Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Sibienii nu mai stau în carantină dacă au intrat în contact cu un bolnav Covid, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. Izolare pentru cei confirmați, în limita bunului simț

Sibienii nu mai stau în carantină dacă au intrat în contact cu un bolnav Covid, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. Izolare pentru cei confirmați, în limita bunului simț

Contacții direcți ai unei persoane confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai trebuie să stea în carantină, informează Direcția de Sănătate Sibiu (DSP), în urma unei solicitări transmise de Turnul Sfatului.

Această situație era incertă după ce ministrul Alexandru Rafila a afirmat, după ieșirea din starea de alertă, că DSP nu va mai face controale pentru a se asigura că persoanele carantinate respectă cerințele legale, în ciuda faptului că ordonanța care impune asta este în continuare în vigoare.

”Ca urmare a Hot. CNSU nr. 16/08.03.2022 care abrogă Hot. 6/31.01.2022, nu se mai instituie măsura carantinei pentru:

Contacții direcți ai unei personae confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV2

Persoanele care sosesc în România

Conform Ord. MS nr. 213/01.02.2022 persoanele asimptomatice și/sau cu manifestări clinice ușoare sau medii, confirmate prin testare cu infecție SARS-CoV2, vor fi izolate la domiciliu pentru o perioadă de:

7 zile (pentru persoanele nevaccinate și cele trecute prin boală de mai mult de 90 de

zile)

5 zile (pentru pesoanele, vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile).

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fișelor de izolare care de generează automat din aplicația Corona Forms”, se arată în răspunsul primit de la DSP Sibiu.

Cu toate acestea ordinul 1309/2020 privind carantinarea rămâne încă în vigoare, diferența este că nu mai este respectat.

”Ordinul rămâne în vigoare pentru că are legătură cu gestionarea pandemiei și este realizat în baza Legii 136/2020 care nu are legătură cu starea de alertă”, a transmis pentru Turnul Sfatului purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății

Nici izolarea nu mai e obligatorie, spune ministrul

În ciuda faptului că DSP vorbește despre izolarea persoanelor testate pozitiv Covid, ministrul Alexandru Rafila a declarat că aceștia nu vor mai fi verificați, totul rămânând la discreția bunului simț.

„Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de afecțiuni, dacă ai gripă trebuie să te izolezi. Izolarea nu este dublată de control, pentru că acest control al izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul, trebuie să împrăștiem infecția. Este o conduită pe care nu avem cum să o încurajăm, dimpotrivă.

Izolarea este esențială și pentru o vindecare mai rapidă. Chiar dacă primești tratament ambulatoriu este bine să fii izolat, inclusiv de membrii familiei, astfel încât să nu transmiți infecția”, a declarat Alexandru Rafila, săptămâna trecută, conform Digi24.

Acesta susține că în momentul în care o persoană este diagnosticată cu COVID se izolează și primește automat concediu medical.

„În ceea ce privește carantina, acolo procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a CNSU, și așteptăm să găsim o soluție legată de carantină, să vedem dacă ea va continua sau nu și în ce condiții”, a precizat ministrul Sănătății.

Sursa foto: Pixabay

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2476

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Kukuruku

Acum 6 luni

Asta e , oricum politia nu putea sa stea cu ochii constant pe toti izolatii, ce sa mai zic de contacte. Si eu am fost (neoficial, pt ca nici nu ma incadram la regulile de contact) si m-am ferit de socializare, am fost mai strict decat mi se cerea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus