Vineri,
19.08.2022
Cer Senin
Acum
19°C

FDGR: Casa Hermes, sediul CNM Astra, din Piața Mică, va fi vândută muzeului. Peste un milion de euro

FDGR: Casa Hermes, sediul CNM Astra, din Piața Mică, va fi vândută muzeului. Peste un milion de euro

Clădirea din Piața Mică nr. 11, actualul sediul al Complexului Național Muzeal ASTRA, în care există muzeele de etnografie Franz Binder și cel de etnografie săsească Emil Sigerus, precum și studiourile Astra Film va fi vândută de către FDGR.

Adunarea generală a FDGR Sibiu a stabilit că pot începe negocierile cu conducerea muzeului pentru vinderea imobilului. ”S-a aprobat vânzarea către Muzeul ASTRA a Casei Hermes. Mai departe trebuie să se întâlnească directorii executivi, să stabilească condițiile. Prețul a fost stabilit de doi evaluatori independenți, unul din partea noastră, unul din partea muzeului, care au făcut un preț foarte apropiat unul de celălalt”, a explicat dr. Zeno Karl Pinter, președintele organizației FDGR Sibiu.

Condiție: să rămână muzeu

Prețul urmează să fie negociat, însă acesta va depăși un milion de euro, susține Pinter. ”Prețul este de peste un milion de euro, asta a fost evaluarea ambilor experți. Muzeul s-a arătat interesat de această achiziție, noi nici nu am fi introdus acest subiect dacă nu am avut intenția muzeului”, explică Pinter.

El spune că această clădire ar fi putut fi vândută pe un preț mult mai mare unor investitori, însă nu s-a dorit schimbarea activităților care se desfășoare în imobil. ”E mai mult decât a obține o sumă de bani, ne interesează ca această clădire să fie folosită în continuare pentru scopuri culturale. Muzeul ASTRA ne-a garantat că putem pune inclusiv clauze în contractul de vânzare ca acolo să fie folosită clădirea ca muzeu sau să aibă activități culturale, pentru că și studioul Astra Film funcționează acolo. Probabil că am fi putut obține un preț mai mare, să se facă acolo cine știe ce hotel sau cazinou, dar nu este interesul nostru. Noi vrem să păstrăm o imagine în oraș”, a mai spus președintele FDGR Sibiu.

Clădirea medievală care a existat pe acest loc a aparținut pe rând comiților săsești Johann Lulay, Valentin Franck von Franckenstein, Johann Sachs von Harteneck.

Casa actuală și-a găsit numele de "Casa Hermes" datorită ultimului proprietar, Asociația Meseriașilor, Hermes fiind considerat patronul acestora în perioada antică. În 1867 a fost inaugurată clădirea actuală care era sediul Asociației Meseriașilor din Sibiu (sursa: bcity.ro).

Schimb cu Biserica ortodoxă

Alte ”incertitudini imobiliare” ale FDGR au fost clarificate în ședința Adunării Generale a organizației, desfășurată la sfârșitul lunii trecute.

O situație inedită este în cazul bisericii ortodoxe de pe strada Constituției, acolo unde clădirea este a ortodocșilor, însă terenul de sub ea aparține FDGR, în urma unui proces de retrocedare. ”Am convenit să avem o discuție cu ei pentru a face un schimb de imobile sau să vindem această proprietate”, a spus Pinter. ”Noi, deocamdată am obținut conform statutului nostru, acordul Adunării generale pentru a vinde acel teren Bisericii Ortodoxe sau să facem un schimb de terenuri. Noi nu putem, în Consiliul Director, să decidem nimic legat de patrimoniu. Tot ce este legat de patrimoniu decide doar Adunarea Generală. Ne-am chinuit destul de mult să ne adunăm în situația asta de pandemie, am mai avut una eșuată în iunie, nu am avut cvorum. Acum am reușit să adunăm oamenii, tocmai pentru a rezolva unele probleme care nu pot fi rezolvate decât prin Adunarea Generală”, a completat liderul FDGR Sibiu.

Alte tranzacții vizează un schimb între FDGR și biserica luterană. ”Mai e un schimb pe care îl facem cu biserica, în propria ogradă, cum s-ar spune. Noi folosim o clădire care aparține Bisericii luterane, respectiv grădinița Forumului, iar biserica folosește o clădire care ne aparține nouă, în Turnișor. Vom face schimb de proprietăți”, a mai spus dr. Zeno Pinter.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Mircea

Acum 10 luni

Uite asa plamband niste hartii FDGR-ul, mostenitorul de drept a tuturor germanilor din Romania face un milion de euro.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Patri

Acum 10 luni

deci fdgr vinde casa hermes muzeului bruck---tot a fdgr,romaneste sau economiceste asta se poate numi spalare de bani,ceva nui cusher acolea
Raspunde

Faina cladirea, dar totusi….

Acum 10 luni

Pai nu se face Centru Cultural? Nu merge acolo muzeu? Mai o mumie, mai un tablou, mai un turist, mai un actor, ceva eclectic. Mai plateau chirie o vreme si de 1mil incepeau Centrul
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicușor von Șorliken

Acum 10 luni

Fodor la primarie-cea mai mare catastrofa din istoria Sibiului! Iar FDGR, adica cei cativa batranei sasalai ramasi, fac milioane pe banii publici, ai nostri ai tuturor! Sasalai am votat, ne-au umplut cavitatea bucala de iubire lichida! Felicitari, hermanștadtienilor mândri!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Max rasinareanul

Acum 10 luni

Ei nu se gandeau sa vanda, dar, daca au insistat astia de la Muzeu.. Astra tocmai are niste milioane prin conturi care stau degeaba. Expertii, oameni cu frica de Dumnezeu, bineinteles ca au subevaluat toata treaba. Bineinteles, nici astia de la FDGR nu sunt prosti, si-au dat seama ca sunt in paguba, dar au zis si ei, hai sa lasam de la noi, ca e pentru cultura, se mai ridica si copiii iobagilor, ca nici sa ramana prea prosti nu e bine. Mie mi-au dat lacrimile azi noapte, cand am citit articolul. Sa le dea Dumnezeu dupa sufletul lor, ca oameni buni mai sunt !
Raspunde

Neluțu O

Acum 10 luni

Sabotorule ! Mesaj subversiv de subminare a relațiilor frățești romano- săsești .Tu nu ești un Rasinarean autentic , in Rășinari nu se critica oblăduirea săsească, ci se tânjește de 100 de ani după revenirea honvezilor civilizatori!
Raspunde

Bambolero

Acum 9 luni

bă prostovane, clădirea aia se poate vinde cam cu 1,7 milioane mâine, știu pe cineva care-ar da banii ăștia. ți-au dat lacrimile de **** ce ești

Raspunde

Ion

Acum 10 luni

Si ce fac cu acest milion de E , un presedinte , un popa si probabil primarul nostru care sunt tot FDRG ul ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus