Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
25°C

Problema angajaților din creșele din Sibiu a ajuns la prefectură. De aici merge la Ministerul Educației

Problema angajaților din creșele din Sibiu a ajuns la prefectură. De aici merge la Ministerul Educației

Angajații creșelor din Municipiul Sibiu și-au primit în continuare salariile pe care le-au avut și până acum, însă în sistem există un vid legislativ, anunță liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Sibiu, Teodor Fârțonea.

Prefectura Sibiu a organizat o ședință a Comisiei de Dialog Social pentru a dezbate problema celor peste o sută de angajați aflați în pericol de a nu-și mai lua salariile, după ce creșele au trecut din subordinea administrației locale, în subordinea Inspectoratului Școlar.

”Primăria Sibiu a decis transferul fără un studiu de impact și fără a ține cont de resursa umană”

Instituția prefectului constată că pe fondul unui vid legislativ, Primăria Sibiu a decis să renunțe la angajați fără a se arăta preocupată de viitorul lor.

”Revendicările se referă la punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 100/10.09.2021 de către Primăria municipiului Sibiu. În actul normativ se prevede un transfer opțional, iar administrația locală a decis transferul fără un studiu de impact și fără a ține cont de resursa umană. Se solicită menținerea personalului din creșe pe grilele de salarizare ale administrației locale și asigurarea  absolvirii de cursuri de reconversie profesională în cazul îngrijitoarelor. Se arată că, salarizarea asistentelor medicale trebuie să se realizeze asemeni personalului medical din școli, în caz contrar s-ar ajunge la o discriminare a acestui personal”, a anunțat prefectura.

Pentru clarificarea situației, Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat a prezentat în ședința de la prefectură cadrul legal prin care s-a aprobat numărul de posturi și statele de funcții pentru personalul din creșe.

”Poziția Inspectoratului Școlar Județean Sibiu este că a fost respectat integral cadrul legal în vigoare”, susține Prefectura Sibiu, în timp ce ”reprezentanții Sindicatului Invățământ Preuniversitar Sibiu  subliniază importanța urgentării elaborării Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară în care să fie inserate prevederi exprese referitoare la normarea tuturor categoriilor de personal și obligativitatea respectării numărului maxim de antepreșcolari la grupă”.

Hârtii la Ministerul Educației

Teodor Fârțonea spune că s-a mai trimis un set de solicitări la Ministerul Educației pentru rezolvarea problemei, acesta fiind al treilea.

”Primăria Sibiu a acționat în temei legal, dar cam dur, pentru că nu a ținut cont de ce se va întâmpla cu oamenii în viitor. Sibiul este singurul caz național, tocmai din acest motiv. Așteptăm ca Ministerul Educației să rezolve această situație, practic să vină cu norme de aplicare, cu metodologie, astfel ca acești angajați să poată fi preluați. Acum nu există precizări exacte pe ce post sunt angajați, pe ce salariu, în ce bază. Aceasta nu mai este o problemă de competență locală, este în atributul Ministerului Educației să o rezolve”, a explicat Teodor Fârțonea.

Citește și:

Nicio instituție nu vrea să-i plătească. Angajații din creșele și grădinițele de stat din Municipiul Sibiu, mingi de ping-pong între primărie și Inspectoratul școlar

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus