Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Pompierii sibieni: val imens de arderi de vegetație, inclusiv în municipiul Sibiu

Pompierii sibieni: val imens de arderi de vegetație, inclusiv în municipiul Sibiu

Mai multe incendii de vegetație uscată au izbucnit în această după amiază, în municipiul Sibiu (Dealul Gușteriței și Calea Șurii Mici) și în Agnita, Hosman, Scoreiu, Șura Mică, Țichindeal, Șura Mare, Ocna Sibiului, Dumbrăveni, Viișoara.

Echipajele operative ale ISU Sibiu intervin în aceste ore pentru localizarea și lichidarea mai multor incendii de vegetație uscată și resturi vegetale. „Atragem atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane cât și materiale”, transmit pompierii sibieni.

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

- condiţii meteorologice fără vânt;

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Blabla

Acum 2 ani

Garda de mediu ar putea să înceapă să dea niste amenzi, nu cred că am văzut nicio amendă în județul Sibiu. Aceste incendieri sunt ilegale, poluează aerul, reduc fertilitatea solului și biodiversitatea din zona.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus