Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
14°C

Dan Barna explică unde se poate ajunge cu delictul de opinie politică: ”Acum e ca în Rusia, depinde de cine aplică legea”

Dan Barna explică unde se poate ajunge cu delictul de opinie politică: ”Acum e ca în Rusia, depinde de cine aplică legea”

Pornit de la fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, proiectul de lege care și-a propus să pună Codul Penal românesc în concordanță cu o directivă europeană privind discriminarea pe criterii etnice, rasiale, politice, de sex, etc, provoacă vii dispute în politica românească, uitând pentru câteva minutele crizele care ocupă agenda zilei.

Proiectul ajunge din nou pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, iar ideea că cei care etichetează mai mult sau mai puțin calomnios susținătorii unui partid politic sunt pasibili de amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani de închisoare a provocat vii reacții pe rețelele de socializare.

Conform proiectului, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsșste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, după cum se precizează în proiectul ajuns la Cotroceni. Pe scurt, dacă-i spui unui PSD-ist ”ciuma roșie” ți se poate face dosar penal.

Ping-pong legislativ

Contactat de Turnul Sfatului, deputatul USR Dan Barna admite că proiectul a fost inițiat de USR, însă pe parcursul legislativ și-au dat seama de eroare și au încercat oprirea lui. Pre târziu.

”Proiectul a venit pe vremea când era Stelian Ion la guvern. La Comisia juridică la Senat, un secretar de stat a făcut criteriile (n.r. de discriminare), dar le-a luat pe toate care erau în statele europene, inclusiv cel legat de apartenența politică și le-au votat toți, pentru că aveam majoritate. Și proiectul a ajuns la Camera Deputaților.

Acolo, Stelian Ion s-a prins că nu e OK și a semnalat, iar peneliștii au zis că sunt de acord, și au scos toate criteriile, iar proiectul s-a votat așa. A ajuns la Ioannis pentru promulgare, însă l-a trimis înapoi, zicând că nu sunt criterii, iar directiva europeană spune că trebuie să fie aceste lucruri explicite în lege, astfel că a revenit la Senat.
La Senat s-au băgat din nou toate criteriile, inclusiv cele referitoare la politică, dar pe urmă, la Camera Deputaților ne-am dat seama de criteriul politic, dar ceilalți nu au mai vrut să voteze, astfel că a trecut ca atare și suntem în acest moment”, a explicat Dan Barna.

”Acum depinde doar de discernământul polițistului, procurorului, judecătorului”

Dan Barna spune că din momentul promulgării și publicării în Monitorul Oficial legea poate produce efecte. Unele neplăcute pentru cei care vor avea de obiectat cu privire la afinitățile politice ale altora.

”E ca în Rusia acum, depinde de cine aplică legea. Au norme legale și dacă dai peste o coadă de topor, niște polițiști din ăștia care nu înțeleg foarte mult, îți poate face dosar penal. Bine, judecătorul, în apel, poate să spună că nu e chiar o faptă, dar te târârie puțin în instanță. Acum depinde doar de discernământul polițistului / procurorului / judecătorului cât de tare se poate întinde”, explică Barna.

Tot USR încearcă să o dreagă

Parlamentarii USR au anunțat că vor sesiza CCR pentru a bloca această lege, a declarat deputatul Mihai Badea, citat de G4Media.

”Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea.

Deputatul USR mai arată că ”în timp ce într-o țară vecină se luptă și se moare pentru libertate și democrație, coaliția PSD-PNL-UDMR adoptă o lege care ne apropie de Rusia, unde simpla referire la conflictul sângeros din Ucraina ca fiind un război în toată regula poate conduce la 15 ani de închisoare”.

După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Mihai Badea a mai avertizat că urmeaza încă un proiect similar saptamana viitoare: reincriminarea ofensei aduse statului si insemnelor nationale. ”Practic, o revenire la codul penal comunist din 1969. În loc sa ramana o contraventie pasibila de amenda, vor sa fie infractiune pasibila de inchisoare. Contrar evolutiei dreptului din tarile civilizate, care dau castig de cauza libertatii de exprimare. Iar de la asta pana la ofensa adusa conducatorilor iubiti nu mai ramane decat un pas”. (Foto: Pexels.com)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Danut

Acum 3 luni

Marxistii USR-isti normal ca s-au inspirat din codul penal bolsevic din 1923. Lupta domnului Barna si a USR-imii cu dusmanii de clasa este bine cunoscuta.
Raspunde

Stelian

Acum 3 luni

Si, uite-asa, inca un pas hotarat spre dictatura !...
Raspunde

Sa nu uitam Constitutia României, care e mai presus de orice lege aberanta:

Acum 3 luni

"ART. 30 Libertatea de exprimare (1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă."
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 3 luni

Citeam si eu presa, peste tot se vorbeste de prăbușirea grava si rapida a partidului pro rus Aur, se duce la vale ca rubla, ca salariu primit de trolii hauristi rusofili, ruble venite de la tovarășu sef si apoi platiti de ghitza cu simion la prostani, dar platiti in trecut, ca de vreo 2 sapt s-au blocat fondurile. Ma rog, poate sunt mincinoase stirile alea. Tot asa citeam ca rusia e terminata complet si ca s-ar rupe in bucati, mai repede decat cred unii.
Raspunde

Esti bolnav

Acum 3 luni

Nu creed. Dupa vaccin si razboi acum te pricepi la politica!???
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 luni

Elzorab, danut, noname, care ești? :)) Ca acum de cand cu haurul vostru implicat alaturi de rusia la denazificarea noastră, a tuturor, nici nu mai stie omu ce nick iti pui zilnic :)))Tu nu citești ce scriu? Am zis eu ca ma pricep la război sau politica? Am zis ca citesc ce scriu expertii in presa națională si internaționala, aia adevărații, nu comuniștii. Acum ca voi o cititi pe aia rusă, acolo nu ma bag, nu știu rusa. Da as paria ca rusii vor incepe sa invete engleza tot mai bine, engleza aia de peste Atlantic mai ales :)))
Raspunde

Globalism Scelerat

Acum 2 luni

Frate.... azi maine daca spui ceva impotriva globalistilor, progresistilor, lgbt-ului, blm-ului si a altor grupari radicale neoliberale, vei fi arestat sau dat afara de la job si infierat public..... hai sa reinstauram cusca infamiei, aia din piata mare. Sa bagam acolo pe oricine spune ceva adevarat dar neplacut, despre orice inseamna globalismul de tip stangist.... ce spuneti ?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus