Joi,
18.08.2022
Ceata
Acum
17°C

Nicu Ștefănuță: actualul buget al UE nu are rezerve suficiente pentru a face față crizei războiului din Ucraina

Nicu Ștefănuță: actualul buget al UE nu are rezerve suficiente pentru a face față crizei războiului din Ucraina

Este nevoie de o creștere de cel puțin 20% a bugetului Uniunii Europene, apreciază europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță. El ocupă și poziția de raportor general al Parlamentului european pentru bugetul Uniunii.

Aproximativ 17 miliarde de euro este suma pe care, până acum, Uniunea Europeană a alocat-o pentru ajutorarea Ucrainei, invadată de către Rusia. ”În acești bani sunt incluși și fondurile pentru consolidarea statului, pentru cheltuielile curente, dar și acel «faimos» pachet de 500 de milioane de euro pentru achiziția de arme letale, pentru Ucraina. Alocarea de fonduri pentru achiziția de armament pentru a fi trimis într-un război o premieră în istoria Uniunii Europene”, spune Nicu Ștefănuță.

Faptul că efectele războiului sunt pe termen lung, iar criza refugiaților este în creștere va duce la creșterea sumelor pe care UE trebuie să le realoce. Iar actualul buget comunitar pe termen lung (2021 – 2027, estimat la peste 2.000 de miliarde) nu are cum să facă față războiului, în contextul restanțelor din pandemie și a inflației în creștere, apreciază Ștefănuță. ”Criza se va prelungi, iar actualele rezerve nu vor face față. Cred că este nevoie de lărgirea cadrului bugetar. Aș zice cu cel puțin 20%”, apreciază Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul sibian anticipează dificultăți și fie pornind numai de la sumele alocate pentru mobilitatea militară. Capitol la care, la negocierea actualului buget, sumele au fost reduse de la 13 la șapte miliarde de euro. 

Fiecare stat să participe cu mai mulți bani

O rectificarea a bugetului UE era programată la mijlocul exercițiului financiar, în 2023. Însă izbucnirea războiului impune o rectificare în cursul acestui an. ”De la pandemie, inflație și război avem o serie de crize concurente și toate trebuie rezolvate. Bugetul UE este constituit din 1% din PIB-urile statelor membre. Cred că este necesară o redefinire a acestui buget”, spune Nicu Ștefănuță, referindu-se la faptul că statele vor trebui să contribuie cu sume mai mari la bugetul Uniunii.

El consideră că sumele alocate Planului Național de Redresare și Reziliență al României nu vor fi afectate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus