Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

213 miliarde de dolari. Banii rușilor în conturi secrete din băncile elveţiene

213 miliarde de dolari. Banii rușilor în conturi secrete din băncile elveţiene

Băncile elveţiene au în conturile lor active ruseşti în valoare de până la 213 de miliarde de dolari, a estimat joi Asociaţia bancherilor elveţieni, în contextul în care sancţiunile internaţionale impuse Rusiei au oferit o rară ocazie pentru o privire în interiorul seifurilor elveţiene, transmite Agerpres, care preia Reuters.

Asociaţia bancherilor elveţieni (SBA) estimează că băncile din ţara cantoanelor deţin între 150 şi 200 de miliarde de franci (213 miliarde de dolari) din banii clienţilor ruşi în conturi offshore.

Suma arată că afacerile pe care le au ruşii bogaţi cu băncile din Elveţia, cel mai mare centru mondial pentru avuţie offshore, sunt mult mai mari decât expunerea contabilă pe care unele firme financiare elveţiene au început să o detalieze.

Dezvăluirile făcute de SBA sunt o raritate în Elveţia, ţară care de mai multe ori în trecut a refuzat solicitări de dezvăluiri de informaţii, şi vine după ce Uniunea Europeană a decis să sancţioneze banii ruseşti după invadarea Ucrainei.

Există o dezbatere publică în creştere cu privire la rolul Elveţiei în această afacere, astfel că Mattea Meyer, co-preşedintele partidului social democrat a cerut autorităţilor elveţiene să restricţioneze orice fonduri care aparţin ruşilor cu legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin şi guvernul său. "O parte din aceşti bani aparţin oligarhilor loiali Kremlinului. Banii şi activităţile lor ajută la finanţarea războiului", a spus Mattea Meyer, adăugând că Elveţia "trebuie să facă tot ce este posibil pentru a închide robinetul cu bani".

Estimările avansate de SBA depăşesc cu mult primele indicii cu privire la expunerea de credit pe Rusia şi arată magnitudinea sarcinii de a impune sancţiuni, de exemplu de îngheţare a banilor.

În pofida sumei impresionante la care se ridică fondurile ruseşti, SBA a subliniat că asta este doar o mică parte din activele totale deţinute în Elveţia, care de mai multe generaţii este considerată de bogaţii lumii drept un loc sigur pentru banii lor.

"Activele deţinute de clienţi ruşi au o pondere de o singură cifră în totalul activelor transfrontaliere depozitate la băncile elveţiene", a precizat SBA, referindu-se la banii păstraţi pentru clienţii care au domiciliul peste hotare.

Pe măsură ce guvernele occidentale au introdus o listă din ce în ce mai mare de sancţiuni, ca răspuns la invadarea Ucrainei, băncile văd cum afacerile lor cu clienţii ruşi sunt analizate cu mult mai mult atenţie decât împrumuturile pe care le-au acordat sau afacerile pe care le-au făcut la subsidiarele lor ruseşti şi care ar putea să le provoace pierderi în bilanţurile contabile.

Analiştii susţin că expunerea directă a băncilor elveţiene pe clienţii ruşi pare gestionabilă, având în vedere informaţiile date publicităţii.

De exemplu, primele două mari bănci elveţiene au anunţat că au o expunere limitată pe Rusia, liderul UBS dezvăluind că are o expunere directă de 634 milioane de dolari iar numărul doi Credit Suisse are o expunere de 848 milioane de franci. Comparativ, directorul general de la Credit Suisse, Thomas Gottstein a spus joi că aproximativ 4% din activele totale pe care Credit Suisse le gestionează în numele clienţilor săi bogaţi aparţin unor ruşi, echivalentul unor sume de zeci de miliarde de dolari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 738

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus