Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Rusia recunoaşte dreptul Ucrainei de a organiza un referendum pentru validarea unui acord de pace

Rusia recunoaşte dreptul Ucrainei de a organiza un referendum pentru validarea unui acord de pace

Rusia a admis marţi că Ucraina are dreptul suveran de a decide convocarea unui referendum asupra unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă pe 24 februarie, referendum sugerat anterior de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

''Ucraina este un stat suveran, aşadar pot şi trebuie să facă anumite proceduri statale interne'', a declarat la conferinţa sa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un interviu acordat luni mai multor posturi de televiziune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că eventuale acorduri cu Rusia menite să oprească războiul, inclusiv garanţiile de securitate, vor trebui supuse unei consultări populare în Ucraina.

Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, un statut oficial pentru limba rusă, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas. Ucraina a manifestat o disponibilitate de compromis în privinţa unui statut de neutralitate, cu garanţii de securitate solide din partea Occidentului, nu însă şi în privinţa integrităţii sale teritoriale. 

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus