Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
11°C

Două muzeografe din Sibiu au lansat un volum despre viața lui Samuel von Brukenthal

Două muzeografe din Sibiu au lansat un volum despre viața lui Samuel von Brukenthal

Muzeografele Raluca Maria Frîncu și Raluca Maria Teodorescu au lansat miercuri, 18 mai, volumul intitulat „Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie”. Lansarea și prezentarea volumului au avut loc la Muzeul Național Brukenthal de la ora 10.

Lucrarea celor două muzeografe din cadrul secției Muzeul de Istorie – Casa Altemberger surprinde aspecte inedite și valoroase din pasiunea de colecționar a fondatorului muzeului sibian: colecțiile Muzeului Național Brukenthal și documente de arhivă din cadrul Arhivelor Naționale Sibiu.

Anul trecut Sibiul și întreaga viață culturală românească l-au sărbătorit pe Samuel von Brukenthal la trei secole de la naștere. Muzeul Național Brukenthal a organizat un an aniversar intitulat Trei secole Brukenthal cu agendă diversificată de evenimente, iar pe lângă aceste evenimente, am avut și partea de cercetare și iată că două colege muzeografe au realizat o cercetare și ne prezintă acest catalog intitulat sugestiv  Brukenthal 300 un om, un muzeu, o istorie”, a spus Alexandru Chituță, purtătorul de cuvânt al Muzeului Național Brukenthal.

Personalitatea, pasiunile și moștenirea lui Samuel Brukenthal, surprinse într-un singur volum

Volumul cuprinde detalii despre personalitatea, pasiunile și moștenirea baronului Samuel von Brukenthal. În mod simbolic pentru aniversarea a 300 de ani de la nașterea sa, moment aniversat în anul 2021, au fost alese 300 de piese, obiecte și documente, care au aparținut Baronului sau care reflectă activitatea sa.

„S-au conturat două direcții când am început proiectul mare, una de cercetare și una de promovare. Am organizat în faza de promovare două expoziții, o expoziție online, permanentă, care este încă disponibilă pe site-ul Muzeul Național Brukenthal și o altă expoziție organizată în fața Muzeului, în paralel cu evenimentul de lansare a statuii baronului Samuel von Brukenthal. Ce am vrut să subliniem simbolic prin acest proiect este alăturarea a 300 de obiecte sau documente reprezentative pentru viața și activitatea lui Samuel von Brukenthal, câte un document pentru fiecare an, de la momentul nașterii acestuia, pentru a obține o imagine integratoare a pasiunilor sale, activității sale administrative și a importanței pentru dezvoltarea orașului Sibiu”, a spus Raluca Maria Teodorescu.

Cinci capitole de istorie și studiu

Cartea este structurată în cinci capitole care surprind detalii importante și interesante despre viața lui Samuel Brukenthal, dar și despre muzeul din Sibiu.

„Ca și structură cartea este împărțită în cinci capitole. Primul capitol prezintă personalitatea baronului cu o scurtă bibliografie, completată de obiecte care au aparținut baronului Samuel von Brukenthal. Al doilea capitol cuprinde pasiunile baronului: bibliofilia, artele plastice, antichitățile, mineralogia și agricultura. În cel de-al treilea capitol este analizată arhitectura celor trei reședințe ale baronului, în  capitolul patru este cuprins testamentul baronului. De asemenea, am considerat că acest proiect trebuie continuat cu prezentarea muzeului după anul 1817, momentul deschiderii lui pentru publicul larg și l-am împărțit în trei capitole care ne arată cele trei secole de funcționare a muzeului: sfârșitul secolului XIX, secolul XX si secolul XXI”, a spus Raluca Maria Frîncu.

Volumul este al editurii Muzeului Național Brukenthal și finanțat de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ion5

Acum 4 luni

Poate fi găsit volumul în vânzare oare și cu ce preț, dacă da?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus