Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

280 de locuri de parcare pentru 3.000 de angajați. Cine și pe ce criterii poate lăsa mașina în curtea Spitalului Județean

280 de locuri de parcare pentru 3.000 de angajați. Cine și pe ce criterii poate lăsa mașina în curtea Spitalului Județean

O sesizare ajunsă pe adresa redacției Turnul Sfatului a ridicat problema locurilor de parcare din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Se precizează faptul că plăcuțele nominale puse la unele locuri de parcare pentru o parte dintre angajați sunt ilegale, imorale și discriminatorii, la fel și intrările pe bază de cartele ale mașinilor în curtea spitalului. În replică, reprezentanții spitalului spun că nu există în momentul de față locuri de parcare nominale, dar mai sunt locuri de parcare rezervate, nenominale de care mai beneficiază medicii șefi, asistentele șefe și conducerea instituției. Pe de altă parte, aparținătorilor care transportă persoane care nu se pot deplasa singure le este permis accesul auto în spital, dar staționarea este limitată la timpul necesar preluării pacientului în vederea consultării, internării sau externării. Spitalul are în acest moment cel mult 280 de locuri de parcare, aproximativ 1.500 de cartele de acces pentru parcare și aproape 3.000 de angajați.

Citește și „Angajații Spitalului Județean mai primesc două luni sporul pentru Covid-19”

Într-o sesizare primită pe adresa redacției Turnul Sfatului se face referire la faptul că plăcuțele nominale puse la unele locuri de parcare pentru o parte dintre angajați sunt ilegale, imorale și discriminatorii, la fel și intrările pe bază de cartele a mașinilor în curtea spitalului. De asemenea, se precizează în sesizare că nominalizarea acestor locuri de parcare este făcută pe criterii care nu sunt reglementate de Regulamentul de ordine interioară. Totodată se acuză încălcarea egalității de drepturi între categoriile de angajați dar și de pacienți care vin și se află uneori în imposibilitatea de a se deplasa între pavilioane. Se precizează și faptul că plăcuțele nominale, unele dintre ele cu nume, au fost scoase la un moment dat în urma unor sesizări asemănătoare și repuse ulterior.

Spitalul Judetean intrare

„Având în vedere că accesul în incinta instituției, teren proprietate publică, este oricum controlat prin cartele de acces magnetice oferite angajaților medici și asistente, intrările fiind prevăzute cu bariere, nominalizarea acestor locuri de parcare pe criterii nereglementate de Regulamentul de ordine interioară este ilegală! În orice țară civilizată din lumea asta nu sunt permise astfel de discriminări pe domeniu public, mai ales în instituții care ar trebui să promoveze egalitatea de drepturi între categoriile de angajați dar și pacienții care vin și aflați uneori în imposibilitatea de a se deplasa între pavilioane. […] Noua conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a cedat și ea la presiunea unor anumiți super angajați montând aceste plăcuțe după ce acestea au fost demontate în 2020 după apariția în presa locală a unor articole care semnalau acest aspect ilegal, imoral și discriminatoriu”, se arată în sesizare.

Nu există locuri de parcare nominale

Reporterul Turnul Sfatului a trimis o solicitare reprezentanților Spitalului Județean Sibiu pentru a cere mai multe informații cu privire la locurile de parcare din incinta unității medicale. Potrivit acestora, numărul exact al locurilor de parcare nu poate fi precizat din cauza lucrărilor, a extinderii unor pavilioane și a construcțiilor modulare și a corturilor amplasate, dar sunt cel mult 280 de locuri.

Spitalul Judetean parcare rezervata

„În prezent, în cadrul SCJU Sibiu se desfășoară mai multe lucrări de renovare/reabilitare/extindere a unor pavilioane (Unitatea de Primiri Urgențe, Dermatologie, Bloc Chirurgical, Maternitate, Neurologie) fapt care a impus asigurarea fronturilor de lucru atât în interior cât și în exterior și a dus la diminuarea considerabilă a spațiilor pentru parcare în proximitatea acestor clădiri. Totodată, în ultimii doi ani, în context pandemic, în curtea interioară au fost amplasate mai multe construcții modulare și corturi care au redus din spațiul alocat anterior parcărilor. Ținând cont de aceste aspecte, nu putem preciza cu exactitate care este în prezent numărul locurilor de parcare disponibile.  Cu aproximație, în prezent există aproximativ 250 – 280  locuri de parcare”, se arată în răspunsul formulat de conducerea unității.

Spitalul Judetean parcare aglomerata

De asemenea, se precizează faptul că nu există în momentul de față locuri de parcare nominale. Autovehiculele aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, autovehiculele SMURD și cele aparținând spitalului au acces permanent în incintă, pentru acestea existând locuri special amenajate în vederea staționării. Pentru a fi asigurat fluxul de aprovizionare și derularea în codiții optime a lucrărilor de pe șantierele deschise, acces nerestricționat au și autovehiculele furnizorilor de produse, servicii și materiale.

Sunt totuși locuri de parcare rezervate, nenominale, de care mai beneficiază medicii șefi, asistentele șefe și conducerea instituției, considerând-se oportun ca accesul acestora să fie facilitat din rațiuni organizatorice.

„În prezent, accesul angajaților SCJU Sibiu cu autovehicule se face pe baza unui permis de acces auto. Aceste permise sunt valabile doar pentru acces, fără garantarea unui loc de parcare. Parcarea se realizează în limita locurilor disponibile. SCJU Sibiu nu are obligația legală de a asigura locuri de parcare pentru angajați sau  aparținători și pacienți”, mai transmit reprezentanții spitalului.

Totodată se precizează faptul că nu există prevederi în Regulamentul Intern cu privire la parcare.

Doar jumătate dintre angajați au permis de acces auto

Spitalul Clinic Județean Sibiu are 2.957 de angajați, iar ca aceștia să aibă acces cu mașina în curtea spitalului au nevoie de un permis de acces, dar care nu garantează un loc de parcare. Potrivit informațiilor primite au fost distribuite aproximativ 1.500 de astfel de permise. Și aparținătorii care transportă persoane care nu se pot deplasa singure au acces cu mașina în curtea spitalului, însă pe o perioadă limitată.

Spitalul Judetean semn parcare

Ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital pavilionar, pentru aparținătorii care transportă persoane care nu se pot deplasa singure, este permis accesul auto în spital, cu precizarea că staționarea autovehiculului în incinta instituției este limitată la timpul necesar preluării pacientului în vederea consultării sau internării/externării”, transmite conducerea spitalului.

După internare, transportul pacienților între pavilioanele, secțiile sau laboratoarele spitalului este responsabilitatea SCJU Sibiu și se realizează cu mijloace specifice: cărucioare, tărgi, ambulanțe, nefiind necesar transport asigurat de aparținători.

În încheiere se precizează faptul că în momentul de față nu mai există în curtea spitalului plăcuțe cu nume ale angajaților, însă sunt plăcuțe care rezervă locuri de parcare pentru șefii de secții.

Spitalul Judetean masini

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Dr Who Han :)

Acum 6 luni

Locurile de parcare nu sunt pentru p**ime! Tre' sa fii nu doar doctor ( sau asistenta), ci SEF sau subSEF (asistenta de sub sef), altfel nu pupi cartela. Iar pe netotii aia de la poarta ii rezolvi oricand cu o "cartela" de 10 lei si intri pentru ceva timp. Daca ai o masina de Sibiu o poti lasa ceva mai mult timp parcata in curtea spitalului ( respectand placile imprimate pe banii spitalului pentru locurile binecuvantate). Daca nu e de Sibiu, e mai greu... Eu ( sunt doctor, dar nu sef, nu sunt genetic structurat pentru asa ceva) parchez ( cu sms in general, mai rar cu tichet) in parcarea de langa ruina spitalului de neurologie sau gratuit pe Hegel, Spartacus, Stefan cel Mare etc. Un pic de miscare nu strica, ma simt bine printre oamenii obisnuiti. Sunt un om obisnuit!
Raspunde

Nemo

Acum 6 luni

Puneti taxa 1 leu ora pentru toata lumea . Daca medicul sta 7 ore ( cat are program), inseamna 7 lei ziua si 140 lei luna. Mai ieftin ca la restul populatiei ( unde e 150/luna).( apropo, sa nu ziceti de garzi, ca pentru ele luati bani multi si aveti zi de odihna ca recuperare) Nu cred ca un medic, oricat de "slab" e, nu isi permite 140 lei/luna. Si nici asistentele cu masini nu sunt sarace... 280 locuri x 140 lei= 39.200 lei /luna. 470400 lei/an, adica 94000 euro. Se aduna ban cu ban. Si inca o chestie: daca intra 1 data si iese 1 data la 7 ore din parcare, e 1 leu. Daca intra de 2 ori si iese de 2 ori, atunci sa fie taxat cu 3 lei ora ( ca sa nu mai tot zburde intre spital, cabinetul privat, facultate, acasa, amanta etc in timpul serviciului). Ce parere aveti? Intrebarea nu se adreseaza celor cu cartela de acces in parcarea spitalului.
Raspunde

Un sibian

Acum 6 luni

de ce trebuie sa parcheze in curtea spitaului??? in ce fel influenteaza asta actul medical??? cu ce-i face mia buni din orice punct de vedere??? un medica adevarat vine cu transportul in comun si are gandul la pacienti!!! la noi e important locul de parcare si SPAGA!!! TS-ului e o mare gresala si sa scriesti despre asa ceva, le dati importanta!!!
Raspunde

Popdan

Acum 6 luni

Sunt culmea plangaciosii! Stiu clar ca nu sunt locuri suficiente de parcare dar vor ca totul sa fie lasat 'la liber'. Adica primul venit, primul servit. Asta ar genera un haos total, si poate chiar agresiuni fizice intre doritorii unui loc de parcare. Urmeaza: locul de parcare obtinut prin muschi sa fie cat mai aproape de pavilionul unde lucreaza!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 6 luni

Stati cā rezolva Putin problema. Taie " gazu'" la cea libera si fara-de-prihanā Europā, iar la firu' ierbii multi or sā aleaga sā vina 5 intr-o masina in loc de 5 in 5 masini. ( Fac un fel de gardā cu masina, saptamana asta George, saptamana cealalta Grigore.....). Un pic de rabdarica ...
Raspunde

Sibian SB

Acum 6 luni

Medicii au salarii astronomice in comparație cu restul populației (de la stat sau privat). Ar trebui sa isi permita abonamente lunare la parcările din toată zona spitalului (judetean sau altul). Restul pers medical, cam la fel, salarii mult mai bune ca la privat. Apoi mai exista si autobuze, ca sa nu mai vorbim de mersul pe jos, orașul fiind mic. Ma rog, ce mi-a atras insa atentia e imaginea generala din poze, se vede ce "gospodari" sunt directorii, administrativul si cei responsabili cu aspectul general al clădirilor si curtii. Daca as continua, as ajunge insa iar la factorul politic, consiliu dnei campean, pnl, psd, usr, sasii si altii care isi planteaza acolo pilele, de obicei incompetenti. Oare cand ne civilizam in tara asta?
Raspunde

Norm

Acum 6 luni

Cum nu sunt nominale dacă prin acele plăcuțe se indică în concret că este rezervat pentru șefii secțiilor respective, asistentele șefe, șefimea din administrativ?! Nu mai cunoaștem ce înseamnă să nominalizezi? Îndici persoana, fie că este cu nume/prenume, fie că îi indici funcția! Se poate instituii pe domeniul public, în limitele legii un număr de locuri rezervate "Pentru angajații instituției" DAR în nici un caz să nominalizezi un șef sau altul, este ilegal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus