Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
15°C

1,46 milioane de euro: încep negocierile cu Forumul Democrat al Germanilor pentru cumpărarea Casei Hermes din Piața Mică

1,46 milioane de euro: încep negocierile cu Forumul Democrat al Germanilor pentru cumpărarea Casei Hermes din Piața Mică

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, va conduce comisia de negociere pentru cumpărarea unei clădiri care aparține Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu. Casa Hermes a fost evaluată la 1,46 de milioane de euro.

Este vorba de clădirea cu subsol, parter, etaj și mansardă situată în Piața Mică a Sibiului, la numărul 11. Ridicată în 1867, clădirea este monument istoric și are o suprafață desfășurată de 1.922 de mp.

Casa Hermes este numele acestui imobil pe care proprietarii – Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu – au decis să îl vândă în toamna anului trecut. Cum clădirea este folosită, în prezent, de către muzeele ”Franz Binder”, ”Emil Sigerus” și direcția Astra Film din cadrul Muzeului Astra, reprezentanții acestuia din urmă au solicitat ”exercitarea dreptului de preempțiune de către județul Sibiu”, după cum se arată într-un proiect de hotărâre pregătit pentru ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Județean.

”Muzeu Astra susține necesitatea și oportunitatea achiziției acestui imobil care să fie destinat desfășurării activităților specifice, având potențial pentru a deveni un centru cultural de excelență cu scop polivalent - ASTRA Film Cinema Hub – care să întregească împreună cu proiectele destinate Casei Artelor și imobilelor de pe str. Bastionului, oferta culturală destinată turiștilor Sibiului și comunității locale”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.

În urma unui raport de evaluare întocmit în primăvara anului trecut, imobilul din Piața Mică are un preț estimat la 1,46 de milioane de euro. Prețul final va fi stabilit, însă, în urma unor negocieri purtate de o comisii pentru a cărei conducere este propusă Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează Muzeul Astra. Ceilalți doi membri propuși sunt Ștefan Opriș, directorul executiv al CJ Sibiu, și Anca Banciu, șefa Serviciului Juridic și Contencios Administrativ din cadrul CJ Sibiu.

”Să rămână muzeu”

Președintele organizației FDG Sibiu, dr. Zeno Karl Pinter, arăta în toamna anului trecut că vânzarea clădirii a fost aprobată în Adunarea generală ca urmare a interesului manifestat de reprezentanții muzeului.

”E mai mult decât a obține o sumă de bani, ne interesează ca această clădire să fie folosită în continuare pentru scopuri culturale. Muzeul ASTRA ne-a garantat că putem pune inclusiv clauze în contractul de vânzare ca acolo să fie folosită clădirea ca muzeu sau să aibă activități culturale, pentru că și studioul Astra Film funcționează acolo. Probabil că am fi putut obține un preț mai mare, să se facă acolo cine știe ce hotel sau cazinou, dar nu este interesul nostru. Noi vrem să păstrăm o imagine în oraș”, spunea președintele FDG Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

”Proiectul «ASTRA Film Cinema Hub» își propune amenajarea unui centru cinematografic Astra Film, care este o necesitate stringentă pentru comunitate și care se va concentra pe noi modalități de regândire a experienței cinematografice și pe crearea de noi spații culturale inovatoare. Proiectul va impulsiona dezvoltarea locală prin crearea unui centru pentru cetățeni interesați de consumul de bunuri și servicii culturale și de industriile creative, va îmbunătăți colaborarea transfrontalieră între operatorii de cinema, și cu organizațiile culturale, va oferi conținut creativ de calitate și divers, precum și activități educațional”, raport de specialitate elaborat de CJ Sibiu

Consultă aici Raportul de evaluare al Casei Hermes

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2110

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Un sibian

Acum 3 luni

la cate spagi au luat din banii primariei si cate MEGA avantaje au avut ar putea s-o doneze orasului! sau pot s-o cumpere cei de la ElectroCon si la randul lor s-o doneze primariei!!! prietenii stiu de ce!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 luni

tu să comentezi despre clădirile ridicate de neamu tău
Raspunde

Meri acasa

Acum 3 luni

“Neamul tau” a ridicat cladirile pe pamantul altui neam Nu meriti mai multe explicatii , ca-i post
Raspunde

Gorun

Acum 3 luni

@Aci Duțu: Tu ce neam ești? După comentariile postate până acum, mulți și-au dat seama cam ce fel de neam ești.
Raspunde

@Gorun

Acum 3 luni

Aci Dutu? E neam prost!
Raspunde

Gun

Acum 3 luni

Sașii au obținut o hârtie de proprietate de la statul român. Acum vând hârtia pe 1,5 milioane euro tot statului român. Dacă revendicau Transilvania trebuia retrocedata după 800 de ani de asuprire (minus ultima sută) săsească. Românii naivi cred ca sașii le sunt prieteni. Trăiască Iohannis protectorul!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 3 luni

Iarăși stați cu mâna întinsă ? Atâta puteți ! Sașii v-au construit orașele în Transilvania, fiindcă voi nu ați fost în stare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus