Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Cine sunt cei opt elevi din Sibiu care merg la Olimpiada Națională de Religie. „Lumea are impresia că noi suntem un fel de oameni spălați pe creier”

Cine sunt cei opt elevi din Sibiu care merg la Olimpiada Națională de Religie. „Lumea are impresia că noi suntem un fel de oameni spălați pe creier”

Opt elevi de gimnaziu și liceu din județul Sibiu s-au calificat pentru faza națională a Olimpiadei de Religie. Fiecare dintre ei iubește această materie și se bucură de legătura pe care o are cu Dumnezeu. Spun că religia îi ajută să crească frumos, le vorbește despre viață și îi dezvoltă spiritual. Vor să devină medici, preoți sau ingineri. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu fiecare dintre acești copii, pentru a afla ce-i motivează și ce vor face mai departe. Etapa națională a Olimpiadei de religie se va desfășura pentru gimnaziu, la Târgu Mureș, iar pentru liceu, la Sibiu, în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022.

Georgeta Roman

Georgeta Roman

Georgeta este elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș. Fata își va reprezenta școala la Olimpiada Națională de Religie, după ce, la cea județeană, a luat nota 9.50. Iubește religia și o consideră o materie care o ajută să crească și să se formeze frumos.

„Îmi place foarte tare această materie. Dragostea mea pentru religie se trage și de undeva din copilărie, dar și din propria mea dorință. Multă lume are impresia că noi, cei care mergem la Olimpiada de Religie suntem un fel de oameni spălați pe creier și participăm la astfel de olimpiade doar dacă ne obligă părinții, dar în sine este efectiv o pasiune și un mod de a te dezvolta”, spune Georgeta.

Anul acesta o așteaptă bacalaureatul, dar fata spune că emoțiile pe care le are sunt constructive. Mai mult, va merge și la etapa națională a Concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”, o materie legată de limba română și de religie și este de părere că toate proiectele în care este implicată o vor ajuta să facă față examenului final.

„Am emoții dar nu mi-e foarte teamă. Toată lumea și-a făcut griji că merg la două olimpiade naționale și nu o să am timp să mă pregătesc, dar eu sunt implicată și în alte proiecte în acest moment și nu mi se pare un impediment, ba chiar mai mult, mi se pare că o să fie mai bine”, mai spune fata.

Îmi place despre ce învăț. Din păcate nu este o materie care să fie luată prea în serios. Pentru mulți este doar o oră așa, de umplutură, dar pentru mine, ora în sine vorbește despre iubire, pentru că Dumnezeu este iubire și pe lângă faptul că învățăm o serie de dogme creștine, învățăm și foarte multe despre viață. Se dezvoltă frumos și caracterul și te pregătește pentru toată viața, pentru a fi un adult responsabil. Din păcate, în secolul 21 depresia face ravagii, iar noi învățăm să fim pregătiți în acest domeniu creștin și suntem oarecum feriți de toate lucrurile rele care se întâmplă în lume”, încheie Georgeta.

Fata spune că nu știe exact ce va face după ce termină liceul, dar cu siguranță va ajunge la o facultate din Sibiu. Se gândește serios la cea de litere.

Maria Țonea

Maria este elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului. Spune că merge destul de des la biserică împreună cu părinții, cu sora și fratele ei și-i place unirea cu Dumnezeu, iar fata consideră că și religia este o parte din ce se întâmplă la biserică. Este prima dată când participă la Olimpiada de religie și s-a calificat la faza națională cu nota 9,40. Spune că are emoții pentru următorul pas, pentru că vor participa copii din toată țara și că va avea loc în alt oraș. În afară de religie spune că-i plac și româna, engleza și, dacă se gândește bine, îi place școala, în general. Maria este un copil atras de artă. Povestește că în timpul liber îi place să cânte la pian, să scrie povești și să compună poezii, dar are timp să se și joace. Pian face cu un profesor de la Școala Populară de Arte „Ilie Micu”. Vrea ca la liceu să urmeze un profil de filologie pe română – engleză, ca mai apoi să devină profesoară de română și să continue cu scrisul poveștilor. Maria are și un mesaj cu privire la religie.

„Vreau să le transmit că Dumnezeu este viața. El ne-a dat viață și noi lucrăm prin El. Tot ceea ce facem bine este cu ajutorul Lui”, spune fata.

Matei Ștefan Dan

Matei este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu. S-a calificat la etapa națională cu nota 9,70. Copilul spune că îi plac acele întâmplări istorice și religioase care s-au petrecut în Vechiul și Noul Testament, dar și povestirile și pildele care sunt spuse în Biblie. La Biserică nu a mai ajuns în ultimele săptămâni din cauza programului încărcat de la școală, dar spune că-și va face timp.

„Eu de câteva săptămâni nu am mai reușit să mă duc la biserică din cauza temelor și a programului încărcat, dar încerc să-mi fac timp, deoarece Dumnezeu și credința sunt mai importante. Eu în biserică mă simt calm și liniștit”, spune Matei. Pentru acest copil, Dumnezeu este acel bătrânel cu barbă albă și părul lung, alb, îmbrăcat în haine albe, cu firea bună și blândă. Băiatul spune că la școală îi mai plac materii ca istoria, geografia, matematica și muzica.

În timpul liber se relaxează jucând fotbal, uitându-se la meciuri, citind sau jucându-se cu motanul lui, Erius. Visează ca atunci când va crește mare să se facă istoric sau arheolog.  

Vanessa Turean

Vanessa este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Pentru ea, religia este singurul mod prin care consideră că ne întâlnim cu Dumnezeu.

„Dumnezeu este alături de noi întotdeauna și nu trebuie să uităm asta. Când ne gândim la religie, chiar și când participăm la oră, practic noi comunicăm cu El și este un sentiment de liniște, ne calmează sufletul, dacă pot spune așa. Duminica merg la biserică, iar pentru mine este o eliberare sufletească să merg acolo. Toți oamenii care merg la biserică se roagă pentru cei din jurul lor și noi suntem responsabili, la rândul nostru, să ne rugăm pentru ceilalți, fie pentru ei, cei din biserică, pentru apropiații noștri și chiar pentru cei pe care nu-i cunoaștem sau care au murit. Este de datoria noastră să ne amintim de ei”, spune Vanessa.

9,60 este nota care a trimis-o pe fată la faza națională a acestei olimpiade. Fata este pasionată și de biologie și de muzică. Îi place să cânte la pian și consideră că acest instrument vorbește fără cuvinte.

„Este o muzicalitate a sufletului dată tot de Dumnezeu. Este un har pe care unii dintre noi îl au”, spune fata.

Vanessa își dorește să devină medic pediatru pentru că iubește copiii și adoră să-i ajute.

„Copiii sunt trimișii lui Dumnezeu. Sunt speciali și este de datoria noastră să avem grijă de ei. Mă simt în largul meu când sunt alături de copii și când pot să-i ajut, fie doar și cu o îmbrățișare, mi se pare că fac așa un lucru mare”.

Mesajul către tinerii din generația ei este acela de a nu uita de tehnologie, însă aceeași atenție să fie acordată și celor din jur.

„Să discutăm cu oamenii din jurul nostru, să-i ajutăm și nu prin mesaje sau telefoane. Să avem grijă să fim alături de cei din jurul nostru, să-i sprijinim și să-i îmbrățișăm când au nevoie”, încheie fata.

Robert Stoia

Robert este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu. Băiatul spune că este fascinat de ceea ce înseamnă religia pentru mulți dintre noi. S-a calificat la etapa națională cu nota 8,1.

„Pe noi, tinerii, ne unește și ne face să fim mult mai aproape unii de alții și implicit ne apropiem de Dumnezeu. Iisus Hristos a fost trimis ca lumea să se împace, ca noi să ne apropiem mult mai mult de Dumnezeu. Când merg la biserică mă simt foarte bine, mai ales după ce preotul citește Evanghelia, mereu avem ceva de învățat din predică. Tot timpul este o morală”, spune Robert.

În afară de religie, băiatului îi mai plac foarte mult matematica și fizica și își dorește să urmeze ingineria, dar nu exclude nici posibilitatea de a absolvi și Facultatea de Teologie. În timpul liber pictează, în special icoane pe sticlă sau citește. Pe tinerii din generația lui îi îndeamnă să meargă la biserică sau să participe la orele de religie.

„Acolo învățăm cum să ne comportăm și vedem care este legătura noastră cu Dumnezeu”, mai spune Robert.

Ștefania Bîrcea este elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „C.I. Motaș” din Mediaș. Fata a obținut nota 9,50 la Olimpiada Județeană de Religie și va merge și ea la faza națională. Spune despre religie că este foarte liniștitoare, o materie care vindecă, oarecum, sufletul. Merge de câte ori are ocazia la biserică. Fata spune că are emoții pentru etapa națională, deși a mai participat o dată și știe ce va fi acolo. În afară de religie se simte foarte apropiată de materiile de pe partea de uman, cum sunt româna, engleza, dar îi place și biologia sau chimia. Deși nu s-au canalizat încă oportunitățile pentru viitor, fata spune că, cel mai probabil, va urma o facultate de medicină. În timpul liber îi place să colecționeze și să citească romane, să picteze sau să deseneze și spune că ascultă foarte multă muzică. Le transmite copiilor din generația ei să aibă încredere în ei.

„Asta vreau să le spun. Să aibă încredere în ei și să participe la toate concursurile la care cred că ar putea face ceva chiar dacă nu sunt convinși că o să reușească. Va fi bine indiferent de punctajul obținut. Important este că participă”, spune Ștefania.

Fabian Sonea Bratu

Fabian este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Băiatul a luat nota 9.50 la olimpiada județeană și va merge la faza națională. Pentru el, religia este o materie despre care spune că te pregătește și pentru viață.

„Are de a face cu credința în toată viața și dacă crezi în Dumnezeu nu poate să nu cunoști și religia, cel puțin ce studiezi în școală. Eu cânt în strană la biserică și mă simt foarte aproape de Dumnezeu când sunt acolo. Practic acesta este și scopul de a merge la biserică, să fii aproape de Dumnezeu, iar acolo ai multe mijloace prin slujbele care se fac și în mod central la Sfânta Liturghie, când Dumnezeu prin trupul și sângele Mântuitorului vine între noi”, spune Fabian. În afară de religie băiatului îi plac științele exacte, în mod special matematica și fizica. Drept dovadă, în acest final de săptămână, Fabian va merge și la Olimpiada de Matematică. De asemenea, spune că îi place foarte mult gramatica. Își dorește să devină preot și va urma, după terminarea liceului, Facultatea de Teologie. În momentul de față nu are niciun dubiu. Timp liber nu prea are, însă atunci când prinde un moment meșterește prin curte, confecționează diferite lucruri sau lucrează la matematică. Tinerilor din generația lui le transmite să nu uite niciodată că au venit de undeva pe pământul acesta și vor merge undeva.

„Să nu creadă că au venit aici singuri, doar prin părinți și nici în mormânt nu se termină totul. Să-și amintească mereu asta”, spune băiatul.

Cristian Vaida

Cristian Vaida

Cristian este elev în clasa a X-a, de asemenea, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Pentru el religia are o însemnătate mai aparte, tatăl lui fiind preot. Spune că apreciază această materie pentru că definește omul în sine ca o ființă iubitoare, iar nota cu care s-a calificat la faza națională este 10.

„Credința în sine certifică prezenta dragostei, a iubirii și a înțelegerii ce vine din om și care creează acest raport între oameni. În primul rând te atrage religia având în vedere frumusețea credinței care vorbește în primul rând despre Dumnezeu și apoi despre om ca cel care vine din Dumnezeu. Având în vedere că tatăl meu este preot să merg la biserică este un mod de viață. Din păcate acum să mergi la biserică nu este cel mai modern lucru, dar în biserică regăsești tradiția și spiritul românesc, care nu au dispărut”, spune Cristian.

În afară de  religie băiatul este iubitor de limba și literatura română.

„Sunt atras cumva de poezie. Scriu poezie și pot face o legătură între limba română și religie prin prezența lirismului și această transmitere poetică. Pentru că și religia este un lirism ce provine din acel eu, dar care cumva întregește umanul din fiecare și care întregește până la urmă spiritul de dragoste, de afecțiune, de înțelegere, practic ceea ce-l definește pe om în sine”, spune Cristian.

În afară de a scrie poezii, în timpul liber îi place să se plimbe cu prietenii, este pasionat de fotbal pe care îl și joacă, se uită la filme și face lucruri pe care le fac, în general tinerii din ziua de astăzi. Spune că atunci când și-a ales liceul a făcut-o cu gândul de a urma medicina, gând pe care îl are și astăzi, cu toate că este de acord cu faptul că viitorul este imprevizibil. Tinerilor din generația lui le transmite că secretul unei vieți frumoase și împlinite este iubirea.

„Mulți dintre tinerii din ziua de astăzi, din păcate, sunt într-o stare de singurătate lăuntrică, se izolează. Sunt multe cauze, depresie, anxietate și alte probleme sufletești, dar cred că sunt motive pentru care să trăim. Aici intervine dragostea, iubirea, care este prezentă în jurul nostru, trebuie doar s-o căutăm. Este temeiul existenței omului. Termenul care-l definește pe om este iubirea. Omul care vine din Dumnezeu ca suflare el, practic respiră prin iubire. Nu poate fi complet fără iubire. Vreau să le spun tinerilor că iubirea este principalul motiv pentru care merită să guști din viață. Merită apreciat fiecare minut și fiecare secundă, chiar cu greutățile pe care le întâmpinăm fie că vorbim de liceu sau în viața personală. Trebuie să conștientizăm faptul că existența noastră nu depinde de altceva decât de dragoste, de iubire, care duce direct la dependența de Dumnezeu”, încheie Cristian.

Etapa națională a Olimpiadei de religie se va desfășura pentru gimnaziu, la Târgu Mureș, iar pentru liceu, la Sibiu, în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

Sparrow

Acum 2 ani

Olimpiada Nationalā de Religie ! Habar n-am avut cā existā asa ceva ! Foarte bine! Oare cum sunā un subiect de Olimpiadā de Religie ? Unul greu, sā testeze cunostintele scolarului .... " Indicati sinergia versetului 4 , capitolul II , Galateni, raportatā la transcedenta spiritului si indicati de asemenea alte 2 versete corelative din Evanghelia dupa Luca si din Romani " timp de rāspuns 15 minute.... Asa ceva sau cum ?
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Succes pe mai departe!In tot!Mai am o speranta in mai bine cand va vad!Doamne ajuta-i!
Raspunde

Dumitru

Acum 2 ani

Georgeta, din păcate, are dreptate.
Raspunde

Flo

Acum 2 ani

Deci este vorba despre olimpiada de religie crestina si ortodoxa..., nu de toate religiile!!! Chiar nu se putea specifica asta in titlu?
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Prea lung articolul pentru mediatizarea acestei olimpiade.Participa si reprezentantii bisericii ortodoxe din rusia si Ucraina?
Raspunde

Pop

Acum 2 ani

Imi e mila de sarmanii copii. Asta face indoctrinarea din copilarie, din pacate. Copii inteligenti pierduti …
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 2 ani

Aceeasi poveste ca si in cazul dvs. probabil :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Val

Acum 2 ani

Si noua ne este mila de tine, mr. Pop. Din fericire Romania este tara crestin ortodoxa, cu populatie majoritar crestin ortodoxa. Desigur faci parte din minoritatea conlocuitoare a ateilor ce au fost invatati inca de pe vremea comunismului ca au evoluat din maimute. Saracii de voi, sa va bazati pe o pseudo-stiinta promovata de comunisti la noi si de masoni prin occident, care inca indoctrineaza noile generatii in scoala. Nu stiti ca teoria evolutionismului a lui Darwin a fost stiintific dovita falsa? Variatiile de adaptare observate de el nu trec bariera dintre specii. Este imposibil din punct de vedere genetic. Culmea este ca ateii astia ca tine, mai cauta inca veriga lipsa. Singura veriga lipsa, este in capul vostru indoctrinat. Felicitari acestor copii minunati. Felicitari parintilor acestora, care i-au crescut frumos, in adevar.
Raspunde

Maria

Acum 2 ani

Pierdut ești dumneata, domnule Pop. Acești copii fac ceea trebuie să facă, ceea ce simt că trebuie să facă, sub harul Duhului Sfânt. Îi felicit din tot sufletul și le urez mult succes la olimpiadă. M-aș bucura dacă ați conștientiza într-o bună zi, că fără Dumnezeu am fi pierduți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus