Luni,
15.08.2022
Cer Senin
Acum
22°C

Războiul din Ucraina: Transgaz renunță la un proiect de 150 de milioane de euro

Războiul din Ucraina: Transgaz renunță la un proiect de 150 de milioane de euro

Compania Transgaz renunță la proiectul celei de-a doua conexiuni gaziere cu Ucraina, în valoare de 150 milioane de euro, în urma conflictului din Ucraina, anunță Economedia.

Gazoductul Gherăești – Siret, care urma să fie cea de-a doua legătură între sistemele gaziere ale României și Ucrainei, dispare din noul plan Transgaz 2022 – 2030 de dezvoltare a Sistemului Național de Transport.

Compania a afișat documentul strategic pe site-ul propriu, conexiunea Gherăești – Siret fiind la capitolul 7.9. Mențiunea este sumară: „Eliminat”, fără explicații suplimentare: „7.9 Interconectarea Sistemului Național de Transport gaze naturale cu sistemul de transport gaze naturale din Ucraina, pe direcția Gherăești–Siret – se elimină”

Proiectul exista în planul de dezvoltare al SNT 2021 – 2029, publicat anul trecut, precum și în cel 2020 – 2028, de acum doi ani. De atunci, însă, situația din Ucraina s-a schimbat radical, țara vecină fiind invadată de Rusia.

Interconectarea cu Ucraina, pe direcţia Gherăeşti – Siret, era un proiect cu un cost estimat la 125 milioane de euro, care era prevăzut a fi dat în folosinţă în 2026.

Dezvoltarea consta în construirea unei conducte de 146 kilometri pentru transportul de gaze naturale şi a instalaţiilor aferente, pe direcţia Gherăeşti – Siret, construirea unei staţii de măsurare gaze transfrontalieră și amplificarea staţiilor de comprimare Oneşti şi Gherăeşti, după caz.

Costurile erau prevăzute la 150 milioane de euro, studiul de fezabilitate fiind deja gata. Studiul de fezabilitate ar fi trebuit să fie gata în acest an, proeiectarea și achiziția materialelor, în 2023, iar realizarea efectivă a proiectului, până în 2026.

România are acum cu Ucraina doar o interconexiune, Isaccea – Negru Vodă 1, care funcționează în flux bidirectional, adică poate aduce gaze către România , dar le poate „împinge” și în sens invers.

Până acum însă, fluxul România – Ucraina, deși operațional, nu a fost folosit pentru export către vecini.

Țara noastră mai are conexiuni pe gaze cu Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina. În proiect, este și conexiunea cu ultimul dintre vecini, Serbia, stadiul acestuia fiind la momentul Studiului de Fezabilitate finalizat. Punerea lui în funcțiune este prevăzută pentru 2024.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus