Se mai poate construi în zona zero a Sibiului? Miercuri, consilierii votează ”da” sau ”nu”

La trei ani de la inițierea unui plan urbanistic pentru ridicarea unei noi clădiri pe un ultim teren liber aflat pe strada A.D. Xenopol, proiectul va fi supus – cu modificări – votului consilierilor locali. Proiectul a generat ample dezbateri și numeroase opoziții.

Este vorba de terenul cu o suprafață de 330 de mp, situat la numărul 16 al străzii Alexandru Dimitrie Xenopol (latura dinspre Catedrala Mitropoliei a actualei parcări din capătul străzii A.D. Xenopol). Sebastian Boncuț este cel care a cumpărat acest teren în 2017, cu intenția de a ridica aici o clădire cu funcțiune mixtă, birouri și locuințe. Inițial, această clădire era propusă să aibă cel mult trei niveluri, cu o amprentă la sol de 250 de mp.

Terenul vizat pentru noua construcție se află pe una din laturile piațetei din capătul străzii A.D. Xenopol, folosită acum drept parcare

Planul urbanistic pentru zone construite protejate (PUZCP) demarat în 2019 pentru ridicarea clădirii a studiat o zonă mult mai largă, cuprinsă între străzile Tribunei, Mitropoliei, Samuel von Brukenthal și Piața Mare și, respectiv, A.D. Xenopol.

Iar inițiativa a stârnit ample dezbateri după ce a fost supusă consultării publice în toamna lui 2020. Expert al Ministerului Culturii, arhitectul sibian Hermann Fabini s-a opus proiectului, arătând că ”nu este de admis ca în perimetrul istoric al Sibiului să fie ridicate construcții noi în spații astăzi libere”.

O parte din locuitorii din zonă s-au opus de asemenea, în special ca urmare a faptului că actuala parcare din capătul străzii A.D. Xenopol era propusă a se transforma într-o zonă pietonală, fapt care le-ar afecta confortul.

În urma acestei consultări publice, reprezentanții administrației locale au decis ”reanalizarea documentației”. 

Citește și Proiectul noii clădiri din centrul istoric, întors în comisii. Parcări vs zonă pietonală - cea mai amplă discuție

Modificări: o clădire mai înaltă, restricții de construire, parcare păstrată parțial

Proiectul urbanistic a suferit câteva modificări, iar acum a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Sibiu programată miercuri, 30 martie.

Astfel, în varianta inițială a PUZCP erau propuse și câteva posibile clădiri noi în grădinile aflate între Catedrala Mitropolitană și terenul de pe A.D. Xenopol. Aceste ”edificabile” au fost eliminate acum. 

Reglementările urbanistice inițial propuse

În cadrul dezbaterilor purtate la Ministerul Culturii asupra acestui proiect a fost discutată și actuala parcare din capătul străzii. Spațiu care ar trebui tratat ca unul urban și care ar urma să mai mențină parcări doar pe latura dinspre strada Mitropoliei. Restul zonei ar urma să funcționeze pe principiul ”shared-space”, cu accent pe partea pietonală.

De subliniat că transformarea acestei parcări într-o zonă ”shared-space” se va concretiza doar în urma unui demers al autorităților locale, care administrează respectiva zonă. Adoptarea acestui PUZCP nu va impune un termen de implementare a modificărilor.

În ceea ce privește volumetria clădirii, deși acest aspect urmează a fi detaliat în etapele următoare ale proiectului, discuțiile purtate la nivelul Ministerului Culturii au avut în vedere și regimul de înălțime al viitoarei noi clădiri. ”S-a sugerat – și a fost preluat în documentație – faptul că ar trebui să existe un «accent vertical» care să contrabalanseze frontul pe care este clădirea Împăratului Romanilor și frontul clădirii la parterul căreia funcționează restaurantul Benjamin”, arată arhitecții care au lucrat la documentația urbanistică. 

Altfel spus, față de regimul de înălțime P + 2E + etaj retras propus inițial, documentația supusă acum votului prevede un regim de înălțime P + 3E + etaj retras. ”Accentul vertical” va fi doar parțial, în sensul că acel ultim etaj nu va acoperi toată suprafața clădirii.

Citește și Se mai poate construi în centrul istoric? Proiect imobiliar pentru zona zero a Sibiului

Centrul Sibiului rămâne nemodificat?

Demersul urbanistic de pe strada A.D. Xenopol vine după ce, în 2016, tot un tânăr investitor propunea ca imobilul de la nr. 5 al străzii Tribunei (imobil care nu era clasat drept monument istoric) să fie demolat parțial alături de casa din spate (care are frontul înspre parcul Astra), pentru amenajarea unui hotel cu spații comerciale la parter. Demersul de atunci a întâlnit opoziție, în special din partea celor care susțin că centrul istoric al Sibiului trebuie menținut așa cum este. Detalii aici: Bătălia pentru centrul Sibiului se dă pe Tribunei: clădiri menținute sau demolate (parțial)?

Consultă aici Proiectul de hotărâre elaborat pentru aprobarea PUZCP elaborat pentru construirea unei clădiri de birouri și locuințe pe str. A.D. Xenopol, nr. 16

Sursa foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

sa speram ca nu-i aproba!!!
Raspunde

Un sibian 2

Acum 2 ani

Pe ce motiv?
Raspunde

Asvdsf

Acum 2 ani

adica acolo in centru se poate construi pe aproape 75% din suprafata si in zonele limitrofe orasului sau la iesirea spre alte localitati din oras poti construi pe 30%... super tare regulile aceastea ale primariei si modul in care centrul se aglomereaza iar restul ramane gol si liber... :(
Raspunde

...

Acum 2 ani

Eh, dar sa vedem ce o sa rasara pe Saguna dupa ce se vor "autodemola" cladirile tinute in paragina intentionata de ani de zile de un mare baron local al Sibiului! Si pentru a urgenta "prabusirea subita" s-a daramat o parte din acoperis. E o chestiune de timp pana cand o sa citim la stiri despre prabusirea "regretabila" si "iremediabila" de pe Saguna. Apoi vom afla ca proprietarul deja se pregateste sa ridice acolo un ditai mastodontul de cladire asa cum a facut deja in Cluj.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Parcare pastrata partial? Ce hotel e in zona cu ''taxele platite la zi'' ?
Raspunde

Zaiafet

Acum 2 ani

La început vor aproba varianta mai puțin invaziva, apoi vor modifica regimul de înălțime, amprenta, volumul mansardei/etajului retras (sau culoarea mai groasa, de lățimea unei camere de locuit), vor solicita (și vor primi) câteva locuri din parcare (cu "Rezervat"pe ele) și gata: în 2-3 ani un ghetto nou! Oameni înjurând, nemulțumiți și un "dezvoltator" fericit. Singurul care are dreptate rămâne arh Fabini, dar el nu se compara cu "geniile pustii" din priMărie, fără creier în pălărie. Heil Fodor!
Raspunde

Madalina

Acum 2 ani

@Zaiafet, regimul de inaltime al unei constructii este reglementat prin certificatul de urbanism si asta nu poate modifica ulterior nici o institutie. O data reglementat asa va ramane pentru totdeauna. Ghetto este starea in care se afla terenul in momentul de fata. Zidul acela care delimiteaza propietatea de parcare va cadea azi maine la halul in care arata. Cat despre arh Fabini, s-a pronuntat in favoarea constructiei. Calcanul acela trebuie acoperit.
Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Nu inteleg cum ai putea macar gandi la asa aspect.E atata teren in toate directiile,construim fara sens distrugem arhitectura si istoria orasului,pt un pumn de bani. Sibiul usor usor devine un imens bloc,sufocat poluat si plin de masini,din capitala culturala ajunge tun imobiliar cu legaturi sus la conducere.
Raspunde

Alexander

Acum 2 ani

Cum poti sa faci astfel de afirmatii? Tude ce locuiesti in Sibiu si nu iti muti locuinta in Ocna de ex.? Daca tot o luam asa. Cum poti face astfel de afirmatii? Tu daca detii un teren al tau si vrei sa iti construiesti ceva pe el si ar veni cineva si ti-ar cere sa iti muti terenul la tara in afara orasului, cum te-ai simti?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doriana

Acum 2 ani

Atâtea păreri negative, dar totuși omul isi construieste pe propriul teren si respectand legea, nu de capul lui. Pana acum nici nu stiati ce este in spatele portii respective. Dacă erati voi proprietari, cum era situația ? Nu tot la fel?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anonim

Acum 2 ani

Nu pot intelege rostul comentarilor negative și prezenta haterilor. In primul rand, omul dorește sa construiască pe propriul lui teren, indiferent ca vrea sa ridice hotel/clădire de birouri/ bloc/ casa. Asa cum se dau aprobări pentru a se construi case, asa e normal sa se aprobe și ridicarea clădirii. In al doilea rand, proprietarul respecta legea, nu construiește după capul lui. Dar de…asa este la romani!!! Dacă se face de ce se face asa ceva, dacă nu se face de ce nu se face și nu exista implicare?? Oare ce sa mai credem și oare ce ne dorim cu adevarat? Clădirea va beneficia de parcare proprie, nu i se va lua nimănui locul/locurile de parcare, care oricum sunt cam inexistente deoarece sunt acaparate de cei care dețin Împăratul Romanilor.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

"Rostul" comentariilor "negative" este dat de starea jalnica in care a ajuns urbanismul sibian dupa '90 pana azi. E dat de disperarea cetateanului care vede cum artileristii imobiliari fac tot ce vor, legea fiind aplicata preferential. Daca oamenii ar vedea ca orasul se dezvolta armonios, ca baronii locali nu profita de tot felul de favoritisme peste limita legii cand construiesc, etc ar fi mult mai putine nemultumiri si suspiciuni in comentarii
Raspunde

Madalina

Acum 2 ani

@2cent inteleg nemultumirea, dar in cazul de fata nu este vorba despre baroni locali sau artileristi imobiliari cum ii numesti in comentariul tau, este vorba despre un simplu cetatean ca si tine, ca si mine care nu are legatura cu politica sau mafia imobiliara, care detine acel teren si doreste sa isi construiasca ceva cu respectarea legii. Ce sa ii spunem acum, ghinionul lui ca detine acolo un teren aflat in paragina? Incearca sa gandesti putin rational.
Raspunde

Alexandra

Acum 2 ani

Eu lucrez de cativa ani in compania dezvoltatorului acestui proiect si pot spune cu mana pe inima ca ii pasa de comunitate si felul in care se va construi pe propriul sau teren. Cat despre zidul care desparte proprietatea de parcare sau gardul din spate care se afla intro stare avansata de degradare si mucegai, reprezentand un risc de sanatate la adresa comunitatii din zona, mentionat chiar de Directia de Sanatate Publica, voua (toti astia care postati comentarii negative si rautacioase) chiar va place sa traiti in haos si mizerie? nu v-ati saturat odata?! Sincer vorbind acum, aruncati cu vorbe la intamplare fara nici un fundament sau cunostinte despre acest proiect. Zicea cineva mai sus ca oricum sunt putine locuri de parcare. Nu am vazut niciun proiect unde dezvoltatorul privat sa vina cu solicitari sau pretentii de la Primarie de a primi locuri publice de parcare. Acest proiect prevede locurile de parcare pe propriul teren, nu i se fura nimanui locul de parcare. Cat despre procentul de ocupare (mentiona altcineva mai sus), este normal si firesc ca intr-o zona centrala istorica unde casele sunt aliniate (ca asa s-a format de zeci & sute de ani) procentul de ocupare sa fie mai ridicat (media in aceasta zona a POT-ului este 78% Xenopol/Tribunei/Mitropoliei, cladirea invecinata pe str. Xenolopol Nr. 18 beneficiaza de un pt de 90% si un CUT de 2.7!!) iar pentru acest proiect s-a acordat un POT maxim de 60%, in comparatie cu zonele periferice a orasului (ex. Calea Cisnadiei) fiind reglementat un POT mai mic de 30-40% tocmai pentru a se evita o distanta prea apropiata intre cladiri. Nu as fi scris acest comentariu dar ma deranjeaza la culme cand vad ca se arunca cu pietre si vorbe urate catre acest proiect care din 2018 a trecut prin atatea filtre si comisii de specialitate (studii istorice, studii arheologice, studii topografice, simulari in comisii atat la nivel local cat si national prin Ministerul Culturii), bani chletuiti si energie depusa de o echipa intreaga de oameni dedicati si muncitori pentru a aduce un plus valoare acestei zone.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus