Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Domeniul la care școlile sibiene sunt înaintea comunității: ”Iarna aceasta am avut facturi foarte apropiate de zero”

Domeniul la care școlile sibiene sunt înaintea comunității: ”Iarna aceasta am avut facturi foarte apropiate de zero”

Într-o perioadă în care majoritatea sibienilor au așteptat facturile la energie cu emoții, din cauza scumpirilor majore din ultimele luni, există clădiri în Sibiu care deservesc zilnic sute de oameni și pentru care s-au plătit sume foarte mici, apropiate de zero, la energia electrică.

Este vorba despre câteva școli din oraș care în ultimii ani au beneficiat din partea primăriei de proiecte de eficientizare energetică, prin care s-au montat inclusiv panouri solare pe acoperișuri. Rezultatele au depășit așteptările, mai ales prin prisma majorărilor recente de tarife.

”Iarna aceasta am avut facturi la curent foarte apropiate de zero. Aproape tot curentul pe care l-am consumat a provenit din panourile noastre solare. Din punct de vedere al rentabilității pot să vă spun că sunt foarte rentabile. Și mai este un aspect, curentul electric este foarte stabil, nu mai depindem de fluctuațiile apărute în sistem și nici nu avem probleme de rețea. Eu cred că absolut orice școală din Sibiu ar trebui și poate să aibă astfel de panouri. Cred că singurul impediment major ar fi orientarea către soare a clădirii, e important să bată soarele cât mai mult pe perioada întregii zile”, a explicat pentru Turnul Sfatului prof. Claudiu Canciu, directorul școlii nr. 1 din cartierul Ștrand.

Pe parcursul anului 2020 Școala nr. 1 a beneficiat de un proiect amplu de eficientizare energetică. Clădirea școlii și sala de sport au fost izolate termic, pereții exteriori fiind placați cu polistiren și vată minerală, ferestrele sălii de sport au fost înlocuite cu tâmplărie cu geam termoizolant, acoperișul școlii a fost complet înlocuit, iar podul a fost izolat cu vată minerală.

scoala 1 sibiu panouri solare

Școala 1 Sibiu și panourile solare montate pe acoperiș

”Au fost instalate 172 de panouri fotovoltaice pe acoperiș, acestea asigurând necesarul de energie electrică pentru iluminatul în întreaga clădire, iluminatul clădirii este acum asigurat prin 430 de corpuri de iluminat eco-eficiente, cu LED și au fost montate 114 ventiloconvectoare care înlocuiesc vechile calorifere și asigură încălzirea și răcirea spațiilor prin intermediul unor pompe aer-apă”, anunța primăria Sibiu, în urmă cu un an, la finalizarea proiectului.

În plus, a fost instalat un sistem smart de management și control al consumului utilităților din clădire, pentru eficiență și economie în consum. Pentru funcționarea acestui sistem s-au instalat în clădire: 75 de senzori de prezență, 38 de termostate pentru reglarea temperaturii, 6 tablouri electrice și instalații electrice noi și 6 acumulatori pentru stocarea energiei electrice produsă de panourile fotovoltaice. Investiția totală s-a ridicat la aproximativ 7 milioane de lei.

Rezultatul? În prezent aici învață 742 de elevi, care de luni până vineri merg zi de zi la școală, folosesc sălile de clasă, laboratoarele și sala de sport, iar la finalul lunii cheltuielile cu energia electrică sunt foarte mici.

”Încurajez pe toți colegii mei din învățământ să facă demersurile pentru a beneficia de un astfel de proiect. El a fost coordonat de primărie pentru că acolo există deja specialiștii formați care gestioneze proiecte atât de mari, pentru că sunt proiecte mari, trebuie să fim realiști. De asemenea, sunt necesare cunoștințe tehnice. Meritele școlii sunt că avem grijă de ele și le folosim”, mai spune prof. Claudiu Canciu.

Ideea este întărită și de prof. Mihai Ordean, directorul Liceului ”Constantin Noica”. Școala pe care o conduce a beneficiat de o investiție în valoare totală de peste 7,5 milioane lei, din care circa 6,4 milioane lei au fost alocați exclusiv din Fondul European de Dezvoltare Regională către Primăria Sibiu. Cu ce rezultate? La o școală cu aproximativ 1.100 de elevi, plus dascăli și personal auxiliar, au venit facturi de câteva sute de lei.

Liceul noica sibiu panouri solare

Liceul ”Constantin Noica” are 102 panouri solare pe acoperiș

”Nu prea pot să precizez exact valoarea facturilor că nu prea au venit recent și cele care au venit cu fost cu fluctuații. Dar cu siguranță pot să vă spun că se face o economie foarte mare. Eu aș prefera să facem astfel de comparații pe un an de zile, cred că așa ar fi mai realiste. Noi încă nu avem o estimare clară pe anul 2021, ca să putem compara. Ca să vă dau totuși un exemplu pot să vă spun că au fost luni în care facturile au fost de ordinul a câteva sute de lei, adică sume infime la nivelul unei școli”, a declarat prof. Mihai Ordean. Școala pe care o conduce are 102 panouri fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii, care asigură energie electrică pentru sistemul de iluminat și toata aparatura electrică folosită în școală.

Concluzia o spune tot directorul Liceului ”Constantin Noica”: ”Cu siguranță aș recomanda și altor colegi să fie atenți și să urmărească implementarea unor proiecte similare, clar este o economie importantă”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 2 ani

Pai deocamdată sunt mult pe minus, asta e clar... Au cheltuit 1.400.000€ și se lauda ca au facturi mici? Ar fi interesant de văzut când se amortizează investiția, asta dacă se v-a amortiza vreodată....
Raspunde

Logic

Acum 2 ani

Tocmai faptul ca au facturi mici reprezinta parte din amortizare. Tocmai asa se face calculul. Cat despre cati bani se scutesc de fapt, ma uit ca o scoala din Barlad a primit lunile trecute o factura de energie de 54.000 de euro, iar una din Slatina de vreo 45.000 de euro. Hai sa nu fie chiar atat, dar oricat ar fi, investitia merita in timp (chiar si daca nu s-ar amortiza total). Si numai faptul ca o scoala isi produce singura energia si ca nu mai ia din sistemul national, ne ajuta pe noi toti. Energia acum se produce destul de scump si poluant. In cazul panourilor solare vorbim de energie verde si de spatiu folosit cu folos.
Raspunde

@logic

Acum 2 ani

54000€? Aia înseamnă peste 300.000 kw/h....sigur nu-i o greșeală pe undeva... Cam atât vine o factura la o fabrica din zona industriala, care lucrează non-stop... La ce scoli sunt la noi, ma refer la vechimea instalației, nu duce rețeaua asa consum
Raspunde

Vasilikis

Acum 2 ani

Care este rolul și treaba directorilor în amenajarea școlilor?? Orice investiție este făcută de care primarie Directorul din Ștrand vorbea despre niște merite aiurea și cel de la Noica nu știa valoarea facturilor... Asta da management eficient, competent și competitiv. Mai lipsea din tot ghiveciul asta Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic, doua instituții complet inutile
Raspunde

@Vasilikis

Acum 2 ani

Rolul unui director este sa vegheze educatia, nu sa se laude cu economii la curent si gaz. Asta e munca de administrator! Directorii ar trebui sa se ocupe de carte, iar pt. alte lucruri sa exista administrator. Directorii au devenit un soi de administratori ai scolilor. Si ne mai miram ca toate merg prost!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

cum adică merg prost? ai niște argumente, sau poistezi la comandă?
Raspunde

Steluța solara

Acum 2 ani

Nu cred ca este cineva care sa-i oprească pe specialiștii din Primărie sa umple acoperișurile din oraș cu panouri solare dar probabil nu sunt dispuși sa plătească asa niște subvenții mari ,pe care ar fi greu de crezut ca le-ar putea plăti cetățenii
Raspunde

Nadia 1001

Acum 2 ani

Au pos panourile alea solare, dar n-au fost on stare sa astupe podul ala. Uitati-va si voi cum arata. Numa la tampiti mai vezi asa ceva.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

la care pod te referi, gospodino? la aerisire?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus