urgență cu privire la ce poate oferi în a sprijini gestionarea acestei crize și am comunicat spațiile de cazare pe care le putem pune la dispoziție. Am luat în calcul inclusiv Sala Transilvania, unde pot fi amenajate locuri de odihnă pentru aproximativ 500 de persoane. Spații de cazare putem oferi și la aeroport, în acele hangare pe care le avem”, a început Daniela Cîmpean.

Ea a mai amintit că poate fi oferită cazare și la Biertan (20 de locuri), la Cisnădie (25 de locuri), la Turnu Roșu (25 de locuri), Muzeul Astra (șase camere) și la Mediaș, 14 locuri de cazare și hrană, puse la dispoziție de Rompetrol.

În afară de cazare, președinta CJ a arătat că angajați ai Spitalului și Direcției de asistență socială sunt vorbitori de ucraineană și rusă și s-au oferit pentru a ajuta cu traducere. Cei de la Salvamont au donat saci de dormit, iar Biblioteca Astra pune la dispoziție mașină cu șofer și pregătește activități pentru copii.

”La Prod avem 36 de copii găzduiți, unde am avut nevoie de un asistent social care să intre în dialog cu ei și să îi ajute cu documentele legale. Iar această bază de date pe care am constituit-o ne-a ajutat să răspundem rapid nevoilor”, a adăugat Cîmpean.

„Dacă nu ați solicitat, nu ați avut cum să primiți sprijin”

Potrivit Danielei Cîmpean, Oana Fulea, consilier personal al președintei CJ Sibiu, a primit sarcina exclusivă de a se ocupa de situația gestionării crizei refugiaților. ”Toate instituțiile din subordinea CJ sunt solidare cu colegii noștri de la graniță. Orice idee sau sprijin puteți acorda, vă rog să ne abordați”.

Iar de abordat acest subiect, l-a abordat imediat Dana Morăraș, consilier județean din Mediaș. ”Soțul meu este ucrainean, din zona Cernăuți. Avem cazați la Mediaș și în împrejurimi un număr foarte mare de refugiați, aproximativ 60. Le oferim de la mâncare și haine, până la produse de igienă și asistență medicală. Organizăm cursuri cu cadre din Ucraina. Până acum nu ne-a ajutat nicio instituție publică, decât persoane fizice”, a descris Morăraș.

Ea a arătat că tocmai caută soluții pentru a gestiona situația a două familii ucrainene aflate în zona graniței. ”Situația este foarte specială: dacă refugiații nu vorbesc direct cu o persoană care să le vorbească limba, refuză ajutorul. Cum să facem să putem veni în sprijin și să ni se pună la dispoziție ajutor? Soțul e sunat zi și noapte de conaționali și am vrea să știm exact ce se poate oferi”, a adăugat Dana Morăraș.

În replică, președinta CJ Sibiu a arătat că o va pune în legătură cu consilierul desemnat să se ocupe de această situație. ”Dacă nu ați solicitat, nu ați avut cum să primiți sprijin. O să dau numărul dumneavoastră de telefon colegei mele care se ocupă de acest lucru pentru a fi în contact direct. Există o anumită procedură prin care aceste spații se pun la dispoziție prin ISU, pentru a se face și decontările”, a arătat Cîmpean.

Societatea civilă

Președinta CJ Sibiu a mai arătat că prin punerea la dispoziția refugiaților a Sălii Transilvania nu va fi blocat și calendarul evenimentelor deja programate acolo. ”Sunt spații puse la dispoziția Comitetului pentru situații de urgență. În acest moment, Comitetul nu ne-a solicitat aceste spații. Nu le blocăm (spațiile – n.r.) și nu mai facem nimic, dacă nu ne sunt solicitate”.

Președinta CJ Sibiu a arătat că apreciază eforturile sibienilor în gestionarea acestei situații. ”Ca de obicei, societatea civilă din Sibiu s-a mobilizat exemplar și este alături de autorități în gestionarea acestei crize. Suntem norocoși”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus