Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Sibienii trăiesc în condiții mizere în Germania, într-o plantație de sparanghel. Fermierul: „Crezi că au o problemă cu asta? Acasă au drumuri neasfaltate și case dărăpănate, fără canalizare”

Sibienii trăiesc în condiții mizere în Germania, într-o plantație de sparanghel. Fermierul: „Crezi că au o problemă cu asta? Acasă au drumuri neasfaltate și case dărăpănate, fără canalizare”

Un ziar german din Baden-Wurttenberg sesizează într-un articol apărut la începutul lunii martie condițiile în care trăiesc românii angajați la o plantație de sparanghel și căpșuni, după ce un cetățean a reclamat condițiile în care aceștia trebuie să doarmă.

Contactat de ziarul Badische Neueste Nachrichten, fermierul spune că a încercat să construiască o clădire pentru a-i adăposti pe muncitori, însă nu a mai realizat-o din cauza prețurilor mari și a crizei economice provocate de Covid.

În plus, chiar și pentru aceste condiții, el recunoaște că le cere bani pentru cazare: 2,50 euro, în situația în care primesc pentru munca lor 9,82 de euro pe oră.

Turnul Sfatului a sesizat Ambasada României la Berlin, iar autoritățile de aici au reclamat cazul mai departe la oficialii germani.

„Cum se poate ca oamenii din țara noastră bogată să trăiască așa?”

Un rezident din Eggenstein-Leopoldshafen s-a declarat îngrozit de cazarea pentru lucrătorii sezonieri locali, astfel că s-a adresat ziarului local.

Persoana era șocată de ce a văzut acolo. „Suntem în Germania sau Bangladesh?” Iar reporterii ajunși la fața locului i-au dat dreptate.

”De fapt, cazarea din Eggensteiner Tiefgestade nu pare foarte primitoare. Rulote vechi, cocioabe din tablă ondulată și containere sunt aliniate într-un spațiu foarte mic, cu canapele uzate și biciclete șubrede între ele. Apa se adună în bălți”, este descrierea jurnaliștilor.

”Nu este fezabil din punct de vedere financiar”

Contactat de ziar, fermierul Markus Leicht se declară ofensat. „Mă enervează că oamenii se plâng fără să cunoască fondul problemei”, spune el.

Fermierul s-a apărat de critici și spune că a intenționat să construiască o nouă clădire pentru muncitori.

Potrivit lui, de zece ani încearcă să facă construcția. „Procesul de aprobare este complex”, spune el. „Au fost mereu noi cerințe”.

Clădirile noi să respecte anumite standarde în ceea ce privește izolația termică, iar după ce în sfârșit a primit autorizație a venit Covidul. „Piața s-a golit brusc”, spune Leicht.

Apoi, calculele i-au arătat că investiția l-ar costa 850 de mii de euro pentru montarea a 60 de containere și ar putea trece de un milion de euro cu restul utilităților. „Nu mai era fezabil din punct de vedere financiar pentru mine”, spune Leicht.

A găsit apoi o altă soluție, locuințe de lemn. Fermierul a cumpărat o clădire ce poate fi montată și ar trebui să fie în funcțiune până la sfârșitul anului.

Cu racordurile pentru electricitate, apă, canalizare și încălzire, Leicht calculează costuri totale de aproximativ 750.000 de euro. Asta, pentru 50 de camere desfășurate pe 1.120 de metri pătrați, ce ar putea adăposti 150 de muncitori sezonieri.

Potrivit lui Leicht, lucrările de construcție urmează să înceapă în următoarele săptămâni, însă la Eggenstein-Leopoldshafen au ajuns deja primii muncitori de recoltare, majoritatea din România. Până în iunie vor fi în jur de 250 de lucrători. Iar până la terminarea construcției vor dormi în continuare în rulote și containere improvizate.

Lucrătorii sezonieri români trebuie să plătească pentru cazare

Potrivit propriilor sale informații, Markus Leicht are în jur de 300 de hectare de teren agricol. Fermierul are doar câțiva muncitori permanenți, acesta fiind motivul pentru care este dependent de muncitorii din Europa de Est.

Salariul lor minim este de 9,82 euro pe oră. Conform propriilor informații, Leicht le percepe din acești bani 2,50 euro pentru cazare. „Nu vor să plătească mai mult”, spune el. „Vin aici pentru a duce acasă cât mai mulți bani posibil”.

”Oamenii trăiesc la ei acasă în cele mai simple condiții”

Majoritatea lucrătorilor sunt sosiți din jurul Sibiului, susține el. „Oamenii trăiesc la ei acasă în cele mai simple condiții”, spune Leicht, care a fost acolo de mai multe ori pentru a recruta muncitori.

Fermierul spune că a văzut drumuri neasfaltate, case dărăpănate, fără sistem de canalizare și conducte supraterane de gaz. Mulți copii nici nu merg la școală, susține el.

„Serios crezi că au o problemă cu cazarea lor aici? Este absurd!”, s-a enervat Leicht în fața reporterilor germani.

Când a preluat afacerea, în urmă cu mai bine de 20 de ani, muncitorii sezonieri „dormeau în corturi pe pământ”.

”Oamenii se plâng de noi, fermierii, dar trebuie să ne luptăm cu prețurile”

Comportamentul celui care l-a reclamat la ziar îl frustrează pe fermierul din Eggenstein-Leopoldshafen. „Aceiași oameni care critică cazarea noastră vor să cumpere fructe și legume ieftine de la supermarket”, spune el.

De fapt, alimentele din Germania sunt uneori semnificativ mai ieftine decât în ​​majoritatea țărilor vecine, subliniază ziarul german.

Potrivit Eurostat, indicele prețurilor din Germania este 103, în timp ce media europeană este de 100.

În comparație, în Elveția (172), Luxemburg (125), Danemarca (120) și Franța (110), cumpărătorii trebuie să scotocească adânc în buzunare. În spatele Germaniei în clasament se află aproape exclusiv țările mai slabe din punct de vedere economic din Europa de Est și de Sud.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru îngrășămintele cu azot, care necesită gaz natural pentru a fi produse, sunt în creștere.

Potrivit lui Leicht, în urmă cu doar un an un kilogram costa 75 de cenți, iar astăzi ajunge până la 2,50 euro. „Oamenii se plâng de noi, fermierii, dar trebuie să ne luptăm cu prețurile”, spune el. „Nu poate continua așa”.

Ambasada României în Germania: S-a cerut punct de vedere Ministerului Federal al Muncii

Turnul Sfatului a contactat Ambasada României în Germania, pentru a vedea cum pot fi ajutați muncitorii sibieni din această fermă.

Mihaela Mădălina Tuleu, atașat pe probleme de muncă și sociale pentru RF Germania și Austria, susține că a alertat Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale, dar și centrele de consiliere pentru muncitorii sezonieri.

”Atașatul pe probleme de muncă și sociale a solicitat un punct de vedere Ministerului Federal al Muncii și Afacerilor Sociale, precum și centrelor de consiliere Faire Moblitat și Arbeit und Leben, care se implică în informarea lucrătorilor, cu rugămintea de a comunica misiunii diplomatice de la Berlin dacă au informații suplimentare despre acest caz, dacă au efectuat o campanie de informare în zona respectivă, implicit la ferma de căpșuni și sparanghel Leicht din Aggenstein- Leopoldhafen, landul Baden-Wurttenberg.

De asemenea, autoritățile române de resort au folosit toate mijloacele de comunicare privind informarea prealabilă a lucrătorilor sezonieri asupra drepturilor și obligațiilor lor, precum și recomandarea ca aceștia să se adreseze instituțiilor abilitate din R.F. Germania și/sau România, în cazul în care drepturile nu le sunt respectate”, anunță Mihaela Mădălina Tuleu, atașat pe probleme de muncă și sociale pentru RF Germania și Austria.

Ambasada susține că a făcut constant acțiuni de conștientizare și consiliere pentru muncitorii sezonieri pentru a-i lămuri de ce drepturi beneficiază.

”În conformitate cu legislația germană, obligația de verificare a condițiilor de cazare, a respectării legislației în domeniul sănătății și securității în muncă revine inspectoratelor de muncă locale care pot sesiza din oficiu sau la sesizarea persoanelor în cauză (lucrătorii mobili), la rândul lor aceștia putând apela linia telefonică de urgență pentru asistență, inclusiv la structuri specializate, precum centrele de consiliere Faire Mobilitat (08000005602) care are sedii în 12 locații și care asistă și în limba română, sau sindicatele germane pentru a-i sprijini în cazul în care le sunt încălcate drepturile”, se arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului.

Informare MAE: Salariul minim e de 9,35 euro brut pe oră

Salariul minim pe care angajatorul este obligat să îl plătească angajaților agricoli  sezonieri este de 9,35 euro brut pe oră. Este important ca în momentul plății salariului - angajatul să primească și un document care este asemănător “fluturașului de salariu” din România, se arată într-o infirmare pe site-ul Ambasadei Române în Republica Federală Germania.

Programul normal de lucru pentru 6 zile lucrate pe săptămână este de 48 ore. Lucrătorii au dreptul de a fi plătiți pentru toate orele de muncă efectuate inclusiv cele suplimentare. Fiecare oră de muncă suplimentară trebuie plătită cel puțin cu salariul minim (9,35 euro brut).

”Este foarte important ca fiecare lucrător să își țină o evidență a orelor lucrate în fiecare zi a săptămânii. Astfel, lucrătorul va avea o evidență proprie care poate fi folosită la nevoie. Această evidență poate fi folosită și în momentul în care angajatorul înmânează fluturașul de plată în care sunt trecute orele lucrate în luna respectivă de angajat, conform evidenței ținute de angajator”, se arată în document.

Echipamentele și uneltele de lucru trebuie puse la dispoziția angajaților de către angajatori. Legea nu permite scăderea contravalorii acestora din salariul angajaților.

”Este important ca angajatul să solicite de la început informații detaliate despre spațiile de cazare și despre mesele zilnice. Trebuie să se stabilească dacă angajatul va locui în cadrul spațiilor puse la dispoziție de angajator și dacă va beneficia de mesele puse la dispoziție de către acesta (Atenție! dacă aceste servicii sunt oferite de angajator și plătite de angajat - sumele trebuie să fie evidențiate în fluturașul de salariu)”, se mai precizează pe site.

Sursa foto:

Foto 1 Dominic Korner/ bnn.de

Foto 2 arhivă Alexander Werner/ bnn.de

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Claus

Acum 2 ani

Aha 9,35 euro pe zi...din care platesc si "luxul" in care stau...in Romania azi o zi de lucru este in jur de 150 lei,vara gasesti si cu 200 lei si poti dormi in patul tau,eu am platit 150lei/zi o masa la 12 si transport in zona Carta Scoreiu,si chiar si asa lumea a zis ca e putin pt un program 8-5 cu o ora pauza la pranz.
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

E pe ora patroane! Si bine fac ca pleaca sa vada cum se munceste in vest. Si mai bine daca ar ramane dar nu i dupa ei
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

9.35 euro brut pe ora , nu pe zi .
Raspunde

Alt sibian

Acum 2 ani

Este tariful pe oră, nu pe zi. O mică mare diferență...
Raspunde

Ispirescu

Acum 2 ani

Aha- 9.32 euro pe ora.Vreo 1800 euro pe luna.
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

acela e tariful orar , atentie
Raspunde

Papuc

Acum 2 ani

"Aha 9,35 euro pe zi....." Pe ora mincinosule
Raspunde

Hermannstädter

Acum 2 ani

9,35 € pe ora, nu pe zi !!! Pe zi ar fi aproximativ 75€ (370 lei).
Raspunde

Tom

Acum 2 ani

in Germania cand se vorbeste de salariu se refera tot timpul la salariul orar brut adica este adougat impozitul daca se scade imnpozitul ramai cu vreo 5 euro curat in mana, lucrezi 10 ore(te obliga ei cummva) si primesti cam 50 euro pe zi pentru o munca de sclav de cel mai jos grad. o astfel de slujba nu e acceptata nici de un roman cu un pic de scoala. din pacate inca sunt romani care cred ca le-a pus Dumnezeu mana in cap ca au un loc de munca in Germania. si mai este un lucru de notat , in Germania nu se lu creaza mai mult de 48 de ore pe saptamana decat cu acordul muncitorului si nu poate fi fortat sa faca acest servici fara plata aferenta. pentru depasirea orelor lucrate la sfarsit de saptamana se adauga procente de 50%-75%. eu le doresc mult succes acestor amarati care totusi accepta asa slujbe mizere si sper ca mai tarziu sa nu dea banii pentru spitale
Raspunde

GO

Acum 2 ani

Nene TOM, nu mai dramatiza cu 5 euro net din 9.35 brut. Sa clarificam un pic problema pusa de anumiti indivizi care au fostat vrute si nevrute. Salariu net nu poate sa fie mai mic de 8+ euro ora, ceea ce inseamna 40+ lei ora de munca X 8 ore 300+ lei pe zi. Acest salariu se acorda celor necalificati. Un minim 320 lei pe zi la un program de 8 ore inseamna 6720 lei minim pe luna. Daca domnul Claus plateste cu 150 lei pe zi asta inseamna mai putin 30 euro net 8 ore de munca. Problema consta in faptul ca fiecare dintre noi vrem sa avem profir cat mai mult. Indiferent de statutul individului. Firmele vor daca se poate sa nu plateasca salarii mari, taxe, sa foloseasca materiale de proasta calitate, echipamente de protectia muncii nici nu se mai pune problema, munca cat se poate de multa, iar oamenii cauta un loc de munca bine platit conditii de munca la nivel European, respect. De aceea suntem in Uniunea Europeana. Romanii trebuie sa deschida lacatul mintii, Romanii trebuie sa constientizeze ce inseamna Uniunea Europeana, ce drepturi au. Romanii sunt prea incuiati la minte pentru a se putea integra in Uniunea Europeana cu toate ca Romania face parte din Uniunea Europeana, Romanii nu cunosc ce inseamna Uniunea Europeana cat si NATO. Respectul de sine, valorile individului, ceea ce reprezinta fiinta umana Romanii au pierdut aceste valori de aceea sunt foarte multi angajatori care profita de pe urma acestor indivizii care si au pierdut cele mentionate mai sus. Pe scut si pe intelesul tuturor: patronii vor cati mai multi bani fie prin a oferii salarii cat mai mici, prin a amana sau chiar neplata taxelor, a nu oferi echipamente de protectie anagajatilor, munca de sclav pana la epuizare. Oamenii cauta un loc de munca unde nivelul European este implementat. Ce sa faca un tanar de 25 de ani cu un salariu de 2500 lei pe luna? Cand Romania bate recordul la preturi? Nici macar painea cea de toate zilele nu poate sa si o asigure, se mai pune problema pentru intemeierea unei familii? Domnule PATRON CLAUS: DUMNEATA AI PUTEA SA TRAIESTI CU 2500 LEI PE LUNA?
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Pentru statele din vestul UE, țările din estul Europei, mai ales Romania, sunt o sursă de forță de muncă și de materie primă ieftină, precum și o piață de desfacere pentru produsele lor cu valoare adăugată mare. Valorile și principiile clamate de UE, printre care se numără și solidaritatea între statele membre, nu se regăsesc în realitate în viața socială și economică
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Noi de ce nu ne ajutam pe noi insine si trambitam mereu sa-i ajutam pe altii?!
Raspunde

Cm

Acum 2 ani

In articol scrie despre 9,82 Euro pe ora, nu pe zi. In 10 ore pe zi produc 100 Euro. Un muncitor necalificat nu castiga atat in Romania. Munca este sezoniera, deci oamenii fac un efort temporar si se intorc acasa cu niste bani pe care nu i-ar face aici. Daca raman acolo fara sa-i oblige nimeni asta e, nu trebuie judecati. Ca fermierul este lipsit de bun simt este altceva.
Raspunde

Omul lup pentru om

Acum 2 ani

Cred ca nu stii ca înseamna munca câmpului,si sa mai stai si aplecat 10 ore.Fa asta macar 2 zile si apoi mai vorbim.Nimeni nu poate munci în câmp 10 ore, sa dea si randament (banuiesc ca e un nr de ladite pe ora) timp de cateva luni fara a-si distruge spatele.Bunii nostri aveau munca câmpului în sânge, noi suntem varza.
Raspunde

Claud

Acum 2 ani

Salariul e pe oră, Claus. nu înțelegi ce citești.
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 2 ani

" Românii plecati peste hotare pentru o viatā mai bunā" Asa se spune, nu ? Are neamtu' dreptate, vite, asta sunt românii plecati dincolo, asa sunt tratati, asa se simt, asa se comportā ! Vor euro? Āsta e pretul !!!!!! Din 1000 de români plecati, 1 lucreazā in IT , 1 are un jobulet decent, 998 sunt āstia ! Asta e diaspora !!!!!!!! Dacā nu publicati comentariul, sunteti ipocriti si falsi nationalisti
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Ba Claus....9,35 pe ora.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus