Ministerul Culturii a publicat lista instituțiilor cultuturale pe care refugiații ucraineni care ajung în țara noastră le pot vizita gratuit. Printre ele se află și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
Acestuia i se alătură Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Ateneul Român și Complexul Muzeal Național Moldova din Iași. Astfel, toate persoanele care au fugit din calea războiului de pe teritoriul ucrainean pot trece pragul acestor instituții de cultură, fără a plăti bilet sau taxă de intrare, în baza unui act de identitate (carte de identitate, pașaport, carnet de student sau carnet de conducere). Pentru minori, recomandarea este să fie însoțiți de părinți sau de o rudă apropiată.
Dincolo de posibilitatea vizitării gratuite a ateneului, Filarmonica George Enescu oferă acces gratuit la concerte pentru refugiații din Ucraina, în limita locurilor disponibile.
Muzeul Național de Artă Contemporană al României și-a transformat cafeneaua în spațiu comunitar, unde cei afectați de războiul de pe teritoriul ucrainean primesc acces la internet, băuturi calde, gustări, totul fiind pus la dispoziție în mod gratuit. Vizitatorii sunt invitați să contribuie cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiți, ciocolată sau snack-uri.
„Muzeului Național de Istorie a României i-au trecut pragul, până astăzi, peste 90 de refugiați. Totodată, angajații MNIR au cumpărat produse pe care le-au donat centrului de ajutor din Calea Griviței 200. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziție un spațiu de colectare pentru donații pentru centrele de primire refugiați. Săptămâna aceasta au adus, la muzeu, vizitatori de la refugiul Corbeanca, iar pentru copiii acestora au organizat ateliere”, arată DATELE OFERITE DE ministerul Culturii.
Tot pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de război, numeroase instituții din subordinea Ministerului Culturii s-au implicat în acțiuni de întrajutorare. Astfel, Biblioteca Națională a României și Muzeul Ororilor Comunismului în România au organizat la sediul lor, începând din 10 martie, o campanie umanitară de strângere de donații.
Teatrul Național București, la inițiativa și cu susținerea financiară a Sindicatului instituției, a făcut deja două curse până la graniță pentru preluarea celor care fug din calea războiului. Opera Națională București s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiștilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean și nu mai puțin de opt balerini au început programul de studiu alături de balerinii și maeștrii de balet ai ONB
Mai mult, artiștilor refugiați li se asigură cazare și masă cu implicarea voluntarilor și a angajaților operei. Opera Națională Română Cluj-Napoca, printr-un parteneriat umanitar alături de Filarmonica de Stat Oradea și Asociația Napoca Felix din Cluj-Napoca, a organizat evenimentul THE ARMED MAN: MISĂ PENTRU PACE, în cadrul căruia foaierul Operei a fost special amenajat cu urne pentru donații. Cei care nu au reușit să ajungă la eveniment au posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi, până la data de 16 martie: RON RO71BTRLRONCRT0555258001 / EUR RO21BTRLEURCRT0555258001 / USD RO25BTRLUSDCRT0555258001.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 791
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Anwald
Acum 2 ore
Papa di Gio
Acum 2 ore
Papa di Gio
Acum 2 ore
Ogarul visiniu
Acum 2 ore
Vivi Dragan