Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

14 incendii, în trei zile, inclusiv la marginea pădurilor. Pompierii, exasperați: renunțați la curățare prin incendiere!

14 incendii, în trei zile, inclusiv la marginea pădurilor. Pompierii, exasperați: renunțați la curățare prin incendiere!

Vegetația uscată de pe zece hectare și litiera de sub copacii de pe alte două hectare au ars în ultimele trei zile în județul Sibiu. Situația îi determină pe pompieri să apeleze la rațiunea sibienilor.

Nu există o zonă anume, ci focul este pus peste tot în județ. În ultimele trei zile, pompierii au fost nevoiți să intervină pe dealurile din Sibiu și Mediaș și până la cele din Agnita, Șaroș pe Târnave, Coveș, Noul Român, Bârghiș, Mag și Blăjel. Iar duminică seara, pompierii din Dumbrăveni, alături de voluntarii din Laslea, lucrau la stingerea unui incendiu de la marginea unei păduri din Mălâncrav.

Acesta este contextul în care pompierii fac un nou apel către sibieni, în speranța că aceștia vor înțelege faptul că incendierea vegetației uscate cu scopul de a curăța terenurile are doar aspecte negative. ”Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuințele cetățenilor și chiar viețile omenești. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier! Atragem atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane cât și materiale”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu.

Cum pot fi arse resturile vegetale. Legal

Cei care vor, totuși, să ardă vegetația uscată trebuie să știe că există o listă de reglementări prevăzute în legislație. Iar cei care nu respectă aceste prevederi pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Conform legii, resturile vegetale pot fi arse doar ziua și doar adunate în grămezi cu dimensiuni care să permită controlul, grămezi în jurul cărora vegetația să fie curățată pe o rază de cinci metri. Focul trebuie permanent supravegheat și, la final, stins total. Evident, locul ales trebuie să excludă posibilitatea propagării în alte zone.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

Sursa: comunicat ISU Sibiu

- condiţii meteorologice fără vânt;

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

 -supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Constantin

Acum 2 ani

Pai se poate arde sau nu din comunicat cu respectarea normelor se poate și atunci se minte cu bună știință.Tipic Românesc de ce sa informăm normal cînd putem minți.
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Sint curios citi oameni au fost amendați pt aceste incendieri și mai ales citi au și platit amenda care oricum e ridicolă fata de consecințele incendierilor!!! Chiar nu prindeți pe nimeni niciodată???ok atunci...se pare că va place sa munciți aiurea !!!
Raspunde

Constantin

Acum 2 ani

Domnilor Pompierii din articol cereți să nu se mai ardă resturilor vegetale dar la sfârșitul articolului precizați regulile de ardere.Pai se incendiază fara supraveghere deoarece omeni sunt mințiți amenințați cu amenzi babane.Rezultatul este evident.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus